keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Montana Rye Red Ale – Fuller's

Kesäkuu vetelee viimeisiä päiviään ja kovin on hijaiseksi jäänyt näin blogirintamalla. Vaikka loma on päälle pukannut, niin pieni yläpohja remontti on nielaisut oman aikansa ja onhan sitä pitänyt hieman lastenkin kanssa yrittää aikaa viettää. Kaupasta löytyi kuitenkin itselleni uusi Fuller'sin olut ja olihan siihen tartuttava. Siinäpä oiva syy kirjoitella yksi pika-arvio, kun ei oikein pidemmiksi hetkiksi ole koneen ääreen joutanut istahtamaan.

Montana Rye Red Ale paljastaa nimessään jo lähes kaiken oleellisen oluesta. Eli rukiilla ryyditetty Red Ale kyseessä (tai tarkemmin vielä American style Red Rye Ale), joka on takaetiketin mukaan single hop humaloitu pelkällä Galaxylla.

Olut väriltään kauniin kuparinpunainen ja erittäin kirkasta. Valkoista vaahtokruunua muodostuu kivasta, mutta se oli melko lyhyt ikäinen ja hävisikin melko nopeasti lähes kokonaan.

Tuoksussa löytyy toffeista ja hitusen kahvistakin mallasta sekä kevyesti raikkaampia hedelmällisiä tuoksuja, joissa häilyy passionhedelmä, greippiä ja havuja. Saisi olla vain kokonaisuudessaan hieman voimakkaampi tuoksu.

Maku on miellyttävän tasapainoinen yhdistelmä miellyttävää toffeista maltaisuutta, rukiin ryhdikkyyttä ja hedelmäisyyttä. Trooppisempia semmoisia. Passionhedelmää, limeä, hitusen päärynää. Havujakin on, mutta melko kevyesti huomioiden siihen nähden, että panimo ilmoittaa sivuillaan oluen katkeroksi 5/5 omalla käpyasteikollaan. Toisaalta huomasin tässä, että oluen BBE päiväys oli 01 OCT 18, joten ei tämä ihan tuoreintakaan tainnut olla.

Suutuntuma on miellyttävän pehmeä ja yllättävänkin tuhti tähän vahvuuteen. Melkein semmoista viskimäisen paksua maltaisuutta – toki ilman sitä alkoholin määrää. Se semmoinen tietty tunne pehmeässä viskissä, jota en valitettavasti osaa tähän paremmin kuvailla.

Kokonaisuudessa Montana Rye Red Ale on erittäin maukas ja miellyttävä paketti, jossa on kunnolla runkoa. Kaikki on oivassa tasapainossa. Maku, tuoksu ja suutuntuma. Kun värikin on kaunis, niin ei tästä paljon vaahtoa enempää löydä valitettavaa. Ei mikään täydellisyys, mutta erittäin hyvä. Sopisi ruokajuomaksi monenelaiselle ruoalle, mutta lähtisin itse parittamaan etenkin kesäisten grilliruokien kanssa, jolloin miedommat alkoholiprosentit mahdollistavat myös reilujen suullisten ottaamisen. Mutta toimii loistavasti myös näin saunan päälle. Taas vahva taidon näyte Fuller'silta.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Fuller's
Tyyli: Red Rye Ale
Maa: Englanti
Katkerot:  50 IBU (5/5 Fuller'sin nettisivujen oma asteikko)
Maltaat:  Crystal, Imperial Malt, Pale
Humalat:  Galaxy
Alkoholi: 4,5 %
Mistä: Citymarket Päiväranta, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti