lauantai 2. huhtikuuta 2016

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel – Brasserie d'Achouffe

Tänään on jotenkin ollut aivan saamaton päivä. Yritin koko päivän alkaa soittelemaan, mutta on aivan turha alkaa säätämään laitteilla, jos aikaa on alle tunti. Siinä ei ehdi edes kunnolla aloittaa. Pääasiassa päivänä kului keittiössä muille ruokaa tehdässä, tosin kävin siinä välissä myös kaupassa ja siivosin. Vittutti suorastaan, kun tuntui, että päivä valui hukkaan, mutta semmoista se on välillä. Perhe-elämä. No on se oikeasti suurenmoista suurimman osan ajasta.

Itseäni piristääkseni päätin avata puolisen vuotta keittiön viileässä nurkkauksessa majailleen Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripelin. Chouffen "tonttuoluet" on todettu usein hyviksi ja sillä perusteella tämänkin olin varastoon hommannut. Olin tätä säästellyt, jotta voisi jonkun kaverin kanssa tämän nautiskella, mutta ei ole saanut näköjään ketään kylään kutsuttua. Päätin siis availla tämän itselleni ruoanlaitto-olueksi, mutta tästä riitti lasilliset oikein hyvin myös ruokajuomaksi ja saunan päätteeksikin.

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel on väriltään kullankeltaista ja kirkasta. Pinnalle muodostuva vaahto on kirkkaan valkoista ja erittäin kuohkea  – jopa höttöistä.

Tuosku on hedelmäinen, hienostuneen yrttinen ja kukkainen. Tästä löytyy myös kevyttä humalan pihkaisuutta, mutta muuten en tätä tuoksun perusteella olisi IPAksi veikannut. Jotenkin miellyttävä tuoksuprofiili.

Maku on yrttinen ja pehmeän maltainen. Humalan puraisu alkaa pikkuhiljaa näyttämään pienoisia pihkaisia hampaitaan. Yllättävän mieto on kuitenkin humalointi IPAksi. Tosin belgialainenhan tämä onkin, joten jenkkiläistä humalapommia tästä en ollut odottanutkaan, sillä 42,7 EBU ei vielä kovasti puraise. Alkoholi puskee myös hiukan läpi, mutta yllättävän hyvin se peittyy muiden maukkaiden makujen taakse. 

Suutuntuma on alkuun pehmeä ja lempeä, mutta jälkimaun puolella humala puraisun myötä katkerot antavat ryhtiä maulle. Jännää, että lämmettyään tämän pehmeys vain korostuu. En tiedä kumpi oli loppujen lopuksi parempi – jääkaappikylmä vai hieman lämmennyt versio. Onneksi tässä pullossa on varaa maistella molemmilla tavoilla.

Kokonaisuutena kerrassaan loistava olut! Tätä voisi hommata muutaman pullon jemmaan, jos vielä löytyy. Tässä on myös hinta laatusuhde (9,49 € / 0,75 cl) – jopa monopolin hinta-asteikolla – enemmän kuin kohdillaan. Vahva suositus. Tämä on herkkua. Sekoitus IPAn ja belgialaisen Tripelin parhaita puolia. 

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 44/50 

Speksit:
Panimo: Brasserie d'Achouffe
Tyyli: IPA / Tripel
Maa: Belgia
Väri: 13 EBC
Katkerot: 42,7 EBU
Kantavierre: 17,6 °P
Maltaat:  Pale Ale
Humalat:  Amarillo, Tomahawk ja Saaz
Alkoholi: 9,0 %
Muuta: Käyminen kesti 4–5 vuorokautta, kypsytys 20–25 vuorokautta ja lopuksi varastokäyminen pulloissa 21 vuorokautta.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti