keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mölyöljy – Möly Brewing

Vuosi on vaihtunut ja aika palata Olutjoulukalenterin ja hauskan olutbloggaajien yhteispostauksen jälkeen normaaliin päiväjärjestykseen (jos semmoista nyt oikeasti tämän harrastuksen kanssa onkaan). Pienen lomailun jälkeen palaan asiaan ja vuoden ensimmäisenä blogipostauksena tulee olutarvio kuopiolaisen kotioluttekijäporukka Möly Brewingin Mölyöljy-nimeä kantavasta Imperial Stoutista.

Joulukuussa olin järkkäämässä kotioluttastingia kuopiolaisten kotioluttekijöiden kanssa ja kutsuimme mukaan muutamia halukkaita oluenystäviä, jotta saisimme palautetta myös puolueettomilta tahoilta. Ilta oli erinomainen ja maistettavana oli laaja kattaus eri tyylilajeja. Oli ESBiä, Roggenbieriä, Sahtia, BelgiAlea (Trappisti hiivalla), Barley Winea, Saisonia ja sitten vielä tällä kertaa arviossa oleva Mölyöljy Imperial Stout. 


Tämä Mölyöljyksi ristitty IS on maustettu kylmäuutetulla kahvilla, appelsiinin kuorella ja tähtianiksella. Möly Brewingissä hääräilee viisi tyyppiä, mutta tämä olut on kahden päätekijän, Petterin ja Mikon, käsialaa. Tuotannollisista syistä Mölyöljyä oli tastingissä maistettavaksi vain reilu puoli desiä per henki, mutta pojat halusivat tastingin päätteeksi antaa minulle yhden pullon ajan kanssa maisteltavaksi. Kiitin kauniisti, sillä sen verran hyvälle tämä tastingissä maistui.

Mölyöljy on väriltään sysimustaa. Olut kaatuu lasiin hyvin öljymäisenä nesteenä muodostaen pinnalle reilun sentin kerroksen kaunista, kuohkeaa ja pieni kuplaista maitokahvin ruskeaa vaahtoa. Herkullisen näköistä.

Tuoksu on kahvinen ja kevyen suklainen. Häivähdys vaniljaa, muscovadosokeria ja paahteisuutta. Myös himpun verran alkoholinen. Toki prosenttejakin on 9,2 %.

Maku on erittäin mokkainen, paahteinen ja hieman lakritsinenkin. Paahteisuudessa on sekä nokea että kahvia. Nuotiolla paahdettua kahvia. Mausteita kaivautuu paahteiden ja kahvin takaa esiin muutamien suullisten jälkeen. Appelsiinin kuorta ja tähtianista ei suoraan maista, mutta etenkin tähtianis vaikuttaa jälkimaussa samalla terävällä tavalla kuin muutamissa aiemmin maistamissani tähtianiksella höystetyissä oluissa. Humalointi on reipas ja tukee hyvin paahteisuutta. Kyllä tätä oikeastaan Russian Imperial Stoutiksi voisi hyvinkin kutsua. Sen verran on paahteinen ja kuiva. 

Maistelin tätä rauhassa ja Mölyöljy ehti viettää lasissa ennen loppumistaan lähemmäs kaksi tuntia. Lämmettyään huoneenlämpöiseksi maut ovat voimistuneet voimakkaasti ja tässä vaiheessa, mukaan tulee jotain kitkerää mausteisuutta sekä häivähdys voimaisuutta. Kitkeryys todennäköisesti appelsiinin kuorista ja tähtianiksesta. Voimaisuus tulee ehkä kahvin rasvoista? Ehkä ei, mutta näin lämpimäksi tätä ei kannattaisi selkeästi päästää. 

Suutuntuma on täyteläinen ja paahteinen. Mallasrunko on sopivan tukeva ja paahteisuus kuivattaa suutuntumaa rapsakan humaloinnin kanssa. Kuitenkaan Mölyöljy ei ole mikään tuhkamaisen kuiva.

Kokonaisuudessa Möly Brewingin Mölyöljy on erinomainen Imperial Stout. Tämä ei kalpene ollenkaan kaupallisille tuotteille. Huikean hienoa työtä. Tämä osoittaa taas kuin kotiolosuhteissakin voidaan panna erinomaista olutta. Kiitoksia pojat hyvästä oluesta. Minkähänlaisiin sfääreihin tämän saisi, jos kypsyttäisi tammilastujen kera – tai viskitynnyrissä...

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Möly Brewing (kotiolutta)
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Suomi
Katkerot: 90 IBU
Maltaat:  Maris Otter, Munich, Caraplus 150, Chocolate, Roasted barley, Black
Humalat:  Columbus ja Northern brewer
Hiiva: Danstar Nottingham Ale Yeast
Alkoholi: 9,2 %
Muuta: Appelsiinin kuori, tähtianis, kylmäuutettu kahvi. Kotiolut.
Mistä: Sain suoraan valmistajilta mahtavan kotioluttasting-illan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti