lauantai 7. helmikuuta 2015

Savu Porter – Maku Brewing

Maku Brewing on nuori Tuusulassa majaa pitävä panimo. Panimon tuotteet ovat saaneet netin olutkeskustelujen perusteella hyvän vastaanoton. Täällä Mualiman navan kuppeessa ei näitä ole hirveästi vielä näkynyt, mutta pari viikkoa takaperin Ravintola Malja tarjoili paljon hehkutettua Maku Brewing IPAa (7,4 %) hanasta ja minäkin kiiruhdin sen maistamaan. Ja helevetin hyväähän se oli. Tuli mieleen hieman BrewDogin Jack Hammer ja se on paljon se. Siksipä tälle panimon Savu Porterille on latautunut kovia odotuksia. 

Lasiin kaadettaessa kertyi reilusti
melko lyhytikäistä vaahtoa.
 
Savu Porter on siis yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisoluista, jotka jo useampana vuonna on tuotu helmikuussa meidän ihmisten iloksi. Muutenhan näitä ei kotiin saa (SAATANAN PERKELE!!!). Mutta näin se vain nyt on, kun me olemme niin viinaan menevää kansaa. Jos joskus haluaisin jonkun uuden oluen maisteluun ostaa, niin ryyppäämäänhän minä siitä ratkeaisin. Juu tottakai. Uskotko? Joisin talon, auton ja perheen. Kultakalat ajaisin sitten hankeen. Huoh... no ehkä ei. Mutta palataan takaisin oluen pariin.

Maku Brewingin Savu Porter näyttää lasissa reilusti mustalta ja pinnalle kertyy kaadettaessa muutaman sentin kerros salmiakkijäätelön ruskeaa vaahtoa. Valoavasten katsottuna oluen väri muistuttaa hieman kokista – tosin ilman sitä jatkuvaa hiilihappokupla verhoa. Mainittakoon erikseen, että etiketin yksinkertainen mustavalkoinen viivapiirros onnistuu luomaan upean talvisen rantasauna tunnelman avantoineen. Aaah... Kelpaisi.

Tuoksussa reilusti herkullista kevyen savuista suklaisuutta. Myös kevyttä kahvisuutta aistittavissa. Savuisuus on kyllä vienoa. Odotin hieman voimakkaampaa, mutta kaikkiaan hieno tuoksu.

Etiketti on erittäin upea kaikessa
yksinkertaisuudessaa.
Ensisuullinen tarjoilee makeahkoa maltaisuutta kevyellä suklaisuudella. Savuisuus ei tunnu hirveästi. Jälkimakuun tulee sopiva katkerointi ryhdittämään makeutta. Samalla suuhun jää hahtuvia savusta, joten kyllä sitäkin löytyy, mutta hyvin hienostuneesti. Myös lakritsisuutta aistittavissa. Maku sopisi varmasti niille, jotka eivät tykkää Aecht Schlenkerlan todella savuisiin tunnelmiin.

Suutuntuma on mukavan pehmeä ja täyteläinen. Jälkimaussa katkeruutta, joka ei peitä kuitenkaan muita makuja alleen, vaan tuo lisäksi esille savuisuutta ja humalointia.

Kokonaisuutena hieno porteri nuorelta panimolta. Näiden kahden maistamani oluen perustella voin povata Maku Brewingille erittäin hienoa tulevaisuutta. Toivottavasti panimon muitakin oluita saataisiin laajemmalti maisteluun. Pelkään vain, että monopolisysteemimme vuoksi tämä ei ainakaan ihan heti toteudu. Ehkäpä saamme tätäkin tilata kohta netistä muualta Euroopasta. Ainakin panimo vaikuttaa aloittaneen promoamisen myös Brittein saarille. Ja hyvä niin.

Musamies suosittelee.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Maku Brewing
Tyyli: Porter / Savuolut
Maa: Suomi
Väri: 164 EBC
Katkerot: 46 EBU
Kantavierre: 16 °P
Maltaat:  Pale ale-, crystal 100-, dark ale- ja savumaltaat, suklaamaltaat ja mustat maltaat
Humalat:  Chinook ja Willamette
Alkoholi: 5,9 %
Muuta: Yksi Alkon vuoden 2015 käsityöläisoluet erää
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti