keskiviikko 6. elokuuta 2014

Shepherd Neame India Pale Ale - Shepherd Neame & Co. - ja vähän avautumista.

Eipä ole viimeaikoina alkossa tullut paljoa vierailtua. Tätä ennen taisin käydä hakemassa pari-kolme viikkoa sitten kaksi pientä skumppapulloa juhlajuomaksi ja sitä ennen BrewDogin HMNI Päivejä jemmaan. Siitä on jo aikaa. Maukkaita ja kiinnostavia oluita, etenkin kotimaisia, on löytänyt onneksi ruokakaupoistakin. Se on hyvä. Tosin monta mielenkiintoista on jäänyt maistamatta, kun niitä ei ole ollut omilla kulmilla saatavilla. Suurin rajoittaja 4,7%:n raja. Kiitos meidän systeemin.

Ja nyt tulee pienimuotoinen avautuminen. (Jos ei kiinnosta, hyppää tuonne kuvan kohdalle tekstissä, niin kommentoin tätä olutta, jota maistelen kirjoitellessani.) 

No, piipahdin kuitenkin viikko sitten Jyväskylän asuntomessuilla käydessäni parkkiksen vieressä sijaitsevassa Prismasta etsimässä telttapatjoja, mutta olivat valitettavasti loppuneet. Onneksi maukkaita kotimaisia pienpanimotuotteita oli saatavilla ja mukaan lähti vain suomalaisia oluita - Ruosniemen Sihteeriä, Hiisin Rakkia ja Stadin Panimon American Pale Alea. Autolle päin hipsiessäni päätin kurkkata myös Alkon valikoiman. 

Eipä paljon ollut kotimaisia tuotteita. Tai... no olihan siellä. Koffin IVB:tä, Karhun Tosivahvaa, Olvin Tuplapukkia, Lapinkullan ja Karjalan IVA jne. Tuplapukkihan on oikeastaan ihan yllättävänkin hyvä, mutta eipä nuo muut oikein iske. Mutta pääsasiassa vahvempaa lageria siis. Pöh. Tehdään sitä Suomessa muunkin tyylisiä oluita. No myönnetään, olihan siellä herkullisia Sinebrychoffin ja Brooklynin Two Tree Porteria, Koffin Porteria ja Malmgårdin Dinkeliä, mutta usein laadukkaissa ruokakaupoissa vieraillessa saa nostaa ostoskoriin jotakin uutta olutta. Tätä EI voi aina tehdä Alkossa. 

Alkoissa on hyvä asiakaspalvelu, hyvät viinivalikoima, mutta lähes onnettomat olutvalikoimat. Tai siis itseasiassa suurimmassa osassa Suomea valikoima on surkea. Sama pätee varmaan viskeihin, mutten ole niihin paljoa perehtynyt. Silti erilaisia viina-/vodkamerkkejä voi olla enemmän kuin oluita. Jättiläismainen monopolimme on muutenkin jäykkä ja hivas uudistumaan puhumattakaan siitä, että se ei voi ottaa "typerien" yhdenvertaisuus periaatteiden pohjalta pienempiä määriä myyntiin. Tosin tuotteiden riittävyys jokapuolelle Suomea on todellisuudessa täysin näennäistä

Olen viimeisen vuoden aikana töiden takia reissannut eripuolilla Suomea, pääasiassa pienillä paikkakunnilla, ja niissä Alkojen olutvalikoima on lähespoikkeuksetta koostunut näiden edellä mainittujen oluiden "hittituotteiden" lisäksi muutamista "erikoisoluista" eli tummista lagereista ja portereista. Käsityöläisoluita oli helmikuussa pienissäkin Alkoissa - tosin useinmiten näidenkin valikomaa oli säädetty paikkakunnan kulutustottumusten mukaiseksi. 

Toki ymmärrettävää, että jos ei tavara liiku, ei bisneskään ole kannattavaa, joten miksi ottaa hyllyyn pölyttymään. Mutta sitten on naurettavaa vedota tähän koko Suomen kattavaan tarjontaan. Jos Posiolla ei liiku kuin lager, tumma lager ja porteri, niin onko se syy evätä muilta paikkakunnilta saamasta muunlaisia oluita?!? Ja älkää muistuttako tilausvalikoimasta. Minulla ei ainakaan ole rahaa/halua tilata korillista samaa olutta, jotta voisin maistaa sitä!!! Alkon tilausvalikoiman toimintamalli on PERSEESTÄ.

Päättäjät hoi! Alko Oy on jämähtänyt palvelussa pelkäksi viinikaupaksi, jossa muiden tuotteiden osalta sisäänostaja "virkamiehet" päättävät, mitä kansa juo. Siksi "virkamiehet", koska siltä tämä vaikuttaa. Kuin nykyajan vastine entisaikain oluiden valmistuslupien myöntämiseen viranomaisten makumieltymysten mukaan.

Jos monopoli purettaisiin, veikkaisin Alkon olevan hyvin pian kovinkin tukalassa tilanteessa, jollei kykenisi muuttumaan enemmän asiakkaiden toiveita vastaavaksi. Viina- ja viinikauppana se voisi pintansa pitää kohtuullisen pitkään, mutta muut tuotteet menisivät monipuolisempiin käsiin. 

Todennäköisesti pienpanimo-oluet siirtyvät nettikauppojen käsiin, ennen kuin virkamiehet ja päättäjät tajuavat edes mitään. Sitten on myöhäistä itkeä, kun paskat on jo housuissa - vaikkakin Alkossa todennäköisesti ollaan kulisseissa jo pitkään valmistauduttu mahdolliseen nettikaupan sallimiseen Suomessakin. Joku salaliittoteoreetikko voisi epäillä, että asian päättämistä virallisissa tahoissa pitkitetään, jotta Alko ehtii valmistautua, mutta nettimyynnissä se olisi silti auttamatta jäljessä esim. Keski-Euroopan maita. Minä en ole salaliittoteoreetikko, vaikka ne teoriat niin kutkuttavilta voisivatkin tuntua.

Maukas Britti IPA toimi hyvin
uutukaisista Spiegelaun IPA laseista.
No, mutta palataanpa tämän oluen pariin.

Shepherd Neame India Pale Ale brittiläinen IPA siellä Jyväskylän Seppälän Prisman Alkossa uutuutena, joten otin sen testiin, kun en muutakaan kiinnostavaa itselleni uutta olutta sieltä löytänyt.

Olut on väriltään kauniin mahongin ruskeaa ja kirkasta. Tuoksussa paahtunutta toffeeta, hieman humalaa ja hedelmäisyyttä.

Maussa karamellista mallasta, toffeeta, pähkinää ja katkeroa. Humalointi on britti IPA tyyliin enemmän katkeroa kuin aromia, mutta kokonaisuus on oikein hyvä. Suutuntuma on katkeroinnista huolimatta hieman kevyt. 

Oikein maukas Britti IPA. Pitkästä aikaa tulee juotua tyylipuhdasta BIPAn edustajaa, kun on enemmän Ameriikin humaloituja tullut nautittua viimeaikoina. Vaihtelu virkistää.

Etiketin värimaailma oli jotekin erityisen houkutteleva. Oranssin ja violetin liitto kerman vaalean kera toimii ainakin minulle. Sopivan trendiretroa.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50  

Speksit:
Panimo: Shepherd Neame & Co.
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: Englanti
Väri: 30,2 EBC
Katkerot: 39,9 EBU
Kantavierre: 13,4°
Maltaat:  Pale ale- ja crystal
Humalat:  Fuggles- ja East Kent Goldings
Alkoholi: 6,1 %
Mistä: Seppälän Priman Alko, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti