lauantai 30. tammikuuta 2016

Hop Whoopin' – O'So Brewing Co.

Menin eilen töiden jälkeen Matkuksen kauppakeskuksen Alkosta hakemaan Great Divide Brewing Companyn Yetiä, jota ei kaikista Kuopion Alkoista näyttänyt löytyvän. Yllätyin positiivisesti, kun hyllystä löytyi kolme tilausvalikoiman tuotetta. Yksi hyväksi havaittu virolaisen Põhjala panimon Pime Öö ja kaksi muuta itselleni täysin tuntemattomia panimoita ja oluita. Toinen oli tsekkiläinen Two Tales panimon Bohemian Black Ale ja toinen jenkkiläisen O'So Brewing Co.:n Hop Whoopin'

Laitoin kaksi viimeksi mainittua suoraan jääkaapiin ja tänään saunan jälkeen kaipasin jotain raikasta, joten päädyin oletetusti raikkaampaan. Tällä kertaa siis arviossa Alkon tilausvalikoimasta löytyvä O'So Brewing Co.:n Hop Whoopin'.


Hop Whoopin' on väriltään vaalean oljen väristä ja aavistuksen sameaa. Pinnalle kertyy kaadon aikana reilu neljän sentin kuohkea ja kirkkaan valkoinen vaahtokerros. Vaahto takertuu hattaran lailla lasin reunoille pinnan vajotessa hörppäys hörppäykseltä. Muuten komea, mutta hieman enemmän väriä ois herauttanut veden kielelle.

Tuoksussa reilusti limeä, greippiä, männyn oksia sekä hieman hunajamelonia. Oikein raikas ja hedelmäinen tuoksu.

Maussa hedelmiä ei sitten juurikaan ole. Ja nekin vähäiset on greipin kalvoja. Pihkaa ja maapähkinän kuorta sen sijaan löytyy paljon. Ehkäpä myös häivähdys hunajamelonia. Havupuun oksaisuus viipyilee jälkimaussa. Maussa valtoimenaan temmeltävät pähkinä ja pihka riitelevät tuoksun kanssa, mikä vähän häiritsee. Välillä jälkimakuunkin työntyy hunajameloonia?!? Jännä.

Suutuntuma on napakkan katkeroinen ja mallasrunkoakin löytyy. Silti melko kevyt ja kesäinen olut. Sopisi hyvin kesän tai kevään lämpimiin ja aurinkoisiin iltapäiviin.

Kokonaisuutena Hop Whoopin' on kelvollinen IPA, muttei nouse mitenkään erityisen korkealle IPA-asteikollani. Ehkäpä eniten häiritsee tuoksun ja maun ristiriitaisuus. Hyvää kuitenkin.

Lisäys 30.1.2016 klo 22.18 sain kaveriltani Markulta vinkin, että kyseisestä olutta tehdään eri humalilla ja käytetyn humalan saa selville etiketistä löytyvän loven paikan perusteella. Panimon nettisivuilla on tähän ohje. Tässä ostamassani oluessa oli käytössä siis Pekko humalaa, joka on itselleni taas aivan uusi tuttavuus. Kuulostaa pelottavan suomalaiselta, mutta kyseessä on ilmeisesti jenkkiläisen Yakima Valley Hops puljun kehittelemästä uudesta lajikkeesta, joka on nimetty suomalaisen pellon ja viljelukasvien jumalan Pekon mukaan! Eli Suomi mainittu!!!

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: O'So Brewing Co.
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: USA
Väri: 8 EBC
Katkerot: 95 EBU
Kantavierre: 15,8 °P
Humalat: Pekko
Alkoholi: 7,5 %
Mistä: Matkuksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti