lauantai 26. tammikuuta 2019

Dankwood – Founders Brewing Co.

Tänään maistellaan taas Foundersin tynnyrikypsytyssarjalaista. Vuorosaa Dankwood, joka on tyyliltään Imperial Red India Pale Ale ja kypsytetty Bourbon tynnyrissä. Foundersin tynnyrisarjalaisia on tullut arvioitua aiemminkin (KBS 2016, Doom, Frootwood ja Backwood Bastard) ja mikäs näitä on arvioidessa, kun tuotteet ovat olleet niin kiinnostovia, vaikkei kaikki mitään onnistuneipia tuotteita olekaan.

Dankwoodin pohjalla on hitusen sakkaa, joka pääsi livahtamaan lasiin ja tämän vuoksi se on sameaa. Väriltään hitusen punertavaan ja harmaaseen taittavaa ruskeaa. Itse asiassa ei mitenkään miellyttävän väristä. Vaahtoa kertyy vajaa sentti ja sekin laskeutuu melko nopeasti hunnuttamaan kevyesti pintaa.

Tuoksussa toffeista maltaisuuttaa, pihkaista puuta ja hitusen yrttejä. Alkoholisuus tuntuu tuoksussa, vaikkei varsinaisesti tuoksu.

Maussa paksua maltaisuutta, kevyttää toffeeta. Yrttistä humalaisuutta. Häivähdys anista ja eukalyptysta, jotka käväisevät esillä, kun siirrytään viipyilevään jälkimakuun, jossa yrtit ja pihkaa hiipii käsikädessä esiin hennon vaniljaisuuden soitteassa hissimusaa taustalla.

Suutuntuma on paksun ja hitusen puumainen. Kuin puulastua välillä käväisisi suussa. Juotavuus on yllätten kuitenkin hyvä ja olut vajoaa lasissa prosentteihin nähden yllättävänkin nopeasti. Jopa petollisen.

Kokonaisuudessaan Dankwood ei ole mikään helmi eikä yllä lähellekään Barrel Aged Serries sarjan kärkeä, mutta jotain kiehtovaa tässä on. Olut on suorastaan ruman näköinen eikä tuoksukaan hurmaa, mutta maku on oikein maukas, vaikkakin hiukan yksi ulotteinen. Tosin pieniä vivahteita tihkuu pikkuhiljaa esiin. Osasiaan parempi kokonaisuus kuitenkin.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 1/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50 

Speksit:
Panimo: Founders Brewing Co.
Tyyli: Imperial Red India Pale Ale
Maa: USA
Katkerot: 65 IBU (Alko 70 EBU)
Kantavierre: 23,9 °P
Alkoholi: 12,2 %
Muuta: Kypsytetty Bourbon tynnyreissä
Mistä: Tilasin netistä. Saa myös Alkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti