lauantai 24. tammikuuta 2015

Alkoholikeskustelu ja uutisointi

Eilen töissä lounastauolla Savon Sanomia selatessani pisti silmään eräs otsikko.
"THL: Jo pieni päiväannos alkoholia lisää kuolemanriskiä"
Tässähän ei sinällään ole mitään uutta, että näin uutisoidaan. Toisiinaan näitä uutisotsikoita on toisin päinkin (esim. ET-lehden 5 kovaa väitettä oluen terveysvaikutuksista – näin vastaa julkkislääkäri) – riippuen lehdestä/julkaisukanavasta. Tämä herätti mielenkiintoni, koska vain noin tuntia aiemmin olin lukenut Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämästä terveydenhuollon ammattilaisten portaalista Terveysportista THL:n tiedotteen, joka oli otsikoitu näin:
"Alkoholinkäytön vähentäminen on aina paikallaan"
Mietin hetken jo, että onko THL:llä julkaissut kaksi eri tiedotetta alkoholinkäytöstä lyhyen ajan sisällä, mutta luettuani SS:n uutisen totesin sen tehdyksi saman tiedotteen pohjalta. Lähestymiskulma aiheeseen oli vain hieman erilainen – niin otsikossa kuin sisällössä. SS ei tässä keksi omiaan, mutta jättää osan tiedotteen sisällöstä vähemmälle huomiolle ja lähestyy sen sisältöä eritavalla kuin itse sen luin. En kopio näitä juttuja tähän, koska ne voi käydä lukemassa tuolta laittamieni linkkien kautta, mutta otan pienet lainaukset. SS aloittaa uutisen näin:
"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pienikin määrä alkoholia päivittäin lisää kuolemanriskiä. Esimerkiksi rintasyövän riski lisääntyy jo yhden keskioluen juomisella päivässä."
Kun taas THL:n tiedote alkaa näin:
"Alkoholinkäytön vähentäminen on aina eduksi terveydelle, oli kyse juomatta jättämisestä, käytön harventamisesta tai kertakulutuksen vähentämisestä. Keskikulutuksen tulisi jäädä naisilla 10 grammaan puhdasta alkoholia päivää kohden, miehillä 20 grammaan. Määrät vastaavat suunnilleen yhtä ja kahta keskiolutpullollista."
Tämä SS:n raflaava aloitus on lainattu tiedotteen kappaleesta "Alkoholia ei kannata juoda myönteisten terveysvaikutusten toivossa", missä pohditaan alkoholin kohtuukäyttöä ja sen määrittämistä. SS:n uutiseen on toimittaja napannut avauksen tämän äsken mainitsemani kappaleen lopusta:
"”Turvallista” alkoholin käytön tasoa on vaikea määritellä, koska esimerkiksi rintasyövän riski alkaa kasvaa jo yhden päivittäisen keskiolutpullon kulutustasolla."
Tämän jälkeen SS toimittaja luettelee kaikki muut tiedotteessa mainitut syövät, joihin ihmiset eivät yleensä alkoholin käyttöä yhdistä. Sen jälkeen mainitaan kohtuukäytön olevan yhteydessä matalampaan aikuistyypin diabetesriskiin ja vähäisempään sydämenvajaatoimintaan. Mainittakoon sivuhuomautuksena, ettei näistä kummastakaan tutkimuksesta voida vielä näiden tulosten perusteella vetää suoraa syy-seuraus-yhteyttä alkoholin käyttöön, mutta molemmissa tutkimuksissa kohtuu käyttäjillä näitä sairauksia on todettu vähemmän kuin raittiilla ja paljon alkoholia käyttävillä. Linkit näihin aikaisempien tutkimustuloksien uutisointiin on minun lisäämiäni, eikä niitä ollut THL:n tiedotteessa.

Mielestäni tässä THL:n tiedote on erittäin asiallinen ja otsikointikin on napakka kertoessaan pääpointin tiedotteessa. Onpahan tuo toteamus paikallaan ja allekirjoitettavissakin yleisellä tasolla. Mutta Savon Sanomien uutisointi on lähtenyt paha-pahempi-alkoholi linjalle. En kuitenkaan tarkoita, että SS:n olisi pitänyt lähteä alkoholia ylistämään, mutta itse tiedotteen luettuani ei mieleeni tullut ensimmäisenä nämä SS:n esiin nostamat asiat.

SS:n uutisen luettuaan mummot jättänevät ehtoollisen huomenna kirkossa väliin ja ravintoloiden viinin myynti laskee entisestään, kun naisasiakkaat eivät uskalla katkarapusalaatin tai ankanrinnan kera ottaa lasillista viiniä rintojen menetyksen pelossa. No ei nyt varmasti ihan näinkään, mutta oman mielipiteeni mukaan tällainen alkoholin demonisointia mukaileva uutisointi linja ei edistä asiallista keskustelua alkoholista ja sen kohtuu käytöstä.

Loppuun mainittakoon, että tiedotteen perusteella vaikuttaa THL:n saaneen teettämällään tutkimuksella lisää tukea kohtuullisen alkoholikäytön määritteen muuttamista viimeisimmän Ravitsemussuosituksen mukaiseksi. Tällöin nykyinen kohtuukäytön raja laskisi miehillä 40g:sta (n. 4 pulloa keskiolutta)  20g:aan (n. 2 pulloa keskiolutta) alkoholia ja naisilla 20g:sta 10g:aan (n. 1 pullo keskiolutta) alkoholia päivässä. Tämä on mielestäni tärkein uutinen tiedotteen pohjalta ja todennäköisesti ihan asiallinen suositus. Toinen juttu onkin sitten, mikä on taas riskikäytön rajan kohtalo. Onko sen muuttamiselle perusteita? En osaa sanoa, mutta kohtuullisuus on järkevää.

Lähteet:

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/thl-jo-pieni-paivaannos-alkoholia-lisaa-kuolemanriskia/1972627

http://www.thl.fi/fi/-/alkoholinkayton-vahentaminen-on-aina-paikallaan

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00154

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=uut06707&p_teos=uut&p_osio=&p_selaus=

http://www.terve.fi/sydamen-vajaatoiminta/79468-kohtuukayttajilla-vahemman-sydamen-vajaatoimintaa

http://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/onko_oluella_terveysvaikutuksia_yleislaakari_risto_laitila_vastaa

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf

http://www.kohtuullisesti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti