lauantai 8. lokakuuta 2016

Local 1 – Brooklyn Brewery

Tänään arviossa Brooklyn Breweryn Local 1. Tämä vuonna 2008 ensimmäisen kerran tehty olut on itselleni uusi tuttavuus. Local 2 olen päässyt maistamaan muistaakseni kaksi kertaa, mutta tämä on toistaiseksi jäänyt huulteni ulottumattomiin. No tänään korjattiin sekin. Sain kuukausi sitten maistiaispullollisen tätä Golden Ale tyylilajin edustajaa Brooklynin Suomen edustajalta. Olutta on saapumassa seitsemän vuoden tauon jälkeen Alkon valikoimiin 17.10. Olut on myös melko hyvin arvostettu (mm. RateBeerissä 96/95), joten lupa odottaa hyvää, vaikka ennenkin on liian korkealle kohonneet odotukset lannistaneet omaa fiilistä.

Maistelin tämän Local 1:n kaverini Sepon (Sahti-Sepoksikin tituleerattu) kanssa. Kutsuin hänet seurakseni, koska hänellä on osansa innoittajana siihen, että aloin kirjoittelemaan olutblogia. Ja tämä olut on ollut taas Sepolle yksi ensimmäisiä kunnon "erikoisolut", jonka hän on maistanut. Oma olutharrastukseni lähti syvenemään helmikuussa 2012, kun maistelimme Sepon luona kolmen miehen voimin lähes koko Alkon 80-vuotisjuhlien kotimaisten oluiden setin. Seppo oli tehnyt ruoaksi meille kolmen ruokalajin illallisen. Alkuun oli paistettua lohta ruisleivällä, pääruoalla hanhen rasvassa haudutettua porsaan niskaa palsternakka pyreellä ja pekoni-papupaistoksella ja jälkkäriksi itse tehtyä suklaa jäätelöä höystettynä tummasuklaakastikkeella ja mustapippurilla. Lisäksi jälkkärillä maistelimme Nøgne Ø:n Dark Horizon 2nd editionin. Huh. Vieläkin herahtaa vesikielelle. Hieno oli ilta.Mutta palataampa muisteloista tämän päivän oluen pariin. Local 1 on pakattu 0,75 litran kauniiseen shampanja korkilliseen pulloon. Tämä olut on täysin jälkikäytetty pullossa. Itse asassa Brooklyn Breeweryn maahantuojan Sinebrychoffin sivuilta löytyy kiinnostava tieto, jossa Brooklynin panimomestari Garrett Oliver kertoo:
”Usein kysytään, miksi olutta pakataan samppanjapulloon. Mutta sehän on juuri toisinpäin: Olut pakattiin ennen suuriin lasipulloihin ja pullot suljettiin korkilla. Käyminen tapahtui osittain pullossa. Samppanjanvalmistajat kopioivat oluen pakkaustavan.”
Kaikkea sitä oppii. :) Vaikka pakkausmuoto on yksittäiskuluttajalle melko epäkätevä (0,75 l ja 9 %), täytyy tunnustaa, että onhan tämä nyt erittäin tyylikäs pakkaus, kuten muutkin panimon 0,75 litraiset profiilipulloihin pakatut oluet. Itse olen näistä maistellut Sorachi Acen, Local 2 ja melko harvinaisen Black Opsin. Muitakin oluita on pakattu näihin pulloihin, mutta niitä harvemmin Suomeen on saapunut.

Local 1 on väriltään kaunin kullan keltaista ja kirkasta (ellei kaada aivan pohjia mukaan). Vaahtoavuus on reilua. Vitivalkoista kermaisen paksua vaahto kertyy kaadettaessa noin 3-4 cm kerros. Erittäin herkullisen näköistä. Hienosta pullosta ja tyylikkään pelkistetystä etiketistä plussaa.

Tuoksu on hedelmäinen ja miellyttävän yrttinen. Hieman hiivaisia vihvahteita. Jotain liuotinmaista pyörähtää myös nenässä. Vähän kuin eetteriä, muttei lähellekkään niin voimakkasti. Ehkäpä se on tuo alkoholi sekoitettuna belgihiivan ominaistuoksuun. Kuitenkin hienon tasapainoin tuoksu.

Maussa on kuivahedelmäisiä aromeja, makeaa mallasta ja mausteita. Kevyesti hiivaisuuttakin, mutta erittäin vähä. Enemmänkin se tulee tuossa mausteiden lomassa. Selkeä belgityylisyys Makeutta on reilunlaisesti. Siinä makeudessa on jotain hennon toffeisia vivahteitakin. Makumaailma jatkuu lähes samanlaisena myös jälkimakuun, mutta myös hienoinen katkeroinen humala näyttää kevyesti kynsiään lopussa.

Suutuntuma on erittäin pehmeä! Hiilihapot ovat hyvin kevyet ja eivät todellakaan hyökkää esille. Reilu mallasrunko tuntuu täyteläisenä suutuntumana. Tämä on loppujen lopuksi suutuntumaltaan melko yksinkertainen (en ehkä osaa kuvailla sitä muuten) ja tasainen, mutta aivan huikea hyvälle silti suussa tuntuu. 

Kokonaisuutessa erittäin tasapainoinen ja maukas olut. Belgialaisuus on tässä Golden Alessa selvästi läsnä. Suutuntuma on täyteläisen pehmeä ja Verrattanua moneen kevyehköön ja raikkaaseen Golden Alen, tässä ei ole ihan yhtälaillisesti raikkautta, mutta makua ja pehmeyttä sitäkin enemmän. Suosittelen lämpimästi. Pitänee hommata itsellekin yksi pullo vielä kypsymään. Parasta ennen päiväys on 03/2019. Tässä on olutta ja prosentteja sen verran, että suosittelen jakamaan kaverin tai parinkin kanssa. Olut – se on sosiaalinen juoma.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 44/50 

Speksit:
Panimo: Brooklyn Brewery
Tyyli: Golden Ale (belgityylinen)
Maa: Yhdysvallat
Väri: 10 EBC
Katkerot: 26 IBU (23 EBU, Sinebrychoffin sivut)
Kantavierre: 18,5 °P (18,1 %, Sinebrychoffin sivut)
Maltaat: Kaksi rivinen Pilsner, Bamberg
Humalat: saksalaisen Hallertau Perle, Styrian Golding
Alkoholi: 9,0 %
Muuta: Mauritiuslaista Demerara sokeria, belgialaista hiivaa. Tulee Alkon valikoimiin 17.10.2016 seitsemän vuoden tauon jälkeen.
Mistä: Sain pullollisen Brooklynin Breweryn Suomen brändisuurlähettiläältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti