lauantai 21. helmikuuta 2015

Laitilan Mississippi Beer – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Yalobusha BrewingCo.

Eilen muistelin, että olen maistellut vasta kolme tämän vuoden Alkon käsityöläisoluet sarjan tuotteista, mutta unohdin ihan Notkea Nipa oluen, jonka nautiskelin viikko sitten perjantaina pitkän päivän päätteeksi iltaruoalla. Sen verta väsytti, etten arvioita jaksanut kirjoitella, joten ihan meinasi unohtua. Tosin tuon Nipan maistelin ensikertaa viime elokuun lopussa Tampereen Teerenpelissä hanasta.

Mutta tällä kertaa siis lauantaisaunan päätteeksi otin maisteluun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Mississippiläisen Yalobusha Brewing Companyn yhteistuotoksen Laitilan Mississippi Beerin. Tämä olut on steam beeriä eli höyryolutta. Höyryoluet ovat pohjahiivaoluita, pääosin lagereita, joita on käytetty korkeassa lämpötilassa. Tämä tyylisuunta on saanut alkunsa Yhdysvaltojen länsirannikolta etelän kultaryntäyksen aikoihin, kun ilmasto ei tarjonnut luontaisesti viileämpää oluen käymisympäristöä, eikä jäätä ollut saatavilla jäähdytykseen. 

Tämä tyylilaji on itsellenikin uudempaa tuttavuutta. Ensikosketus oli Panimoyhtiö Hiisin valmistama Harjun Höyry olut, jonka maistelin viime kesänä. Sen jälkeen olen yrittänyt näitä päästä muitakin maistamaan ja syksyn aikana tärppäsikin kahdesti. Toinen oli erästä vahingossa yli 30°C:ssa käynyttä pilsneriä sekä Anchor Steam® Beerin, mikä on varmaan yksi ensimmäisistä kaupallisista höyryoluista. Oikeastaan Anchor Brewery käytti oluen avoimissa altaissa panimon katolla ja jäähdytti olutta yöaikaan. Jäähtyessään käyvä olut loi reilusti höyryä lämpimän olutvierteen hörystyessä viileässä ilmassa. Nimi juontaa sen kohdalla oikeasti tästä. Anchor Steam® Beeriä on valmistettu vuodesta 1896. Kurkkaa video ja lisätietoa sivuilta.

Laitilan Mississippi Beerin etiketissä komeilee jenkkisävytteisen puna-valko-siniyhdistelmän lisäksi vanha kunnon höyryveturi. Itse olut väriltään kauniin kypsän oljen keltaista ja pinnalle kertyy lasissa reilusti valkoista lyhytikäistä vaahtoa.

Tuoksussa ensi nuuhkaisulla hyppää esiin havuinen humalointi. Tämä yllätti minut positiivisella nyrkillä kuonoon, kun en ollut lukenut ennen nuuhkaisua pullon takaetikettiä. Tarkempi nuuhkailu paljastaa myös aprikoosisuutta. Jenkkityylinen kuivahumalointi antaa erittäin miellyttävän ryhdistyksen lagerille. Huhuh. Hieno tuoksu.

Maku on maltainen ja voimakkaasti katkerohumaloinen. Jälkimakua katkerot hallitsevat. Maussa käy vähän kuivahedelmäisiä ja greippisiä vivahteita, mutta loppu mennään katkeroituna. Vähän kuminen jälkimaku, joka himpun latistaa muuten kohtalaisen hyvää maku pakettia

Suutuntuma on sopivan napakka. Katkeroitti ryhdistää ja kuivata suutuntumaa loppupuolella. Kevyen hiilihappoinen, mikä lisää tässä oluen raikautta.

Kokonaisuutena onnistunut höyryolut, vaikka makumaailma ei ihan täydellisesti istunut omaan suuhuni. Liikaa kumimaisuutta omaan makuun. Muuten hyvä.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 35/50

Speksit:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Yalobusha Brewing Co.
Tyyli: Höyryolut / Steambeer
Maa: Suomi
Väri: 16,7 EBC
Katkerot: 38,9 EBU
Kantavierre: 11,6°
Maltaat:  Pale alemaltaat, vaaleat ja punaiset karamellimaltaat
Humalat:  Nugget-, Cascade-, Citra-, Centennial- ja Simcoe-humalat
Alkoholi: 5,0 %
Muuta: Vuoden 2015 Alkon käsityöläisoluet sarjaa
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti