maanantai 7. joulukuuta 2015

Liefmans Goudenband – Liefmans

7. päivän luukusta paljastui Belgialaisen Liefmansin Goudenband – Sour Ale. Tämä on itselleni uusi tuttavuus, mutta viime jouluna Alkosta saatavilla ollut Liefmans Cuvé Brut vakuutti ainakin minut sen verran hyvin, että pari kuukautta sitten tehdessämme tilausta Belgian Beer Factorysta valitsin mukaan tilaukseen myös tämän panimon perusoluen. Ja onhan oluen ystävät tätä Ratebeerissä arvostaneet 98 pisteen edestä

Tämän oluen erikoisuus on sen sekoitteellisuus. Olutta valmistetaan tiettyinä aikoina vuodesta ja käytetään avoimissa astioissa. Käymisen jälkeen olut siirretään kellariin kypsymään. Goudenbandit kypsyvät valmistus ajankohdasta riippuen neljästä kahteentoista kuukauteen. Tämän jälkeen vanhemmat erät sekoitetaan nuorempiin, jolloin käyminen starttaa uudelleen. Sekoitteet pullotetaan ja näin pulloissa kehittyy happoja. Eli meininki on vähän kuin blend viskeissä.

Mutta siirrytäänpä sitten oluen maistelun pariin.

Liefmans Goudenbandin pullo on pakattu kauniisti siniseen ohueen silkkimäiseen paperiin. Kuin lahjaksi. Paperin sisältä kuoriutuu yksinkertaisilla etiketeillä varustettu vihreä pullo, joka on suljettu luonnon korkilla – kuin shampanjapullo. Korkki aukeaa kivasti poksahtaen. Suun sylkirauhaset aktiovoituvat.

Goudenband kaatuu lasiin kauniin tumman punaruskeana. Pinnalle muodostuu vajaa sentti kuohkeaa vaahtoa kuin vasta satanutta lunta. Mutta tämä vaahto laskeutuu vain hieman ja pysyy oluen pinnalla pitkään. Suu on kostunut jo hyvin. 

Kun lasin nostaa nenän alle avautuu lasista miellyttävä tuoksu, jossa on hapanta marjaisuutta ja jotain yrttistä mausteisuutta. Alkoholiprosentit on myös aistittavissa tuoksussa keveänä alkoholisuutena, jotka eivät kuitenkaan lyö nenille vaan enemmänkin lämmittävät limakalvoilla.

Nyt ei pysty enää pitkittämään. On saatava maistaa tätä houkuttelevaa nektariinia. Goudenbandin ensimmäinen suullinen tuntuu kielen päällä raikkaana ja kirpeän hiilihappoisina kuplina. Toinen suullinen antaa kuplien jälkeen tilaa myös maulle, missä on mahtavasti hapanta marjaa ja hedelmää, jotka nivoutuvat yhteen täyteläisen maltaisen makean rungon kanssa yhteen. Oluen valuessa jo ruokatorvea alaspäin kielen päälle nousee happamien marjojen tilalle maltaiden pehmeä ja hieman makea maku. 

Suutuntuma on erittäin pehmeä ja maltillisen hapan. Jännästi samalla raikas ja täyteläisen silkkinen.  Erittäin hieno Sour Ale, jossa happamuus on hyvin tasapainoinen ja maltillinen, jättäen tilaa muillekin mauille. Marjaisa happamuus on miedompaa kuin viime vuonna Alkon jouluvalikoimastakin löytynyt Liefmans Cuvé Brutissa, mutta hyvin samankaltainen hapankirsikkaisuus on myös tästä aistittavissa.

Kokonaisuutena tämä olut on oiva kumppani juhlaan tai pimeneviin iltoihin sielun ja ruumiin lämmittäjäksi. Erittäin hieno ja tasapainoinen tuotos, jonka makumaailma on käsittämättömän monipuolinen. Tästä riittää jaettavaa myös kaverillekin, vaikka kiusaus omia herkku kokonaan itselle voi käydä ylivoimaiseksi. Harmi, ettei tätä ole täällä paremmin saatavilla, mutta lähettifirmat kuskaa nopeasti. Ehtii vielä jouluksi tilaamaan.

Lopuksi kappale, jossa on sitä kaikkea myös paljon. Sigur Rósin Ára Bátur, josta on hieno liveäänitys legendaariselta Abbey Road Studiolta. Kappale on erittäin eeppinen ja monipuolinen kasvaen lopun lapsikuoron kanssa lähes taivaisiin asti. Lasi kouraan ja kuuntelemaan.



Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: Liefmans
Tyyli: Sour Ale
Maa: Belgia
Alkoholi: 8,0 %
Mistä: Belgian Beer Factory

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti