tiistai 6. tammikuuta 2015

Iku-Turso – Panimoyhtiö Hiisi

Tässä ei joulun pyhinä ehtinyt oikein missään käymään, kun tuli käytettyä se aika sukuloimiseen. Joulukuun ollessa muutenkin niin kiireinen on jäänyt Kuopion parhaimmassa olutravintolassa, Maljassa käyminen vähemmälle. Eilen loppiaisaaton iltana, kun sopivasti aikaa oli ja Panimo Hiisin Iku-Tursokin oli sinne saapunut, niin tilaisuus piti käyttää hyödyksi ja suunnattava tuo Kalevalan myyttinen peto kellistämään.

Iku-Turso on Panimoyhtiö Hiisin #100 erän kunniaksi tehty juhlaolut ja edustaa imperial stout tyyliä. Tämä tyylilaji on itselleni oikein mieluisa ja Panimon tuotanto on ollut itselleni hyvinkin mieluisaa, joten lupa on odottaa jotain erityisen hyvää.

Pullon etiketissä möllöttää tumma sarvipäinen hahmo kiiluvine silmineen. Iku-Turso Äiön poika. Siinä se nyt on. Etikettin ulkoasu edustaa uudempaa Hiisin nettisivuillakin esiintyvää tyyliä. Vähän samanlaista kirveelleä veistettyä tai puukaiverrus tyyliä, mitä on Mokoman levyjen kansissakin ollut.

Lasiin kellistetty Iku-Turso on väriltään lähes mustaa. Hivenen punaruskeaa nähtävissä valoa vasten kallistettaessa. Pinnalle kertyy erittäin pieni kuplaista rusehtavaa vaahtoa. Kuin iso lasillinen Espressoa.

Tuoksussa paahtunutta mallasta, kahvia ja hieman toffeisuutta tai karamellia. Lämmettyeen tuoksumaailma pehmenee, muttei tuo uusia ulottuvuuksia. 

Maussa ensin tulee voimakasta paahteisuutta ja kuivaa mallasta. Hieman hiiltynyttäkin makua. Eli voimakasta leivinuunissa paistetun ruisleivän hiiltynyttä pohjakuorta. Olut on kyllä vielä liian kylmää. Makumaailma antaa varmaan enemmän sävyjä, kunhan lämpenee. Alussa lämpötila oli jotain 8-10 °C välillä, kun suositus on 12-14 °C. Lämmetessä maut voimistuvat. Mukaan tulee hieman kahvia. Enemmän erästely meininkiä eli nokipannukahvia. Vähän pajun kuorta ja koivun tuohta. Nuotiolla kärähtänyttä makkaran kuorta. 

Jälkimaussa nokinen kitkeryys jatkuu päällimmäisenä tunteena, jota humalan katkerot sävyttävät. Tämä on kyllä kasketun maan hiilissä kypsennettyjä olutta. Vain savu puuttuu. 

Tässä on makua, mutta hiilisyys menee ehkäpä hiukan överiksikin. Makeutta voisi olla omaan makuuni hiukan enemmän. Tai minulla jotain syömistä tämän kaveriksi. Ehkäpä noita etiketissä ehdotettuja voimakkaita juustoja. Tai sitten joku tuhti tummaa suklaa. Tai suklaa kakkupala,  joka ei ole liian makea. Loppujen lopuksi Iku-Turso ei kuitenkaan iske hirveän kovasti. Kiva kokeilu, mutta ei ainakaan minulle toiminut paljaaltaan. Voihan tässä mukana olla myös hienoista pettymystä odotuksiin nähden.

"Soljuu saumattomasti Sibeliuksen seitsemännen kanssa."

Eli musaksi pyöräytetään taustalle Panimonkin suosittelemaan Sibeliuksen seitsemättä sinfoniaa.  Ei ehkä yllätys, että minä pidän tästä Hiisin tavasta laittaa usein musasuosituksia etiketteihin. Kun ne sattuu olemaan vielä usein omaan makuunikin sopivia, niin mikäs siinä.Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 32/50 

Speksit:
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi
Tyyli: Imperial stout
Maa: Suomi
Väri: 90 EBC
Katkerot: 100 IBU
Alkoholi: 9,0 %
Muuta: Siirappi
Mistä: Ravintola Malja, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti