torstai 9. marraskuuta 2017

Maistelusetti – Saimaan Juomatehdas

Tällä kertaa arviossa koko Saimaan Juomatehtaan uusin maistelusetti, jonka löysin kuukausi sitten Kuopion Prismasta. Setti sisältää kaksi Saimaa-sarjan olutta (4,5%), kaksi Marsalkka-sarjan luomuolutta (4,6%) ja kaksi Brewer's Special -sarjan olutta (4,7%). Mukana Tummaa lageria, Savuolutta, pari Pilsneriä ja pari Pale Alea. Eli ihan kelpo kattaus, johon ehkä olisi lähtökohtaisesti vaihtaa toisen Pale Alen esim. vehnäolueksi.Settiin on kasattu mukavasti erityylin oluita olematta kuitenkaan liian hankalasti lähestyttävä myöskään uusille harrastajille. Pahvilaatikon kyljestä löytyy kyllä tarkempia hifistely speksejä myös meille nörteille.  Tosin pisti silmään paketin kyljessä olevat humaloinnin ja värin tiedot poikkeavat SJT:n omalla 5/5-asteikolla muutamassa tapauksessa pullon kyljessä olevasta arvosta (Saimaa Pale Ale ja Saimaa Vienna). Tästäpä hieman miinusta, vaikkakin uskon tämän asteikon olevan enemmänkin suuntaa antava. Osasta pulloista löytyy myös tarkat tiedot kantavierrepitoisuudesta, katkeroinnista EBU-asteikolla ja väri EBC-asteikolla. Paketin kyljestä löytyy myös hyvät ohjeet onnistuneen olutmaistelun järjestämiseen, joten suurta ennakkotietämystä tähän tutustumiseen ei tarvita.

Tämän kuluneen kuukauden aikana en ole törmännyt tähän maistelusettiin vielä muissa kaupoissa. Tosin, enpä olen tainnut käydä kuin viidessä eri kaupassa tänä aikana. Tämä setti oli myös tullut tällä viikolla Prismassa saataville irtopulloina, joita en myöskään ole missään muualla vielä nähnyt. Eli uutuuksia taitaa kaikki olla, koska näitä ei löytynyt kirjoittelu hetkellä edes Saimaan Juomatehtaan nettisivuilta. Koko setin hinta Prismassa oli 15,90€ ja kappale hinnat 1/6 koko maistelusetin hinnasta eli 2,65€.


Mutta käydäänpä oluiden pariin. Olen maistellut nämä oluet pidemmän ajan sisällä enkä kerralla, koska harvemmin ehdin keskittyä riittävän pitkästi kotiolosuhteissa moiseen.

Saimaa Pale Ale

Saimaa Pale Ale toimi hyvin lounas
udonini kanssa.
Saimaa Pale Ale on kirkas ja kullankeltainen olut, jota hunnuttaa kaadon jälkeen ohut valkoinen vaahtokruunu. Olisi voinut olla komeampikin. Tuoksu on raikas, sitrushedelmäinen ja hennon havuinen.

Maussa makeahkoa mallasta, greippiä ja hivenen pihkaa. Katkerot kuivattavat kivasti jälkimakua ja antavat ryhtiä. Suutuntumaltaan kevyehkö, muttei kuitenkaan vetinen. Maut ja humalointi kivasti tasapainossa.

Kokonaisuutena mallikas pale ale, joka toimi hyvin ainakin udon-lounaani kaverina. Panimo suosittelee hampurilaisia, salaatteja ja kala- sekä kanaruokia. En epäile etteikö toimisi näidenkin kanssa.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 29/50 

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Tyyli: Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 2/5 SJT:n oma asteikko pullon ja pahvipakkauksen kyljessä
Katkerot: 2/5 SJT:n oma asteikko pahvipakkauksen kyljessä (3/5 SJT:n oma asteikko pullon kyljessä)
Kantavierre: 11,2°
Maltaat:  Pale Ale (FIN), vehnä (FIN), Cara Pale (FIN), värimallas (ENG)
Humalat: Cascade (USA), Columbus (USA), Chinook (USA), Citra (USA), Amarillo (USA)
Alkoholi: 4,5 %

Brewer's Special Berliner Pilsner

Berliner Pilsneriin on käytetty mallaspohjassa pelkästään pilsner mallasta ja humalointi on hoidettu perinteisillä pilsner humalilla Saazilla ja Magnumilla. Jälkimmäinen vie oluen lähtökohtaisesti Tsekistä Saksan puolelle.

Olut on väriltään valeaa kuivuneen oljen keltaista. Parin sentin vaahtokruunu on kirkkaan valkea. Tuoksussa ruohoa, havuinen ja hivenen kukkainen.

Mausta löytyy mukavat pilsnerin ainekset. Reilusti tuoren ruohoista ja maltillisen havuista humalaa. Tosin yllättävästi hieman makeaa mallastakin. Sopivan kevyt suutuntumaltaan. Jälkimaussa katkerointi viipyilee pitkään limakalvoilla.

Kokonaisuudessaan Brewer's Special Berliner Pilsner on kiva pilsner, jossa palaset on kohdillaan. Ei mikään huippu, mutta ei tästä valtavasti valittamistakaan löydä. Toiminee hyvin saunan päälle, mutta myös ruoan kanssa. Pullon kyljessä suositellaan ruokaparitukseksi kanaa ja kalaa, salaattia sekä makkaroita.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 32/50  

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas 
Tyyli: Pilsner
Maa: Suomi
Väri: 9 EBC (2/5 SJT:n oma asteikko pahvipakkauksen kyljessä)
Katkerot: 56 EBU (4/5 SJT:n omalla asteikkolla pullon ja pahvipakkauksen kyljessä)
Kantavierre: 10,9°
Maltaat:  Pilsner (FIN)
Humalat: Magnum (GER), Saaz (CZ)
Alkoholi: 4,7 %

Marsalkka Schwarz

Olut on väriltään tumman hieman punertavan ruskeaa. Ei tämä nyt hirmu tummaa ole, mutta tummaksi lageriksi aivan kategoriassa. Pinnalle muodotuu tiskivaahtoa muistuttava kuohkea hieman ruskehtava vaahtokruunu, joka hiipuu pikkuhiljaa ohuemmaksi osio kerrallaan.

Tuoksussa makaa mallasta ja hieman taatelikakkuinen. Maussa makeaa, mutta paahteista mallasta. Hieman ruisleipää. Ja sen hapatettuun juureen leivotun ja leivinuunissa paistetun ruisleivänhiiltynyttä kuorta. Ihan lopussa pyörähtää häivähdys hiivaa. Kevyttä kuivahedelmääkin välissä pullahtaa esiin. Suutuntumaltaan kevyesti hapan ja kevyen katkeroinen.

Marsalkka Schwarz oli perinteinen tumma lager. Makua löytyy kivasti eikä jää rungoltaan liian kevyeksi tai vetiseksi. Saimaan Juomatehdas suosittelee tätä paahteisten ja savuisten ruokien, sienien ja täyteläisten jälkiruokien kaveriksi. Itse ottaisin tämän saunan päälle tai täyslihaisen nuotiomakkaran tai muhevan pataruoan kaveriksi.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 28/50  

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas 
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Väri: (5/5 SJT:n oma asteikko pahvipakkauksen kyljessä)
Katkerot: (3/5 SJT:n oma asteikko pahvipakkauksen kyljessä)
Luomumaltaat: Pils (FIN), Munich (FIN), Caramel (FIN), Carafa (GER)
Luomuhumalat: Saaz (CZ), Premiant (CZ)
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Luomua ja suodattamatonta

Saimaa Vienna

Saimaa Vienna on komean kuparinpunaista olutta, jota hunnuttaa kaadon jälkeen noin parin sentin hieman punertava vaahtokruunu. Tuoksu on maltainen ja hieman marjaisa. Ehkä hivenen tunkkainen ja melko mieto.

Maussa myös makeaa mallasta, marjaista katkeroa ja hieman havuja. Kyllä tästäkin löytyy Vienna maltaiden ominainen maku. En ole edelleenkään oikein varma tykkäänkö tästä. Tässä se ei ole häiritsevästi esillä, mutta sen omalaatuinen vivahde ei ole ehkä se minun juttuni

Suutuntuma hieman kevyehkö, mutta katkerot ryhdistävät lopussa. Ei kuitenkaan mitenkään vetinen, joten mallasrunko on sinällä kohdillaan. Kokonaisuutena Saimaa Vienna omasta mielestäni parhaimmillaan ruoan kera. Yllättävän vähän humalat pääsevät esiin, vaikka sopassa on jenkkihumalien aatelisto: Cascade, Columbus, Chinook, Citra. Eli melkein kaikki samat, kuin Saimaa Pale Alessa. Samoin myös mallaspuolella ollaan lähellä. Suurin ero varmasti enemmän värimallasta ja peruspohja on Pale Ale maltaan sijasta Pilsneriä eli tässä tapauksessa olettaisin sen olevan Vienna.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 8/20
Yhteensä: 24/50  

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas 
Tyyli: Pilsner
Maa: Suomi
Väri: 3/5 (3,5/5 SJT:n oma asteikko pullon kyljessä)
Katkerot: 2/5 (3/5 SJT:n oma asteikko pullon kyljessä)
Kantavierre: 11°
Maltaat:  Pilsner (FIN), Vehnä (FIN), Cara Pale (FIN), värimallas (ENG)
Humalat: Cascade (USA), Columbus (USA), Chinook (USA), Citra (USA)
Alkoholi: 4,5 %

Marsalkka Savuolut

Marsalkka Savuolut on väriltään tumman kuparin punaista. Selkeästi punaisempi kuin Saimaa Vienna. Lähes mahongin ruskeaa. Pinnalle muodostui kaunis vaahtokruunu, joka ikävä kyllä katoa melko nopeasti lähes olemattomiin. Tuoksu on todella mieto. Ei löydy oikeen mitään. Häivähdyksen tervapastillista savua saan haettua, kun kovasti nuuhkin. Toki voihan se voi olla vaan kuvitelmaa, kun tiedää kyseessä olevan savuolut.

Maku on maltainen ja erittäin hennon savuinen. En alkuun löytänyt sitä ollenkaan, mutta muutaman suuremman suullisen jälkeen se tulee esille. Hillitysti ja sinällään ihan tyylikäästi, muttei ainakaan häiritsevästi. Suutuntumaltaan pehmeä, jopa silkkinen, ja kevyt. Ei tämäkään vetinen. Helppo juotava. 

Itse olisin kaivannut enemmän savua. Toki ihmisille, joille ei oikein yleensä savuoluet maistu, niin tästä voisi löytyä maistuva juoma. Ei ainakaan savuisuus häiritse. Olut oli kauniin värinen ja komean näköinen – niin pitkään kuin vaahtokruunu peitti pintaa. Sitten ei jäänyt kuin väri. Siitä miinusta. Tämä menisi janojuomana bulkilagerin tilalta esim. janojuomaksi saunan päälle. 

Tuomio:
Tuoksu: 3/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 4/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 5/20
Yhteensä: 18/50  

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas 
Tyyli: Savuolut
Maa: Suomi
Väri: (4/5 SJT:n oma asteikko pahvilaatikon kyljessä)
Katkerot: (3/5 SJT:n oma asteikko pahvilaatikon kyljessä)
Luomumaltaat: Munich (FIN), Savu (BEL), Caramel (FIN)
Luomuhumalat: Premiant (CZ), Spalt (GER)
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Luomua ja suodattamatonta

Brewer's Special Mosaic Pale Ale

Brewer's Special Mosaic Pale Ale on kullankeltainen ja matalahkon vitivalkoisen vaahtokruunun koristama olut. Ja hyvin kirkasta. Vaahtoa saisi olla vähän enemmän, mutta muuten komia olut.

Tuoksusta löytyy greippiä, raparperia, passionhedelmää ja häivähdys mustaherukan lehteä. Raikas ja hedelmäinen tuoksuprofiili. Harmillisesti mausta ei samanlaista hedelmäistä herkkukaruselliä löydy kuin tuoksun antaa odottaa. Maussa heti alussa hyppää esille melko selkeä pihkainen humalointi, mikä on hieman yllättävää. Muutaman hörpyn jälkeen alkaa pihkakerroksen takaa löytymään myös hienoista mallasta ja hieman hapanta hedelmää. Ehkäpä myös sitä tuoksusta löytämääni raparperia.  Suutuntumaltaan Brewer's Special Mosaic Pale Ale on kevyehkö ja pihkaisen katkeroinen.

Kokonaisuutena Brewer's Special Mosaic Pale Ale on luonteikas, mutta melko pihkaisen katkeroinen Pale Ale. Tuoksuprofiili on lähes hurmaavan hedelmäinen, mutta maussa ei olla ihan samoissa maailmoissa. Sinällään maku ei ole huono ja luonnetta siitä löytyy, mutta jotenkin tuoksun perusteella odotin kunnon hedelmäpommia. Tosin harvemmin niitä kauppavahvuisista maun puolelta löytyy, mutta aina voi toivoa.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 30/50  

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas 
Tyyli: Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 11 EBC ja (3/5 SJT:n oma asteikko pullon kyljessä)
Katkerot: 33 EBU (3/5 SJT:n oma asteikko pullon ja pahvipaketin kyljessä)
Kantavierre: 11,1°
Maltaat: Pale Ale (FIN), Honig (FIN), Vehnä (FIN)
Humalat: Columbus (USA), Mosaic (USA)
Alkoholi: 4,7 %

Yhteenveto:

Kokonaisuutena oikein hyvä ja maukaskin maistelusetti. Vaikka itse en tätä rinnakkainmaisteluna käynyt läpi, mielestäni tästä löytyy hyvin settiin valittujen eri oluttyylien ominaispiirteet ja sekä kivasti vivahteitakin. Kuten alussa mainitsin, niin settiin olisi voinut esim. toisen pale alen tilalle vehnänkin ottaa tai joku stout. Myös joku gose olisi ollut kiva, mutta sillä mennään jo hiukan hifistelymmän puolelle eikä kyseinen oluttyyli taida kuulua Saimaan Juomatehtaan lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

Itse pidän kovasti näistä maisteluseteistä, vaikkakin niitä tulee harvemmin itse ostettua, koska niissä on asiaan vihkiytymättömille helppo lähestymistapa. Moni saattaisi valita kaupan hyllystä itsenäisesti satunnaiseen kuuden settiin neljä lageria, yhden pilsnerin ja lopuksi tumman lagerin, jolloin ei oikeastaan tutustuta eriolut tyyleihin, joihin tutustumista kokemattomille mielummin suosittelen. Eihän toki lager-maistelusetissäkään mitään pahaa ole, mutta ei sieltä vasta-alkajat välttämättä suuria eroja löydä. Samalla voi mielenkiinto aiheeseen lopahtaa kuin seinään.

Suositeltava valmiiksi kasattu maistelusetti kohtuu hintaan. Kannatan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti