keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Salmiakki Porter – Iso-Kallan Panimo

Tällä kertaa arviossa yksi tämän vuoden Alkon käsityöläisoluista ja samalla yksi kattauksen erikoisimmista oluist – Iso-Kallan Panimon Salmiakki Porter. Sain viime keväänä panimolla vieraillessani mukaan parin muun tuotteen kanssa mystisen etiketittömän pullon, jonka sisältöä ei minulle suostuttu paljastamaan. Haluttiin vain palautetta ja arvailuja, mitä siinä on mukana. En enää löytänyt muistiin panojani, mutta maistelussa tunnistin jotain salmiakkisuutta oluesta, jota siellä todellisuudessa olikin. Se ei maistunut hyökkäävänä, vaan sen aisti kokonaisuudesta, joka oli erilainen kuin millään aiemmin maistamallani oluella.

No nyt tämä samainen Salmiakki Porter on päässyt tuotantoon ja kuulema hieman lisätyllä salmiakin määrälle koe-erään verrattuna. Olutta oli kuulema tehty erään salmiakin suureksi ystäväksi tunnustautuneen panimon työntekijän toiveesta ja lopulta se päätyi näköjään myös meidän kaikkien saataville. Mielenkiintoista onko tuote tasapainoinen vaiko hillitön salmiakkipommi.

Salmiakki Porter on väriltään lähes läpikuultamattoman mustaa ja pinnalle muodostuu sentin korkuinen kuohkea ja ruskea vaahtokukka. Jotenkin herkullisen näköinen.

Ensi nuuhkaisu on mieto. Toinen tuo esiin kahvia ja hennosti paahtunutta mallasta. Kolmas syvä nuuhkaisu tuo häivähdyksen salmiakista. Kuin tuulahdus Fazerin Super Salmiakki pussista. Hyvä, mutta mieto tuoksu. Saisi kuitenkin olla voimakkaampi.

Maku maltillisen paahteinen ja yllättävän mieto. Yrttejä. Mielenyhtymä yrttilikööriin, mutta ilman viinan potkua. Jälkimakuun tulee kuivattavaa tunnelmaa. Ei kuitenkaan humalasta. Tai se ei ainakaan anna itseään ilmi. Vähän nokea ja salmiakkia. Kyllä. Sieltä se tulee. Selkä salmiakkisuus. Jälkimaussa on samaa kuin miedommassa salmiakissa, missä ammoniumkloridin pistävämpi suolainen hyökkäävyys ei ole niin selkeä. Jotain lakritsimaista myös. Vatsassa tuntuu kuitenkin samalta, miltä tuhdin salmiakki ahminnan jälkeen.

Suutuntuma on paksu ja tumma – sekä hieman vaniljakastikemainen (outoa, että se tulee mieleen). Jälkimaussa samaa kuin maltillisen makaessa salmiakki-lakritsissa. Erikoinen kombo, mutta suutuntuma toimii minusta kohtuullisen hyvin.

Kiinnostava olut tämä Salmiakki Porter kuitenkin on. Tulee jakamaan varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Salmiakkisuus ei ole kuitenkaan mitenkään törkeän hyökkäävä, mutta sen kyllä ainakin mausta löytää. Kokonaisuutena tasapainoinen maustettuolut. Salmiakin ystäville varmasti kiintoisa kokeilu, mutta voi yllättää myös lakritsin ystävät iloisesti. Puoli litraa on omasta mielestäni hiukan liikaa kerta-annokseksi, joten jaa vaikka kaverin kanssa. Selkeä maisteluolut.

Edit 30.1.2016 klo 23.39

Löysin Iso-Kallan panimolle antamani arvion saamastani mystisestä pullosta.
"Moro,

Mielenkiintoisen makuinen on tämä teidän "mystinen olut". Jääkaappikylmänä oli vähän pistävän ja melkein kitkeränkin makuinen, mutta lämmettyään paljon mukavamman makuinen. 
En kyllä uskalla sanoa varmaksi, mitä tässä on (jos on), mutta maku on hyvin paahteinen, tumma-/raakasuklainen, lakritsinen ja kevyen salmiakkinen. Jotain ruisleipämäisyyttä on myös mukana. 
Veikkaisin kuitenkin, että kyseessä on portteri, jossa on lisänä lakritsia tai salmiakkia, vaikkei niiden maku kovin voimakas mielestäni olekaan. Jos jompikumpi näistä on kysymyksessä, niin kovin maltillinen on niiden osuus.

Nuo muut maistamani maut tulee todennäköisesti hyvin tummien maltaiden mukana. Sen verran mustaa ja vaahdoltaankin ruskeaa olutta on kyseessä, jotta paahteisten maltaiden osuus on varmaan aika iso. 
Ei mikään päräyttävin kokemus, mutta oikein kelvollisen makuinen. Jos tosiaan maustettu olut, niin maltillisesti maustettu. Ei hyppää mikään silmille, mikä on itseasiassa minusta hyvä juttu. Esim. Prykmestarin Suklainen Pääsiäisportter oli ihan yli esanssisen suklainen. Harvoin jää olut kesken, mutta silloin jäi."

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Maustettuolut / Porter
Maa: Suomi
Väri: 200 EBC
Katkerot: 27,1 EBU
Kantavierre: 17,3 °P
Maltaat:  Pale ale-, münich-, crystal- ja suklaamaltaat, mustat maltaat
Humalat:  Magnum ja East Kent Goldings
Alkoholi: 6,7 %
Muuta: Salmiakkiuutetta. Kuuluu vuoden 2016 Alkon käsityöläisolutvalikoimaan. Tulee myyntiin 1.2.2016 Alkoissa kautta maan.
Mistä: Sain maistiaispullon Panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti