torstai 17. joulukuuta 2015

Paradox Heaven Hill – BrewDog

Tämän päivän luukusta paljastuu BrewDogin Paradox Heaven Hill. Kyseinen Paradox-sarja sisältää erinäisissä viskitynnyreissä kypsytettyjä Imperial Stouteja. Tämä kyseinen tuote on kypsytetty Kentuckylaisen Heaven Hill tislaamon bourbon tynnyreissä 9 kuukautta. Heaven Hill on ainoa perheyrityksenä säilynyt tislaamo Kentuckyssä ja heillä kokemusta perinteisestä bourbonin valmistuksesta jo lähes 80 vuotta.Itse olen päässyt maistamaan kahta muuta Paradox sarjan tuotetta. Toinen oli vuonna 2012 toukokuussa Maljassa opiskelukavereiden kanssa maisteltu Paradox Jura ja toinen viime keväänä samaisessa paikassa maistettu Paradox Compass Box. Molemmat erinomaisen herkullisia juomia. Siksipä kesällä Tallinnan reissulla nähdessäni tämän paikallisella Stockmannilla oli se pakko samantien ostaa mukaan odottamaan sopivaa hetkeä. Ja nyt se hetki on.

Paradoxit on pakattu tyylikkäisiin musta-kultaisiin pahvikoteloihin. Paketista paljastuu 330 ml pullo, jota peittää myös musta-kultainen etiketti. Sisällään sysimustaa nestettä.

Lasiin kaadettu Paradox Heaven Hill on erittäin tummaa, oikeastaan täysin mustaa. Pinnalle kertyy pieni kerros kuohkeaa vaalean ruskeaa vaahtoa. Näyttä hyvin vaahdotetulta espressokahvilta, mutta vaaleammalla vaahdolla.

Tuoksu on reilusti mokkainen, vaahterasiirappinen ja hieman vaniljainen. Tuoksusta tulee läpi alkoholi, muttei häiritsevästi. Sen enemmänkin aistii, että oluessa on enemmän prosentteja kuin normi keppanassa. Houkutteleva tuoksumaailma.

Ensimmäinen suullinen tuo suuhun aimo annoksen tummaa suklaata ja paahteista kahvia. Makuhermot ylikuormittuu. Toinen suullinen ja kevyt purskauttelu suussa. Vaahterasiirapin ja vaniljan aromeja löytyy maustakin. Hienoista terävyyttä, kuin pehmeässä ja vaniljaisessa bourbonissa. Maku pysyy suussa pitkään. Jälkimaku nostaa esiin hieman pihkaa ja männyn neulasia katkeroiden kaivautuessa esiin kuin kevään ensimmäiset sulavan lumen alta työntyvät krokukset. Ihan viimeisillään makujen hiipuessa esiin tulee myös puumaisia aromeja – kuin kuksasta olisi äsken hörpännyt espressoa.

Huikea suullinen, mutta nyt on aika toisen. Mietityttää voidaanko vielä jatkaa samoilla linjoilla? Lasi huulille ja hieman isompi kulaus suuhun. Öljyinen neste pyörähtelee pitkin limakalvoja antaen säväyttäviä impulsseja makuhermoille, jotka kiidättävät ne hermokanavia pitkin selkäytimen kautta aivojen makukeskukseen. Siellä impulssit huutavat hoosiannaa ja hullaantunut makukeskus lähettää  pulsarin lailla sykäyksiä jatkuvana virtana mielihyväkeskukseen ja sylkirauhasille. Vesi herahtaa kielelle. Lähes orgastinen kokemus.

Suutuntuma on miellyttävän täyteläinen ja melko paksu. Terävyyttä tulee reilusta humaloinnista, mikä ryhdistää makumaailmaa. Makumaailma ja suutuntuma jatkuu pitkään. Tämän kanssa voi viettä pitkän aikaa. Minä vietin noin 3,5 tuntia ennenkuin pullo oli lopulta tyhjä.

Kylläpä Skotlannin pojat ovat taas vääntänyt herkkumutteria sen verran tiukalle, että oksat pois!!! Kuin tripla espresso, johon on sulatettu suklaata, lurautettu hieman vaahterasiirappia ja tilkka pehmeää bourbonia – ja sen jälkeen kylmäuutettu paksummaksi nesteeksi, jonka viskositeetti muistuttaa enemmänkin öljyä. Aivan huikeata! Tässä on lähes kaikki kohdallaan. Taas. Jos Paradoxia tulee vastaan, niin tartu tilaisuuteen ja maista. On sen arvoista. Sopii joulun aikaan mitä parhaiten.

Musiikkina näin huikealle juomalle huikeaa haaveilua kotimaasta. Helsinkiläinen Utunen julkaisi juuri hienon esikoisalbuminsa ja sieltä musiikiksi valikoitui hieman Portisheadimäisissä tunnelmissa uiva Tanssivat sielut.Olutarvio löytyy myös Facebookista Olutjoulukalenterista.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 19/20
Yhteensä: 47/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Skotlanti
Katkerot:  100 IBU
Maltaat:  Extra Pale, Cara, Munich, Dark Crystal, Carafa ja kaurahiutaleet
Humalat:  Columbus, Saaz ja First Gold
Alkoholi: 15,0 %
Muuta: Kypsytetty 9 kuukautta Heaven Hill tislaamon Bourbon tynnyreissä
Mistä: Tallinnan Stockmannilta, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti