tiistai 19. kesäkuuta 2018

Torni Pale Ale – Iso-Kallan Panimo

Onpas tämä kesäkuu taas paahtanut mennä hirveää kyytiä. Kohta on jo juhannus ja blogin puolella on ollut melkoisen hiljaista. Tosin oluita on tullut maisteltua monia. Olen käynyt Kuopion ensimmäisessä SOPPissa ja Iso-Kallan panimolla vierailulla ja tastingillä Kuopion olutseuran kanssa. Mutta sen verran on kiirettä pitänyt (ja säätkin ollut niin mahtavat), etten ole koneen ääreen ehtinyt istumaan. Mutta josko sitä tässä juhannuksen vapailla ehtisi vaikkapa SOPPistakin juttua kirjoittaa.

Tällä kertaa maisteluun päätyi Kuopion Ravintola mestareille valmistettu Torni Pale Ale, joka julkaistiin Kuopion Komedia festivaaleille. Torni Pale Alen on valmistanut Iso-Kallan panimo. Torni olutta on alun perin valmistettu vuodesta 1932 Oy Gust. Ranin toimesta Puijo nimellä ja sen nimi muutettiin Torniksi vuonna 1963 nykyisen Puijon tornin valmistuttua. Nykyisin molemmat brändit omistaa Kuopion Ravintolamestarit, jotka ovat vuoden 2011 jälkeen tuoneet molempia muutaminakin eri versioina. Ensimmäiset uus-versiot, jotka olivat molemmat pilsnereitä, valmisti Vakka-Suomen panimo, jolloin Puijo (2012) tuli kauppamyyntiin 4,7% vahvuisena ja Torni IVA (2011) ravintolamyyntiin 5,2% vahvuisena.

Vuonna 2014 Puijoa saatiin taas uustuotantona. Tällä kertaa valmistajana oli Iso-Kallan panimo ja tyylilajina pysyi Pils, mutta vahvuus oli 5,5%. Tästä olen myös arvion tehnyt. Nyt 4 vuotta myöhemmin on siis taas Tornin vuoro ja tyylilajina Pale Ale, joka on humaloitu ameriikkalaisilla humaloilla.

Torni Pale Ale on väriltään kullankeltaista ja hitusen utuista. Vaahtoa muodostuu niukasta, sillä pullosta melko rauhallisesti kaadettuna pintaa saadaan koristamaan puolen sentin paksuinen valkoinen kruunu.

Tuoksussa mallasta, hieman pihkaisia havuja Puijon metsistä ja häivähdys jotain mansikkamaista, mutta

Maussa leipäistä mallasta ja oikein maltilliset katkerot. Pihkaa ui hiukan jälkimakuun fiilistelemään. Välillä putkahtaa hento juuresmainen vivahde, mikä ei ole hyvä juttu maulle.

Suutuntuma on melko kevyt, muttei kuitenkaan vetinen. Vaikka humalointi ei juurikaan maistu, niin ryhtiä se antaa ja estää olutta jäämästä vetiseksi.

Kokonaisuuten Torni Pale Ale on helposti juotava ja lähestyttävä olut, jossa ei ole hirveästi mitään erikoista mieleen jäävää. Tämä tuskin haittaa, sillä voin hyvin kuvitella tämän liikkuvan kesällä hyvin Pannarin ja Isä-Camillon tiskeiltä.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Pale Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 5,5 %
Mistä: Sain maistiaispullon suoraan panimolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti