lauantai 18. maaliskuuta 2017

Fuller's 170th Anniversary celebration Ale – Fuller's

Tänään maistelussa jonkin aikaa kellarissa kypsynyt Englantilaisen Fuller'sin 170th Anniversary celebration Ale. Kyseessä on paninon 170 vuotisen historian kunniaksi tehty juhlaolut. Olut oli jokin aika sitten Alkon valikoimissa, jolloin pullon haalin omistukseeni. Tarkkaa aikaa en muista, mutta muistan sitä säilyttäneeni edellisen asunnon keittiön viileässä nurkkauksessa jo tovin ja päällä levänneestä pölystäkin päätellen, siitä lienee ainakin vuosi. Ja olihan juhlavuosikin vuonna 2015, joten se on hyvin mahdollista.

Kyseessä on siis English Stonrg Ale tyylin olut, jossa on paketin mukaan perusrunkona pale ale mallasta sekä mallastettua kauraa ja vehnää. Mäskäys on tehty perinteisellä parti-gyle tekniikalla, missä tehdään ensin olut pelkästä mäskäys vierteestä. Huuhtelu vedestä tehdään toinen, kolmas ja  jopa neljäs olut. Näin ollaan saatu aikaiseksi erivahvuisia oluita samalla kertaa. Todennäköisesti tämä on tehty pelkästä mäskivierteestä, koska AVB prosentit ovat kuitenkin 7 %. Humalointi on hoidettu Goldingsilla ja Libertyllä. Koko paketti on maustettu appelsiinin kuorella.

Paketointi on hieno pahvinen mattamusta paketti kiiltavan mustilla koristeillä sekä valkoisella ja kultaisilla teksteillä kirjailtuna. Takaa löytyy panimomestari John Kealingin terveiset. Laatikon toisella sivulla kuvataan historiaa:
"1845 - 2015. We've come a long way since The Fuller, Smith & Turner Partnership began in 1845, and many award-winning beers have passed through the Griffin Brewery gates since then."
Toisella sivulla kuvataan taas itse juhlaolutta:
"To celebrate our heritage and to look towards our future we've created this beer using the traditional parti-gyle technique... with an added twist of orange peel."
Fuller's 170th Anniversary celebration Ale on väriltään melkoisen oranssi. Pinnalle muodostuu kuohkeaa ja pitkäikäistä vaahtoa, mutta noin puolen sentin kerroksena. Pullon pohjalta lasiin pyörähti hippusia, mitkä leijailevat hitaasti oluessa. Yllättävän hitaasti valuvat pohjalle. Toivottavasti eivät haittaa makua, sillä paketissa kehotetaan kaatamaan olut varovasti luonnollisen pohjasakan vuoksi. No, kerkes jo mennä.

Tuoksu on ihanan raikkaan hedelmäinen ja tuttifrutti karamellinen. Myös makeaa maltaisuutta. Erittäin herkullinen tuoksu.

Maku on yllättävän mieto! Odotin jotain erittäin päräyttävää, mutta ei. Muutaman suullisen jälkeen maustaa löytyy makeahkoa mallasta, ruohoista ja hivenen yrttistä humalaa sekä maltillista appelsiinista sitrusta. Jännä miten selvästi appelsiini kuoren erottaa tässä, mutta se ei ole missään nimessä dominoiva. Kuten ei muutkaan maut. Ensisuullisen mietous reaktio oli väärä. Ei tämä mieto ole – odotukset olivat vain erisuuntaisia. Pitäisihän se tietää, että Fuller's ei tee mitään suuria erikoiskikkailua.

Mutta ei tämä missään nimessä huonoa ole. Päinvastoin. Tämä on erinomaista! Maut on niin hienosti kohdillaan ja täydellisessä tasapainossa. Mikään ei puskee toisen yli, mutta kaikki pääraaka-aineet maistuvat – ja maukkaasti maistuvatkin.

Suutuntuma on erittäin pehmeä, mutta samalla raikas. Katkerointi on miellyttävä, muttei mitätön. Soljuu suussa ihanasti eikä alkoholi puske ollenkaan esiin. Tosin ei prosentitkaan mitään huikeita ole, mutta kyllä tämä päähän kihahtaa puolen litran jälkeen.

Hitto. Tässä lähes kaikki vain niin kohdillaan. Tätä voisi juoda janojuomaksi (prosentit eivät ole liian korkeat) ja erinomaisesti myös hitaasti nautiskellen. Maku ei ole mikään tajunnan räjäyttäjä, mutta herääkin kysymys: "Tarvitseeko aina ollakaan?" Ei. Ei tarvitse. Kikkailuna tässä on appelsiinin kuorta, mutta en pidä sitä kovinkaan erikoisena, vaikka perusraaka-aineesta poikkeava mauste onkin.

Fuller's 170th Anniversary celebration Alessa yhdistyy perinteikkään panimon tietotaito hallittuun reseptin suunnitteluun. Ja kun tuotanto on kunnossa, niin tuloksena on jotain näin hyvää. Tämmöistä, kun osaisi tehdä itse, niin tekisin tätä kellarin täyteen. Joka tilanteen olut. Toivottavasti Fuller's tekee tätä jatkossakin. Kysyntää uskon olevan. Näin tätä Ravintola Maljan hanassa reilu kuukausi sitten, joten kai tätä vielä saa jostain. Pitänee kysellä ensi visiitillä, tietävätkö onko edelleen tuotannossa.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 19/20
Yhteensä: 47/50 

Speksit:
Panimo: Fuller's
Tyyli: English Strong Ale
Maa: Englanti
Maltaat:  Pale ale, mallastettu kaura ja vehnää
Humalat:  Goldings ja Liberty
Alkoholi: 7,0 %
Muuta: Appelsiinin kuorta
Mistä: Sokosen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti