lauantai 11. helmikuuta 2017

Amarillo Tripel – Malmgårdin Panimo

Amarillo Trippeln väri oli hieman
likaisen sävyinen. Siitä miinusta.
Tälle illalle maistelussa omalle kohdalle kolmas olut Alkon tämän vuoden käsityöläisolut kattauksesta. Pääsin maistamaan ennakkoon Rekolan Panimon Kaffe Stoutin ja Iso-Kallan Panimon Biére de Garden. Tänään kävin piipahtamassa pikaisesti Alkossa kauppareissun ohessa ja nappasin pari pulloa lisää maisteluun. Toinen näistä hankinnoista oli tänään maisteluun päätynyt Malmgårdin Panimon Amarillo Tripel. Malmgårdilta on tuonut viime aikoina markkinoille oikein maukkaita oluita, joten sen vuoksi odotukset ovat korkealla.

Kolme vuotta sitten Malmgård toi Alkon käsityöläisoluissa edellisen tripelinsä – Emmer Tripelin. Olin vasta kahta kuukautta aiemmin alkanut pitämään omaa blogiani. Olin näköjään tituleerannut sen huhtikuussa maistellessani oluen yhdeksi sen vuoden erän parhaimmaksi olueksi, vaikka pisteitä tulikin maltilliset 34/50. Tosin mm. Hiisin Pläkki sai samat pisteet. Mutta ei emmer Tripel erityisemmin mieleen jäänyt. Saapi nähdä kuinka tämän kanssa käy.

Amarillo Tripel on väriltään hieman punertavaan taittavan kullan keltaista ja hieman sameahkoa. Itse asiassa väri on vähän kuin vihreällä murrettu, mistä tulee hieman likaisen ruskeaan taittava sävy. Vaahtoa muodostuu erittäin niukasti ja se ei oikein missään vaiheessa peitä pintaa. Muistuttaa ulko asultaa muutamaa makoisaa tallinpohjalta tuoksahtavaa maalaissiideriä.

Tuoksussa yrttisyyttä, valkopippuria ja maltaisuutta. Muutaman hörpyn jälkeen oluen asetuttuaan lasiin esiin työntyy myös keväisen kukkaisia aromeja. Ensi fiilikset olivat valkopippurisuuden vuoksi hieman tunkkaiset, mutta tämä raikas kukkaisuus muuttaa tuoksuprofiilia selkeästi mielyttävämpään suuntaan.

Maku on mausteinen, maltainen ja yllättävänkin voimallinen. Yrttejä ja valkopippuria on läsnä reilusti. Sekaan heittäytyy sitruunaa ja ruohoa. Alkoholisuus jää tämän mausteisen sitrusryöpyn alle, mutta tuntuu lämmittävänä tunteena kurkussa. 

Suutuntuma on oikein täyteläinen. Jopa hieman paksu. Kuivattavat mausteiset katkerot ovat itsevarmasti läsnä ja kuivattavat suun limakalvoja pikkuhiljaa jokaisen hörpyn jälkeen. Tämä tunne onnistuu kuitenkin olemaan tasapainoinen ja persoonallinen olematta liian hyökkäävä.

En ole nyt ihan täysin vakuuttunut, mutta persoonallinen olut tämä kyllä on. Vähän ehkä liikaa kaikkea. Tuhtia on ainakin. Vaikka tuoksussa tulee keväisiä tuulahduksia, niin omasta mielestäni tämä sopii paremmin winter warmeriksi. Tai voisihan tämä toimia ensimmäisten kevään ulkogrillauksien jälkkäriksi auringon laskun jälkeen, kun ilma on kylmennyt nopeasti routaisen maan imiessä kaiken lämmön itseensä. Joka tapauksessa ei tämä kovin kesäinen tai saunan jälkeinen janojuoma ole ollenkaan. Varsinkin lämmettyään mennään jo lähes katkeroliköörien osastolle. Älä anna sinne asti odottaa. Nauti sopivan viilennettynä.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Malmgårdin Panimo
Tyyli: Tripel
Maa: Suomi
Väri: 23 EBC (Alko 14,6 EBC)
Katkerot: 35 EBU (Alko 50,1 EBU)
Kantavierre: 18,5 °P (Alko 18,3 °P)
Humalat: Ainakin Amarillo
Alkoholi: 9,0 %
Muuta: Sokeria. Osa Alkon vuoden 2017 Käsityöläisolutvalikoimaa
Mistä: Haapaniemen Lidlin Alko, Kuopio

2 kommenttia:

  1. Vibkkinä Haapaniemen Alkosta on saatavana nyt myös Emmer Tripel

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia tiedosta. Mahtavaa, kun Alkon oluiden valikoima on parantunut ja laajentunut – myös myymälöissä. Nettikauppakin, vaikka hieman kömpöle onkin, mahdollistaa isomman valikoiman ylläpidon. :)

      Poista