sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Huvila X-porter – Malmgårdin panimo

Huvilan X-porter on tullut jossain vaiheessa maistettua ja mukavat muistot siitä on jäänyt. Nyt nähdessäni tuotteen olevan Alkossa saatavilla piti niitä pari jemmaan ottaa. Ennen illan leffan The Grand Budapest Hotelin alkamista ehti rauhassa lämmitellä tätä juomaa ja suorittaa reittaus.

Sanottakoon tähän alkuun, että oluen tarjoilu lämpötilaa 10-12°C kannattaa noudattaa. Jääkaappikylmästä ei meinaa aromit irrota kunnolla tuoksusta eikä mausta. Eli älä hukkaa hyvää olutta vaan malta mielesi. Se palkitsee.

X-Porter on väriltään hyvin tummaa, mutta valoa vasten katsottuna näkyy punertavan ruskeaa ja kirkkain valopiste näyttää lähes tummanpunaiselta. Pinnalle kertyy vajaan kahden sentin vaaleanruskea vaahtokukka, joka ei ole kyllä kovin pitkäikäinen.  

Tuoksussa löytyy suklaata, paahteista kahvia, ehkä enemmänkin espressoa, nougatia sekä patinoitunutta puuta ja himpun verran nuotiolla puoliksi palanutta koivuhalkoja.

X-Porterin ensikulaukset tuovat mieleen pehmeän paahteisen kahvin ja kunnon tumman suklaan. Mielenyhtymä johtaa pieneen kahvilaan ja sen herkullisiin tummasuklaisiin ja paahteisiin erikoiskahveihin. Mausta löytyy myös leivinuunissa paistetun ruisleivän hiiltynyttä pohjakuorta ja kevyttä saksanpähkinäisyyttä. Jälkimakuun saapuu sitten kuivat katkerot ja ottavat omistajan elkein suun limakalvot hallintaansa. Sopivan nokinen jälkimaku korostaa oluen paahteista tuntua. 

Suutuntuma on pehmeän täyteläinen ja paksuhkokin. Jälkimaun puolella suutuntuma muuttuu katkerojen ansiosta hieman kuivemmaksi.

Kokonaisuutena X-Porter on erittäin tyylikäs ja maukkaan täyteläinen porteri. Juurikin niin hyvä kuin muistelin. Tämmöistä kun itse pystyisi valmistamaan, niin tyytyväinen voisi itseensä olla. 

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Malmgård
Tyyli: Porter
Maa: Suomi
Väri: 250 EBC (Alko 152 EBC)
Katkerot: 50 EBU (Alko 49,8 EBU)
Kantavierre: 17,5°
Maltaat: pale ale-, karamelli- ja suklaamaltaat, paahdetut ohrat
Humalat: Pilgrim- ja East Kent Golding
Alkoholi: 7,0 %
Muuta: Malmgårdin lähdevesi
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti