maanantai 21. joulukuuta 2015

Lindemans Pêcheresse – Brouwerij Lindemans

Houkutteleva etiketti...
Tämän päivän luukusta keimailee esiin Lindemans Pêcheresse. Eilisestä luukusta pomppasi hedelmä olut – ja niin tänään. Sillä erolla, että tänään kyseessä on persikalla maustettu lambic.

Onko pojat seonneet ja alkaneet mehustelemaan? En tiedä. Ei ainakaan tämän takia. Muuten saatetaan olla sekaisin, mutta tämä on ihan sattumaa, sillä emme ole etukäteen toisillemme kertoneet, mitä luukuista putkahtaa. Mutta palataanpa takaisin päivän aiheeseen.

Lambic oluet ovat nimisuojattu oluttyyli, jota valmistetaan perinteisesti Belgiassa spontaanikäymisellä. Oluet jäähdytetään keittovaiheen jälkeen isoissa laakeissa kuparialtaissa, joissa käyminen myös tapahtuu. Tilassa voidaan jopa ikkunat aukaista oikean hiivakannan aikaan saamiseksi. Tosin viime aikoina panimoilla on ollut tuotantojen kanssa ongelmia johtuen ilmaston lämpenemisestä. Uhkana on, että koko tyylilaji kuolee pois jossain vaiheessa.

Käymisen jälkeen olut kypsytetään useita vuosia tynnyreissä, jolloin syntyy varsinainen Lambic. Tätä hapanta pohjaa on harvemmin ihan suoraan tarjolla, vaan siitä tehdään yleensä erinäisiä sekoitteita. Perinteisin sekoitus sisältää vanhaa ja nuorta lambicia pullotettuna. Näitä kutsutaan nimellä Gueuze. Monesti Lambicejä maustetaan marjoilla tai makeutetaan sokerilla (Faro). Yleisimmin käytettyjä marjoja ovat kirsikka (Kriek) ja vadelma (Framboise), mutta myös mustaherukkaa (Cassis), omenaa (Pomme), viinirypäleitä (Grape) ja persikkaa (Pêche) käytetään. Tänään maistelussa Lindemansin persikka lambic Pêcheresse, joka on minullekin uusi tuttavuus. Kriekejä ja yhden Framboisen olen maistanut, mutta muuta ovat vielä uusi tuttavuuksia.

Lindemans Pêcheressen etiketti muistuttaa kovasti Art nouveau aikakauden mainoksia ja etenkin Alfonso Muchan teoksia, vaikkei kuvassa yhtä eläväisen mestarillinen jälki olekaan. Etiketissä vähäpukeinen neiti kurkistaa viettelevästi katsojaa silmiin pidelleen kädessään lasillista tätä persikkaista juomaa – kuin kutsuen maistamaan kiellettyä hedelmää...

Miellyttävän näköinen juoma
tämä Pêcheresse.
Olut on väriltään kauniin kullan keltaista ja hieman sameaa. Pinnalle kertyy ohut kerros valkoista vaahtoa.

Tuoksu on huumaavan persikkainen! Erittäin hedelmäinen ja kypsän persikkainen! Aivan huikea tuoksu! Tässä ei nyt hirveästi olutta ole aistittavissa, mutta persikkaa kylläkin.

Ensimmäinen suullinen. Reilusti makeaa persikkaa, jota kuohuvat kuplat raikastavat. Erittäin miellyttävän makea. Maltaisuus tasoittaa makeutta. Tämä on tietyllä tavalla kuin limpparia, muttei kuitenkaan. Vaikka makeutta on, se ei ole äklömakeutta. Hiilihappoisuus on pienikuplaisempaa ja miellyttävämpää kuin limpparien isot hiilihappokuplat. Ja persikan maku. Se on miellyttävää!

Suutuntuma on raikas ja kirpeä, mutta myös hieman pehmeä. Jälkimaussa raikas hedelmäisyys lyö kättä maltillisen happamuuden kanssa.

Kyllä. Minä tykkään. Siis erittäin maukas juoma. Ei tämä ole perus olut, mutta hedelmä lambicihan tämä on. Erikoinen ja persoonallinen juoma, joka jakaa varmasti myös mielipiteitä. Tätä voisi suositella lämpimästi myös siiderin ystäville, muttei varmasti maistu kaikille oluiden ystäville. 

Silti, anna Lambiceille mahdollisuus. Ja mieti – alkoholiprosentti vain 2,5%!!!

Hyvät tunnelmoinnit ja jatketaan samalla linjalla myös musapuolella. Olen tainnut tämän jakaa blogin puolella aiemminkin, mutta The Cinematic Orchestran To Build a Home on vain niin hieno biisi, ettei mahda mitään. Ja sopii hyvin myös joulun aikaan. Tässä live-versio kera levylläkin laulaneen Patrick Watsonin.

Tämä teksti on julkaistu myös Facebookissa Olutjoulukalenterissa.



Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 45/50 

Speksit:
Panimo: Brouwerij Lindemans
Tyyli: Hedelmä Lambic
Maa: Belgia
Alkoholi: 2,5 %
Muuta: Maustettu persikkamehulla
Mistä: Belgian Beer Factory

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti