lauantai 27. tammikuuta 2018

The Lizard NEIPA – Fat Lizard Brewing Co. / RPS Brewery

Tänään arviossa hyvinkin tuoretta NEIPAa, joka on tehty 4.1.2018 Fat Lizard Brewing Co. ja RPS Breweryn yhteistyönä. Tämä kyseinen The Lizard NEIPA pantiin tosiaan aluille päivällä 4.1., minkä liskomiehet pitivät Ravintola Maljassa Fat Lizard Bugs & Beer Takeoverin. Kyseissä tastingissä paikalla olleet saivat reilusti tietoa ötökkäsafkasta ja erittäin maittavia ötökkäannoksia hyönteiskokki Topin loihtimina. Ja tietenki sopivat bisset kyytipojiksi, joista Hessu ja Tuomas kertoivat enemmän.

Tämä yhteisponnistettu lisko saapui saataville eilen perjantaina 26.1., kun sitä sai ostaa jo suoraan RPS:n panimon omasta myymälästä ja Taproomin hanasta. Laajempaan jakeluun liskomehu lähtee ensi viikolla. Itsekin kävin hakemassa tätä kolmen viikon ikäistä NEIPAa pari pulloa. Alunperin oli tarkoitus saada arvio jo eilen illalla tehtyä, mutta nukahdin itsekin tytärtä nukuttaessa. Lauantaille siis jäi, mutta saapahan rauhassa maistella, vaikka molemmat pullot.


The Lizard NEIPA on väriltään okran keltaista ja sameaa, niin kuin kuuluu. Pinnalle muodostuu kaadettaessa kolmen sentin vaahtokruunu, mutta laskeutuu melko nopeasti parin millin kerrokseksi.

Tuoksu on huumavan hedelmäinen ja raikas. Reilusti passionhedelmää, ananasta ja greippiä sekä hieman tuoreita, pihkaisia kuusen oksia. Hieman kirpeää happamuuttakin. Mieletön tuore hedelmäpommi!

Maussa löytyy myös paljon hedelmään, muttei ihan yhtä raikkaasti kuin tuoksussa. Maussa on rutkaammin pihkaista humalaa, joka kuivattaa limakalvoja, kuin raikkaita trooppisia hedelmiä, vaikka niitäkin löytyy. Hieman tympeähkön makuinen ja tuntuinen kaura puskee esiin ennenkuin havuinen humalointi ottaa limakalvot tiukkaan kuivattavaan pitkäkestoiseen syleilyynsä.

Suutuntuma on alkuun trooppisen raikas, mutta hyvin nopeasti pihkainen humalointi alkaa hallita ja kuivattamaan suuta. Kauran puskiessa esiin suutuntumassa käy mallasvierremäinen vivahde, joka oikeastaan aiheuttaa mainitsemani tympäen maun. Kaura sinällään pehmentää oluen koko suutuntumaa, mutta pääsee puskemaan mielestäni hiukan liikaa esiin.

Kokonaisuudessaan liskobisse on erittäin mainio olut, joka ehkä voimakkaamman pihkaisen katkeroinnin vuoksi ei ole "tyylipuhtainta" NEIPAa. The Lizard NEIPA siis sisälsi odotuksia enemmän katkerojen puraisua, kun etenkin tuoksuprofiili vei ajatukset enemmän pehmeänpiin ja raikkaamman hedelmäisempiin humalointiin. Ei siis mitään mango tai greippi mehua, mutaa maistuu erinomaisesti näinkin. Tympeähkön kauran esiin nousua lukuun ottamatta kaikki palikat on oivasti kohdillaan. Olihan tämä nyt myös tuoretta, minkä kyllä maistai ja etenkin haistoi. Vahva suositus.

Tuomio:
Tuoksu: 10/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: RPS Brewing / Fat Lizard Brewing Co.
Tyyli: NEIPA
Maa: Suomi
Maltaat:  Ohra ja kaura
Alkoholi: 5,5 %
Mistä: RPS Brewery Tap Room, Kuopio, Finland, Northern Periferia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti