tiistai 26. toukokuuta 2015

Hamster of Doom – Ridgeway Brewery

Alkon valikoimiin on taas tullut uusia ke. Niin myös yksi uusi Ridgeway Breweryn olut. Tältä panimolta tuntuu pääsevän aina jokaiseen uutuussettiin mukaan yksi olut – eikä ne useinkaan ole edustaneet tyylilajinsa parhaimmistoa. Välillä näitä ostan ja välillä en.

Uusimman tulokkaan nimi oli sen verta päheä ja Monthy Python -mainen, Hamster of Doom, jotta oli tämä tuomion hamsteri otettava testiin. Niin, enkä pitkään aikaan ole juonut Brown Ale, joten pullo tätä lähti matkaan Maku Brewingin IPAn hamstrausreissulla. Annetaan siis sille mahdollisuus.

Tuomion hamsteri on väriltään kauniin mahongin ruskeaa. Lasiin hiipieässä hamsteri muodostaa päälleen kuohkean ja suojaavan tiiviin, pienikuplaisen ja vaaleanruskean vaahtokukan. Hamster of Doom näyttää lasissa pelottavan herkulliselta.

Tuoksu on melkoisen mieto. Jotain kevyttä pähkinäisyyttä ja maltaisuutta siellä on kyllä aistittavissa.

Hamsterin hivuttautuessa suuhun saapuu ensiairueessa reilua pähkinäisyyttä, mallasta, paahdettua mantelia sekä häivähdys jotain japanilaista makumaailmaa, josta en saa kiinni. Onko se kalamaisuutta, joka siellä on lähes joka ruuassa mukana. Tai soijakastiketta. Ei ehkä, mutta jotain jännää tässä on, mikä tuo minulle voimakkaan assosiaation Japanista. Nyt keksin. Tattaritee ja muut viljateet (mugicha)! Varsinkin pulloissa myytävät teet. Hieman tunkkaiset, jopa tupakantumppimainen häivähdys on niin samankaltainen, joka on omaan mieleeni vähän tympeä.

Sisälle päästyään reippaan, mutta rauhallisen oloinen hamsteri puraisee kovemmin. Napsakka humalan puraisu, jonka jälkeen jälkimakuun tulee reilusti kuivattavaa pähkinän kuorta.

Suutuntuma on kevyen hiilihappoinen, kuiva ja paikoitellen pehmeän paahteinen. Jälkimaun puolella reilusti katkeruutta.

Kokonaisuutena melkoisen monipuolisen makuinen Brown Ale, jossa paljon hyvää ja reilusti pähkinäisyyttä mutta myös tietynlaista tympeyttä. Tämä häivähdyksenomaisesti tupankantumppiveden mieleen tuova viljateemäisyys luo vahvan mielikuvan yhdestä lempimaastani Japanista. Toisaalta en ole koskaan oikein tykännyt mugichasta, mikä jättää hieman ristiriitaisen fiiliksen tästä mielenyhtymästä. Tuoksumaailma oli hieman mitään sanomaton, mutta lasissa Hamster Of Doom näytti oikein herkulliselta.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 31/50 

Speksit:
Panimo: Ridgeway Brewing
Tyyli: Brown Ale
Maa: Englanti
Väri: 41,2 EBC
Katkerot: 29,8 EBU
Kantavierre: 13,9 °P
Maltaat: Pale ale-, kristalli-, amber- ja mustat maltaat
Humalat: Whitbread Golding- ja Wye Challenger
Alkoholi: 5,8 %
Muuta: Alkon "hovipanimon" uusin olut
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti