lauantai 19. maaliskuuta 2016

Emmer IPA – Malmgårdin Panimo

Aurinkoinen kevät lauantai ja kirpsakan pakkaskelin purevuutta lisää viimaava tuuli. Ulkona tallustelun jälkeen ruokahalu on herätelty tarpeeksi ja lounaan kaveriksi halusin jotain kivaa juomista. Kävin reilu viikko sitten hakemassa kolmanneksi viimeisen Malmgårdin Emmer IPA pullon Matkuksen kauppakeskuksen Alkosta. Muista myymälöistä tuote meni melko nopeasti eikä lisää näyttänyt olevan tulossa, joten lähdin sen sieltä ihan asiakseen hakemaan. Tosin nyt näyttää taas Alkon nettisivujen perusteella tätä olevan saatavilla kahdessa lähemmästäkin myymälässä.

Kehuja tästä olen kuullut ja onhan Malmgårdin tuotteet ollut pääsääntöisesti erittäin hyviä, joten tämä oli pakkohankinta. Malmgårdin tuotoksista olen aiemmin tänne blogiin kirjoittanut arviot Columbus Pale Alesta, Emmer Tripelistä, Barley Winestä, Proto#4:sta sekä Huvila X-Porterista.

Emmer IPA on väriltään hunajankeltaista ja pinnalle muodostuu noin neljän sentin kuohkea ja valkoinen vaahtokerros. Vaahtoon kohoaa jatkuvasti pohjasta pieniä, tasakokoisia helmimäisiä kuplia. Kauniin ja herkullisen näköistä.

Tuoksu lupausten mukaisesti trooppista hedelmää ja havuja. Löytyy aprikoosia, greippiä ja hieman passionhedelmää.

Maussa on havuja ja pihkaa sekä greipin sisäkalvoja. Katkeraa ja hieman myös kitkerää.  Maussa ollaan enemmänkin Pohjoismaisessa mäntymetsässä kuin trooppisten hedelmäpuiden seassa. Humaloinnin alta paljastuu pehmeä ja täyteläinen mallasrunko. Tämä on oikein hyvää.

Suutuntuma on napakan humaloinnin vuoksi reilun katkeroinen ja tosiaan hienoista greipin sisäkalvoista kitkeryyttäkin välähtelee, muttei häiritsevästi. Rungon miellyttävä pehmeys ja siihen kietoutuvat katkerot ovat oikein tasapainoinen yhdistelmä. Tämä sopii erinomaisen hyvin ruokajuomaksi, mutta menisi varmasti myös sinällään.

Kerrassaan erinomainen IPA, jossa on miellyttävä pehmeämpi puolikin. Ei mitään turhaa kikkailua, muttei aina tarvitse ollakaan. Kun kokonaisuus on hienosti tasapainossa, ei ihmeempää tarvita. Hieno tuote jälleen kerran Malmgårdin panimolta.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Malmgårdin panimo
Tyyli: IPA
Maa: Suomi
Väri: 13 EBC (Alko 16,9 EBC)
Katkerot: 77 EBU (Alko 65,6 EBU)
Kantavierre: 14 °P
Maltaat:  Vienna- ja karamellimaltaat sekä emmervehnää
Humalat:  Columbus
Alkoholi:  6,2%
Muuta: Malmgårdin tilan oma lähdevesi
Mistä: Matkuksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti