lauantai 5. syyskuuta 2015

Jahti olut – Iso-Kallan Panimo

Iso-Kallan Panimo esitteli kesällä uuden Jahti olut nimeä kantavan rukiisen Alen. Palaute on ollut positiivista, joten kiinnostus tätä tuottetta kohtaan kasvoi. Siksi maistiasi pullon saatuani olin jo hieman innoissani, joten se oli heti otettava testiin. Hain pullon panimolta keskiviikko aamulla mennessäni töihin. Onneksi mukana oli lounasta varten otettu kylmälaukku niin yhdeksän jälkeen koulutuksesta kotiin hipsiessä olut oli valmiiksi kylmää. Ja sitten vain testailemaan.

Etiketistä komeilee metsäkauriin siluetti siniviolettia metsämaisemaa vasten. Jotenkin tästä tulee mieleen Alaskan Brewing Co.:n erinomainen Alaskan Smoked Porter, missä violetin sinertävää taustaa vasten näkyy kolmen peuran/poron siluetti.

Jahti oluen väri on tumman punaruskea ja kirkasta. Hämärämmästä väri näytti lähes mustalta, mutta valoa vasten katsottuna isosta tulppaanilasista punaisuus korostuu selvästi. Pinnalle muodostui kolmen sen kuohkea ruskeahtava vaahtokukka, joka laskeuduttuaan jää puolen sentin kerroksena peittämään pintaa. Vaahdon reunaan kertyy samanlainen pienikuplainen kuplaverho kuin Fuller's 1845 Alessa.

Tuoksu on makean maltaisa ja mansikkaa. Yllättävää. Joku vinkeä mielenyhtymä tuli vaahtokarkkeihin.

Jahdin maku on maltainen, makean karamellinen, hieman mansikkainen ja taatelinen. Ruis tummentaa makumaailmaa, muttei kuitenkaan kaadu tunkkaisuuden puolelle. Rukiin ja humalan liitto kuivattaa suuta jälkimaussa, mutta jännästi marjaisuus häivähtelee havuisan kuivuuden takaa. Humalointi ei mene yli, vaikka sitä onkin reilummin (68 IBUa).

Suutuntumaltaan Jahti olut on pehmeä ja täyteläinen. Jälkimaussa vallitsee kuivat katkerot.

Nyt oli kerrassaan onnistunut olut Iso-Kallan Panimolta. Nousee yhdeksi parhaista tämän panimon oluista, joita olen maistanut. Ei ihan yllä viime syksyn Oatmeal Stoutin tasolle, muttei kaukanakaan olla. 

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma:  16/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Ruis Ale
Maa: Suomi
Katkerot: 67 IBU
Kantavierre: 14,3°
Maltaat:  Pilsner, Pale Ale, Cara, Crystal, Chocolate, Ruis
Humalat:  Chinook ja Simcoe
Alkoholi: 5,8 %
Mistä: Sain maistiais pullon Panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti