keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Hello, my name is Päivi - BrewDog

Tätä sitä on odotettu. Skotlantilainen BrewDog, tuo hipsterpanimoiden ylihipsteriys, pienipanimo, josta on tullut varsin suuri ja haluttu. Siitäkin huolimatta - tai ehkäpä juuri siksi - että perustajat James Watt ja Martin Dickie ovat tehneet olutta välillä hieman kokeilevammalla otteella. Joka tapauksessa jotakin miehet ovat tehneet oikein. Panimon innovatiivisia ja kokeilevia oluita on ympäri maailmaa haluttu niin paljon, että juuri valmistuneen panimon laajennoksen jälkeen ei todellakaan voida puhua enää mistään pienpanimosta. Silti panimo ei tinki laadusta ja asenteesta.

Tämä kahden kaverin pienpanimo on siis kasvanut isoksi globaaliksi yritykseksi ja tunnetuksi olut brändiksi. BrewDog konsepti käsittää jo useita baareja ympäri maailmaa, nettikaupan, yhteistyötoimintaa eri panimoiden kanssa ja edelleen häkellyttävän innovatiivisia oluita. Tämä on niin käsittämättömän hienoa, että pienitekijä painii 5 vuoden olemassa olon jälkeen jo isompien ja vuosisataisten  panimoiden kanssa samassa kastissa, mutta silti pysyy omaperäisempänä kuin nämä ikinä. Ja palkkaa kokoajan porukkaa lisää. Tämä antaa toivoa.

Mutta jos rehellisiä ollaan, tämmöistä ei olisi koskaa tapahtunut - tai tule tapahtumaan Suomessa nykyisillä säädöksillä. Potentiaalia ja innokkaita yrittäjiä kyllä ois... Suomalainen Sori Brewing tekiki alkujaan erilaisen ratkaisun ja perusti panimonsa Viroon pykälähelvetin vähemmyyden vuoksi ja tähtääkin suoraan maailman markkinoille. Itse en ole vielä päässyt Sorin tuotteita maistamaan, mutta huhut lupaa hyvää ja ehkäpä panimon Sori Beer Store tuo ne heinäkuussa myös jokaisen suomalaisen äärelle. Joka tapauksessa panimo on vakuuttanut jo ainakin sijoittajia, sillä se keräsi investoijilta 400 000 €, kohtuullisen lyhyessä ajassa, joten uskoa yrityksen potentiaaliin on - myös Suomessa. Ehkäpä päättäjätkin näkevät tämän jokupäivä.

Mutta nyt illan oluen pariin. Tänäänkin siis tyrniä lasissa, kuten eilen. BrewDogin Hello, My name is -sarja on tuonut aiemmin markkinoille Ingrid (ruotsilaista lakkaa), Mette-Marit (Censored) (norjalaista puolukkaa), Sonja (tanskalaista mustikkaa) ja Vladimir (venäläistä balsamiköynnöksen marjaa). Itse olen maistanut kaikkia muita paitsi Ingridiä ja hyvin on toiminut jokainen, vaikkakin Vladimir ei yltänyt neitokaisten tasolle.

Ja nyt tuli tämä Suomi versio, mikä sai pienen kansan lähes sekaisin. BrewDog kyseli faneiltaan sivuillaan, mikä tulisi tälle uudelle oluelle antaa nimeksi ja kiitettävästihän ihmiset kävivät mielipiteitään antamassa. Päivi Räsänen keräsi kovasti ääniä ja selityksiä syystä, joten kävikin niin, että Skotlannin pojilla olivat sympatiat puolellamme ja he nimesivätkin oluensa Päiviksi. Panimo lähettääkin etiketissä terveisiä meille:

"Live life with katkero in your beer - not bitterness in your heart.  ....   Finland, we salute you."

Kyllä. Hello, My name is Päivi
toimii "esikuvaansa" paremmin.
Hello, My name is Päivi on väriltään kirkkaan kuparin ruskeaa. Päällä kertyy pienoinen valkea vaahtokerros. Tuoksu on huumaava! Kukkaisen humalainen, hieman marjaisa. Joku jännä kirpeä sivuvivahde, josta en meinaa saada kiinni. Jotenkin etäisesti tuttu. Todennäköisesti juurikin tyrniä. Melko varma olen, että se tulee juuri tyrnistä.

Maku on reippaan humalainen ja marjaisa. Kyllä tässä tyrnin maistaa. Tyrni tulee kivasti tukien humalointia, muttei hyökkää liiaksi esiin. Samalla se tekee mausta raikkaan, vaikkakin ensikulauksen suutuntuman mukana tuli hieman voinen kalvo. Tämä ei toistunut toisella suullisella. Onneksi. Raikas ja humalainen kokonaisuus. Jälkimaussa suuhun jää humalan voimakas katkeruus, jossa on kuitenkin edelleen tuulahdus tyrnin kirpeyttä.

Suutuntuma on katkera, mutta silti marjaisan raikas. Alkoholia ei juurikaan tässä maista. Hieno tuote ja selkeä jatkuma BrewDogin Hello, My name is -sarjaan. Ei nouse omasta mielestäni maistamistani parhaaksi, muttei ole huonoinkaan. Kyllä Päivi Vladimirin selätti.

Kun maistelussa on Päivi, joka on saanut nimensä patavanhoillisen Päivi Räsäsen toiminnan perusteella, ei voi varmaan biisinä muuta soittaa kuin Leevi and The Leavingsin Poika nimeltä Päivi -kappaleen, joka varmaan kuuluu myös Päivi Räsäsen suosikkeihin. Karaokena lähiöbaarissa. Jo edesmenneeltä yhtyeen nokkamieheltä Gösta Sundqvistiltäkään olisi tuskin löytynyt sympatiaa Päivi R.:n "toilailuille", mutta varmaan hänellekin olisi löytynyt paikka yhtyeen tai Göstan luotsaamien  radio-ohjelmien, kuten Koe-eläinpuisto, tarinoista. En tiedä, ehkä ei sittenkään. Olisiko Räsäsen hahmo ollut jo liian fiktiivistä, mutta "nimikko"-olut nyt hänellä ainakin on. Siitä pisteet. Olet Päivi päässyt Vladimir Putinin kanssa samalle viivalle.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50  

Speksit:
Panimo: BrewDog
Tyyli: Tupla IPA
Maa: Skotlanti
Väri: 31,5 EBC
Katkerot: 51,3 EBU (Alkon laboratorion)
Kantavierre: 18,9 °
Maltaat:  Extra pale- ja cara-maltaat
Humalat:  Equinox-, Centennial-, Simcoe- ja Citra
Alkoholi: 8,2 %
Muuta: Tyrni
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti