torstai 5. kesäkuuta 2014

KauppaIPA - Pyynikin Käsityöläispanimo

Oluen ja ruoan liitto on hienoa ja sitä soisi itsekkin tekevän enemmänkin. Koetan aina olutta maistellessani jotain pientä syömistä ottaa kaveriksi. Joskus jopa hyvinkin kokeilevalla asenteella. Lasillinen hyvää olutta mainion ruoan kanssa on - tai ainakin pitäisi olla samalla linjalla viinien kanssa.

Aurinkoisen päivän lounaaksi tein kanasalaattia grillatusta kanankoivesta tuoreen leivän kera. Tähän ruokajuomaksi otin Pyynikin Käsityöläispanimon KauppaIPAn.

KauppaIPA toimi loistavasti kanasalaattin kera.
KauppaIPA on väriltään tumman hunajaisen keltainen ja kirkasta. Vaahtoa kertyy pinnalle niukasti. Tuoksussa on hedelmää, marjaista kirpakkuutta ja humalan katkeroa.

Ensi makuna tulee hedelmäkarkkia. Sitten iskee keskiasteinen humalan puraisu. Muutaman kulauksen jälkeen hedelmäisyyttä ei maista niin selkeästi. Hieman harmillista, että maku latistuu. Suutuntuma on aika kevyt ja aavistuksen vetinen.

Kaikken kaikkiaan kuitenkin napakka kokonaisuus. Tuoksu ja ensikulaus lupailivat hyvää, mutta muutaman suullisen jälkeen maku laantui enemmänkin kitkeryydeksi. Siitä rokotin vähän. Mutta yksi lisäpiste hupaisasta etiketistä. Valkeahapsinen pappa keräilemässä humalia kauppakoriin. KauppaIPAa siis. Pyynikin Käsityöläispanimolla on muutenkin hienot etiketit.  

Panimo on itseasiassa tekemässä oluesta vasta reseptiä muokkausta ja asiakkaat voivat vaikuttaa lopullisen version katkerointiasteeseen äänestämällä Facebook sivuilla. Panimo ilmoittaa millä EBU asteella mikäkin erä on lähtenyt kauppoihin. Eränumeron perusteella voipi sitä sitten kaupoista etsiskellä. Syksyllä ilmeisesti lopulta päätetään, millä katkerointiasteella tuotetta jatketaan. Hauska interaktiivinen kehitys, jossa loppukäyttäjät voivat itse vaikuttaa suoraan lopputulokseen.

Ruoka musana voisi pyöritellä Tampereen suunnilla musiikkia tekevän Ville Leinosen tuotantoa. Kymmenen vuotta sitten ilmestyneellä ja neitoja lumonneella Suudelmitar levyllä Leinonen esitteli jo monipuolista biisimateriaalia. Vaikka Leinosen musiikki on ollut jopa hieman unenomaista sanoituksiaan myöten, uudemmalla materiaalilla, kuten Majakanvartian uni levyllä mennään jo paljon syvempiin unimaisemiin. Ville Leinonenhan on monipuolinen muusikko ja musiikin tekijä, joka ollaan nähty myös toisen Tamperelaisen orkesterin, Riston rumpujen takana ensimmäisillä levyillä. Mutta tähän Suudelmitar.


Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50  

Speksit:
Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Tyyli: IPA
Maa: Suomi
Katkerot:  52 EBU
Alkoholi: 4,7 %
Mistä: K-Supermaket Lutakko, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti