sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Dark Horizon 4th – Nøgne Ø

Vietän työpäivän päätteeksi sunnuntai-iltaa yksikseni, kun muu perhe on reissussa. Kävin vielä vähän pyörälläkin ajelemassa kylmässä ja tuulisessa säässä sekä saunassa lämmittelemässä, joten nyt voi rauhoittua fiilistelemään. Kaivelin kylmiöstä lasiin Nøgne Ø:n Dark Horizon 4th. Tämä oli viimeinen pullo kolmesta ostamastani. Ensimmäisen maistelin vähän reilu viisi vuotta sitten ja siitä silloin arvion blogiinkin kirjoittelin. Toisen join noin pari vuotta sitten (siitä en arviota tehnyt) ja nyt on viimeisen vuoro.

Lyhyt tiivistys oluesta heille, joille tämä ei ole tuttu. Dark Horizon on norjalaisen Nøgne Ø erikoishöystö imperial stout, jossa on paljon kaikkea. Tätä olutta on tehty viisi kertaa ja ensimmäinen kerta (DH 1st) pantiin vuonna 2006. Toinen vuonna 2008, kolmas vuonna 2009. Tämä kyseinen yksilö on oluen neljättä erää ja se ilmestyi vuonna 2012. Vuonna 2015 valmistettiin viides erä, jonka jätin Alkon hyllylle kovan hinnan ja 0,5l pullo koon vuoksi. Saataville nämä on yleensä tulleet vuoden viiveellä, sillä oluelle on annettu aikaa kypsyä. Lisäksi kahden viimeisen välissä on tehty 4.5 versio, joka on nelosen viskitynnyrissä kypsytetty versio. Löysin myös Untappdstä sekä Ratebeeristä maininnan DH 6:sta, joka on tämän oluen 2 vuotta armanjakkitynnyrissä kypsytetty versio, mutten mitään lisätietoa edes Nøgnen omilta sivuilta.

Näistä olen itse maistanut vain DH3 ja tämän DH4. Dark Horizoneissa valmistuksessa on käytetty myös muscovadosokeria ja vihreitä kahvipapuja, jotka on ensin annettu tekeytyä alfa amylaasi entsyymien kanssa, minkä jälkeen ne on murskattu, kuivattu ja paahdettu. Lopuksi oluen on tosiaan annettu kypsyä ja lopulta vahvuudeksi on saatu huikeat 16%.

Olut on sysimustaa ja lähes öljymäistä. Erittain niukka vaahtoista. Aivan lopussa pohjalta nousee pinnalle kuplia. Tämä vähäinenkin vaahto katoaa pinnalta melkonopeasti. Jäljelle jää vain mustaa nestettä.

Tuoksussa voimakkaasti salmiakkia. Myös muscovadosokeria ja hitusen toffeeta. Vähän myös nokea ja savua. Aika tymäkkä tuoksu.

Ensimmäinen hörppäys hyökkää taas voimaikkaasti. Salmiakkia ja palvikinkkua. Palvikinkku on läsnä aika voimakaasti ja viipyilee. Toinen ja kolmas hörppy on jättänyt kinkut taakse. Vain pöllähdys savua jäi. Nyt makuun nousee salmiakkia, lakritsia, kahvia, nokea ja hitusen savua. Myös oikein tummaa suklaata. Useamman suullisen jälkeen nämä hyökkäävimmät kärjet on taitettu ja koko homma alkaa pehmenemään. Nivoutuvat yhteen muodostaen tummien lähtöaineisten kiehtovan kombon joka viipyilee suussa pitkään ja hartaasti. Kahvia. Tummaa suklaata. Lakritsia. Espressoa. Nyt taas hitunen salmiakkia. Tummaa suklaata. Pieni loraus espressoa. Lopulta kitaleassa pyötii enää tumma suklaa ja muisto mahtavasti ja pehmeästä espressosta. Lämmetessään kahvi ja suklaa nousee yhä enemmän esille ja salmiakki jää taka-alle. Eli paranee vain lämmetessään.

Suutuntuma on voimakas, paksu ja kuivattava. Alkoholi ei niinkään maistu tässä, mutta sen kyllä tuntee. Lämmittävänä viipyilynä, joka ihan miellyttävä. Kuin hyvässä punaviinissä. No prosenteiltanhan tämä on jo niiden yli. Nyt kävi häivähdyksenä mielessä tunne hyvästä puhtaasti Malbecistä – suosikkirypälelajikkeestani – tehdystä viinistä.

On tämä Dark Horizon 4th hyvä olut edelleen. 100 IBUa ei maistu, mutta tuntuu. En tiedä onko tämä viiden vuoden seitsemän vuotta valmistamisen jälkeen. Kolme vuotta olisi vielä kestoa jäljellä, mutta varmasti on jo silloin parhaat päivänsä tämä nähnyt. Olen säilyttänyt näitä itse koko ajan tasaisessa lämpötilassa ensin viileässä noin 18 °C:ssa kaksi vuotta ja sitten viimeiset kolme vuotta kylmiössä n. 7 °C:ssa. Nyt oli ihan hyvä hetki tämä jo nauttia. Mikään ei ole ikuista. Tehdään tilaa uusille oluille. Pitää lähiaikoina juoda pois myös useamman vuoden kypsynyt BrewDogin Tokyo*, joka kuuluu omiin suosikkioluideni joukkoon.

Levylautasella tämän maistelusession aikana soi, kuten viisi vuotta aiemminkin, Miles Davisin Kind of Blue. Sitä siis suosittelen. Pitkästä aikaa.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit: 
Panimo: Nøgne Ø
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Norja
Väri: 425 EBC
Katkerot: 100 IBU
Kantavierre: 36°
Maltaat: Maris Otter-, vehnä-, suklaa-, kristalli- amber-, musta- ja ruskeamaltaat
Humalat: Chinook, Centennial ja Columbus
Alkoholi: 16,0 %
Muuta: Paahdettu ohra, kahvi, muscovadosokeri. Tuottajan mukaan säilyvyys oikein varastoituna aina 10-vuotiaaksi asti.
Mistä: Kuopion Sokoksen Alko (tammikuussa 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti