perjantai 20. marraskuuta 2015

Siperia Imperial Stout – Panimoravintola Plevna

Pari viikkoa on vierähtänyt tiiviisti töihin liittyen – sekä itse työpaikall että Helsingin suunnilla koulutuksissa kierrellen. En ole paljoa blogiin ehtinyt keskittymään, mutta viime lauantaina tuli  sentään piipahdettua Bier Bierissä maistelemassa muutamakin hyvä olut kavereiden kanssa. Ja mikäs sen parempaa. Mutta nyt voisi taas hieman hengähtää ja istahtaa koneen ääreen lasillisen kanssa pohtien oluiden syvellisempiä olemuksia ja kirjoitella yhden olutarvionkin.

Panimo Ravintola Plevnan Siperia Imperial Stout on maittava ja jo lähes kulttimaineeseen noussut imperial stout. Niin ja onpa tämä juoma päässyt mukaan myös 1001 Beers You Must Try Before You Die -kirjaan. Osaltaan tätä mainetta on pönkittämässä saatavuus, joka on melkoisen rajattu. Mutta hyvää kannataa odottaa. Viimeksi join tätä vuosi sitten elokuun viimeisenä viikonloppuna vieraillessamme Tampereella. Kävimme iltaruoalla stand up keikan jälkeen Plevnassa ja juomaksi otin kolmen tumman hanatuotteen maistelusetin ja siinä oli mukana myös tämä.

Tätä on kyllä tullut ennenkin maistettua ja harmittaa, kun viime kerralla kaksi vuotta sitten missasin tämän Alkon hyllystä, missä se ei pitkään pölyttynyt. Toista kertaa en päästänyt samaa virhettä tapahtumaan, sillä tälläkään kertaa tuote ei varmasti jää hyllyihin. Kuopiossa ainakin Prisman alko oli myynyt omat kaksi koriaan yhdessä päivässä. Huhut kuitenkin kertovat, että Keskustan Alko olisi saamassa 120 pulloa maanantaiksi. Eli kysyntään on herätty.

Se miksi Siperia on taas Alkossa johtuu siitä, että kyseinen olut valittiin viime kesän Helsinkin SOPPissa Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2015. Huhujen mukaan Alko suurin piirtein painosti Plevnaan laittamaan tätä mustaa nektaria jälleen pulloihin ja sitä kautta monopolin kautta jakoon koteihinkin. Ihan sama mitenkä Siperia Alkohin taas päätyi. Pääasia, että sitä on nyt saatavilla. Voisi kyllä olla useamminkin – jos minulta mielipidettä kysytään.

Mutta pidemmittä sepusteluja arvion pariin.Siperia on erittäin mustaa ja lähes täysin läpikuultamatonta nestettä. Pinnalle kertyy reilu parin sentin kerros kauniin ruskeaa ja kuohkeaa vaahtoa.

Tuoksu on eritätin paahteinen, jopa tervainen ja hivenen savuinen. Paahteisen ruisleivän kuoren takaa löytyy myös pihkaista männyn oksaa ja tummaa suklaata.

Maku on ihanan paahteinen, suklainen ja häivähdyksen tervainen. Mausta löytyy myös maltaista makeutta ja vaniljaa ennenkuin kuivattavat katkerot yhdessä voimakkaan paahteisuuden kanssa kääntää maun hiiltyneiseen ruisleivän kuoreen.

Suutuntuma on alku kulauksella uskomattoman pehmeä ja tasapainoinen, kunnes jälkimaussa katkerot lyödään tiskiin ja limakalvot kiristyvät kuivan paahteisuuden kanssa. Tämän kannattaa antaa lämmetä hyvä hetki ennen kuin alkaa nauttimaan sillä silloin Siperia pääsee näyttämään parhaat puolensa. Jääkaappikylmänä maussa tuntuu terävempiä ja pistävämpiä sävyjä.

On tämä hieno olut kerta kaikkiaan. Jos kuiva paahteisuus ei ole sinun juttusi, niin et ehkä löydä tämän oluen parhaita puolia, mutta muuten tämä on erinomaisen hyvä olut, jota saisi olla paremmin saatavilla. Pitänee harkita, josko hakisi ensi viikon alussa vielä muutaman kolme neljä pulloa sitä varastoon... 

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 45/50 

Speksit:
Panimo: Panimoravintola Plevna
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Suomi
Väri: 339 EBC
Katkerot: 72,5 EBU
Kantavierre: 20 °P
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: mm. Suomen Paras Olut 2015
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti