lauantai 5. maaliskuuta 2016

Pyynikin Sessio maistelu Six-Pack – Pyynikin Käsityöläispanimo

Tällä kertaa arviossa koko Pyynikin Käsityöläispanimon Sessio Six-Pack. Olen kirjaillut näitä pikkuhiljaa ylös sitä mukaa kuin olen niitä juonut. Suurimman osan olen juonut jopa kahdesti. Nimittäin ostettuani ensimmäisen paketin uuden vuoden aattona Kuopion Kolmisopen Citymarketista. Laitoin koko laatikon jääkaappiin ja illalla otin jo ensimmäisen (Wheat) maistoon. Otin aina summamutikassa yhden oluen kerrallaan laatikosta, kunnes 5. tammikuuta Suomen junnujen lätkämatsia katsoessani otin kolmatta olutta packistä käteen tuli jälleen Wheat.

Olin juuri aiemmin päivällä liuotellut etiketit kahdesta aiemmasta pullosta ja kavoin ne roskiksesta. Tosiaan. Ostamassani paketissa oli ollut kaksi Wheatia ja Bitter uupui. Pyynikiltä vastattiin nopeasti palautteeseen ja sain postissa uuden paketin, kun uusi erä oli valmistunut. Nyt sain myös Bitterin maistoon.

Kyseessä on siis ensimmäinen Suomessa myyntiin saatu alkoholijuomien monipakkaus, joka sisältää eri tuotteita samassa paketissa. Ei ollut kuulema ihan yksinkertainen prosessi saada tätä kaupan hyllyille, mutta lopulta Pyynikillä onnistuivat. Hieno homma. Toivottavasti samanlaisia maistelusettejä tulee lisää myös muiltakin panimoilta.

Tänään vihdoin maistelin lounaalla viimeisen White IPAn ja sain viimeisin arvionkin tehtyä. Joten tässäpä olisi minun arvioni koko paketista. Hieman oli kokonaisuuten parempi tämä toinen erä kuin ensimmäinen.

WHEAT:


Olut väriltään hunajan keltaista ja melko kirkasta. Rippuen paljonko pohjia pyöräyttää mukaan. Vaahtoa muodostuu melko niukasti ja se on hyvin lyhyt ikäistä. Vaahdon laskeuduttua tulee mieleen omppumehu.


Tuoksu on maltainen, kukkainen ja pihlajan marjainen. Jopa häivähdyksellisest kissan pissinen.

Maussa tulee ensin omenamehua ja kukkia, sitten mallasta. Sitten tullahdus vehnäjauhoa. Ja taas omppumehua. Sutuntuma on raikas, hedelmäinen ja melko vetinen. Kesäkuumalla janojuomaksi toiminee, mutta muuten ei kuitenkaan sytytä.

Vehnäoluiden katekoriassa keskitasoa. Ei näin maisteluna innostanut, mutta uskoisin tämän olevan omiaan kesäkuumalla mökillä pihatöiden ohessa.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 9/20
Yhteensä: 24/50


BITTER:

Pyynikin Bitter on väriltään kauniin kuparin punertava ja hyvin kirkas. Pinnalle muodostuu niukahkosti vaahtoa, mutta se jää kuiten laskeuduttuaan peittämään ohuena peittona oluen pintaa. Herkullisen näköinen. Vähän enemmän vaahtoa ei olisi yhtään pahitteeksi.


Tuoksu on hyvin mieto. Jotain marjaista ja maltaisuutta tästä löytyy.

Maku on myös melko mieto. Mallasta, maapähkäinäisyyttä ja pihkaista katkeroa. Jälkimaussa pihka ja pähkinä kietoutuu yhteen. Paras hetki tämän bitterin maussa.

Suutuntuma on kevyt, muttei kuitenkaan vetinen. Humalan katkerot ryhdistävät kivasti muuten niin kevyttä suutuntumaa.

Tämä herkullisen näköinen olut, ei oikein vakuuta tuoksullaan, mutta maku on ihan hyvä. Kokonaisuutena yksi parhaista tämän six-packin oluista.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50 


AMERICAN IPA:

American IPA on väriltään kullankeltainen ja tämän kirkkaan oluen päälle muodostuu puolentoista sentin valkoinen vaahtokerros.


Tuoksu on hedelmäistä ja pihkaista humalaa sekä hieman hiivaisuutta. Sekä jotain vinkeätä. Tuo mieleen kalan, vaikkei kalalta haisekkaan. Ehkäpä se on joku eksoottinen kalaruoka, mikä tästä tuoksusta tulee mieleen.

Maku on voimakkaan humalainen. Reilusti pähkinäistä ja pihkaista katkeroa ja häivähdys greipin kalvoja. Jälkimaussa dominoi katkerot, mutta mukaan tulee jotain jauhoista, mitä tuntuu löytyvän monesta Pyynikin oluesta. Samaa fiilistä olen osassa omista kotioluistakin maistanut. En osaa paikallistaa, mikä sen aiheuttaa, mutta minua se hieman häiritsee.

Suutuntuma on reilun katkeroinen, raikas ja kevyt. Jopa hivenen katkeroilla terästetyn vetinen.

Kokonaisuutena kivan näköinen olut, joka ei oikein ihmeemmin säväyttä. Jotain outoja piirteitäkin tässä oli.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50 


STOUT:

Sessio Stout on väriltään tumman ruskeaa ja lähes mustaa. Vaahtoa muodostuu niukahkohsti ja sekin vähäinen on hyvin lyhytikäistä. Kuplien pikainen katoaminen oluen mustalta pinnalta luo mielenyhtymän ylikansalliseen kolajuomaan. Vaahto katoaa lopulta melko nopeasti ja lasissa on vain mustaa nestettä.


Tuoksu on suklainen ja paahtomaltainen.

Maku makeahkon maltainen ja hennon suklainen. Jälkimakuun tulee hieman katkeroja ja kahvia.

Suutuntuma on kevyt ja hiilihappoinen, mutta loppua kohden se ryhdistyy hieman. Silti melko vetinen.

Kokonaisuutena ei ole mikään ihmeellinen stout, eikä todellakaan laji tyyppinsä paras. Toimii kuitenkin ihan hyvin.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 29/50 


RED ALE:


Red Ale on väriltään kuparin punainen ja kirkas. Pinnalle muodostuu komea ja kuohkea vaahtokukka. Erittäin herkullisen näköinen.

Tuoksu on raikas, hieman hedelmäinen ja maltillisen pihkanen.

Maku on pähkinäinen, maltainen ja reilun katkeroinen. Katkeroissa mellastaa pihka, havut ja pähkinän kuoret. Jotain naurismaista kurkistelee välillä taustalta. Siitä miinusta.

Suutuntuma on melkotäyteläinen ja reilun katkeroinen. Hieman kevyt tämä on, mutta runkoa on sen verran kuitenkin, ettei tämä katkeraksi teeksi vääntäydy. Katkerot ovat läsnä kokoajan. Ensisuullisesta jälkimakuun.

Tämä oli toinen kerta, kun maistoin tätä, ja tällä kertaa tämä tuntui toimivan kokonaisuutena paremmin. Runko oli mukavan maltainen ja täyteläinen. Olut näytti herkulliselta ja maistui myös hyvältä.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 7/10
Suutuntma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50 


WHITE IPA:

White IPA on väriltään vaalean keltaista ja kirkasta. Pinnalle muodostuu reilun parin sentin korkuinen kirkkaan valkoinen vaahtokruunu. Hieman hailakan näköinen, mutta vehnäähän tässä on vaalentamassa.

Tuoksussa trooppista hedelmää. Greippiä ja passionhedelmää. Raikas on.

Maku ei yllä oikein samoin hedelmäsfääreihin kuin tuoksu. Enemmänkin pelkästään katkeroja ja havuja. Jälkimaussa katkeroiden laantuessa esiin hiipii myös häivähdys hedelmää – ananasta ja passionhedelmää.

Suutuntumaltaan White IPA on kevyt, jossa jälkimaussa katkerointi kuivattaa suuta.

Kokonaisuutena raikas ja kevyt olut, jossa tuoksussa ollaan tropiikissa ja maussa kainuulaisessa korpimetsässä. Tosin takataskussa on kuivattuja ananaspaloja matkaeväänä. Maku oli paljon parempi kuin ensimmäistä kertaa maistaessani tämän, mutta silti olisi kaivannut makuun lisää hedelmäosastoa. Tässä vahvuusluokassa ihan kiva kesäinen janojuoma.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti