tiistai 6. joulukuuta 2016

Rainbow Tumma Lager 0,0 % – S-ryhmä (Bockhold N.V.)

Tämän päivän luukku kaipaa hieman pohjustusta. Saa skipata, jos ei kiinnosta. 

Eilen töistä kotiinpäin ajellessani sovin vaimon kanssa, että käyn ostamassa pojalle syntymäpäivälahjan ja piipahdan samalla ostamassa hedelmiä. Siinä reilun tunnin kotimatkalla ehtii aina pohtia kaikenlaista. Ajattelinkin suunnata Prismalle, koska siellä on myös Alko. Voisin ostaa kuoharin tai punkkupullon tälle päivälle itsenäisyyspäivän kunniaksi. Samalla voisin katsoa löytyykö Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tehtyjä oluita joulukalenterin luukuksi. 

Näin siis suunnittelin. Kaarsin Prisman pihassa Alkon päätyyn ja suuntasin pysäköityäni kohti Alkon ovia. Mutta ihmeekseni näin vain kalteroidut ikkunat. "Ööö... eikös tänään ole maanantai?" ihmettelin. Oven vieressä oli aukioloajat: Ma-Pe 9-20 ja La 9-18. Puhelin kouraan ja Alkon sivuille, mistä selvisi, että Alkot menevät jostain syystä kiinni jo klo 18. Tjaa... miksi? Eikös tämä ollut ihan arkipäivä? Vai onko jossain kirjattu, että Alkon myymälät saa pyhää edeltävänä päivänä olla auki vain kuuteen asti?!? Itse asiassa minua valaistiin tänään asiasta. Lakiin on kirjattu tämä kirjattu ja se kuulema aina yllättää asiakkaat kaikkina pyhäaattoina (juhannus, vappu jne.). En tiedä mitä tällä oikein saavutetaan, mutta kannatan yhä enemmän ainakin viinien ja vahvempien oluiden siirtoa ruokakauppoihin. Viinoilal ei ole minulle niin väliä. No kannoin rahani sitten S-ryhmälle ja ostin vaimolle sieltä siidereitä.

Kaupassa haahuillessani ajattelin tämän myös olevan joku merkki ja aloin kuulla pääni sisällä etäisesti raittiusintoilijan toruvan minua. Ehkäpä siellä hämärän rajamailla hiippaili myös Turmiolan Tommikin. Nyt täydellinen rappio on vältetty ja elämäni pelastettu. Kiitos Alko. Tämän täytyy olla kohtalo. Suunnistin siis alkoholittomien oluiden hyllylle. Tutkailin tarjontaa tovin ja etsin jotain kotimaista tuotetta, sillä olisihan huomenna itsenäisyyspäivä. Yllätyksekseni yksikään tarjolla ollut alkoholiton olut ei ollut kotimaista. Tjaa... BrewDogin Nanny State on kyllä jo tuttu, mutta en kai minä nyt Skotlantilaista olutta voi tämmöisenä päivänä ottaa.

Päädyin sitten lopulta valitsemaan S-ryhmän oman tuotemerkin Rainbown Tumma Lager 0,0% oluen. Tässä sentään valmistuttaja on kotimainen. Itse olut onkin sitten melko globaalisoppa. Olut on valmistettu Belgiassa saksalaisesta ja ranskalaisesta mallasseoksesta. Humalan alkuperästä ei ole mitään tietoa.

Alkuperäinen suunnitelmani oli nauttia tämä Linnan juhlia tuijetellessa, mutta en jaksanut odottaa, kun halkoja hakatessani alkoi janottamaan. Pienen uurastuksen päälle olut maistuu paremmalta. Eikun olut lasiin, kuva muistoksi ja sitten maistelemaan sohvalle lämpöön.

Rainbow Tumma Lager 0,0 % on väriltään tumman pähkinänruskeaa ja kirkasta. Pieniä kuplia nousee rauhaksiin ylöspäin. Vaahtoa muodostuu erittäin niukasti ja sekin laskeutuu nopeasti, mutta sitä jää kuitenkin pinnalle seitin ohut kerros. Itse asiassa jos vaahtoa olisi lagerille tyypillisesti hieman enemmän niin tämähän olisi jo oikein herkullisen näköinen.

Tuoksu on tunkkainen ja hieman leipäinen. Enemmänkin leipätaikinainen. Hiivaisuutta ei ole läsnä, mutta semmoinen märkä, pöydällä seissyt mallastettu mallas. Ei tätä tuoksu voi kovin herkulliseksi sanoa. Tympeä ja luonneton. Anopin kotikaljassa on paljon parempi tuoksu.

Ensimmäinen suullinen ei tunnu antavan ensin makua ollenkaan. Vettä? Sitten tulee hieman jotain etäistä muovimaista efektiä. Vai oisko tuo alumiinitölkin maku. Nuolaistuani sen reunaa, ei siitä irtoa juurikaan makua. Uusi suullinen tuo jo etäisesti mallasmaisia aromeja. Vähän kuin makeaa mallasnestettä, mutta ei oikein kuitenkaan makea eikä hirveän maltainenkaan. Jälkeen nousee röyhtäyksen omainen katkero kielen takaosaan. Jotenkin tästä mausta tulee mieleen leipätaikina. Ei kyllä mitään hyvää sanottavaa löydä tästä.

Suutuntuma on muovinen ja hieman metallinen. Erittäin ohut ja vetinen. Hennosti hiilihappokuplat kutittavat kielen kärkeä. Luonnetta kuin märällä hansikkaalla.

Ei kyllä sytytä yhtään. Puoleen väliin asti jaksoin, mutta sitten kaadoin loput viemäriin. En tiedä miksi tämmöistä pitäisi juoda, mutta ei ainakaan nautinnon vuoksi. Ehkäpä ruoan kanssa voisi mennä, mutta mieluummin juon ihan perinteistä kotikaljaa, jossa on sentään makuakin. Jos jotain hyvää pitää tästä sanoa, kuten aina pitäisi pyrkiä antamaan positiivistakin palautetta, niin väri on oikein kaunis ja ulkoisesti tämä tuote näyttää ihan oluelta.

Poikani haluaa usein haistaa lasissani olevia oluita ja joskus hän olisi halunnut maistaakin, mutta ikä ei vielä riitä. Tällä kertaa tarjosin pikkuherra H:lle maistiaista. Kommentti oli lyhyt ja ytimekäs: "Outoa." Kysyin mitenkä tämä pärjää anopin kotikaljalle, mistä poikani pitää kovasti. Sanoi kotikaljan olevan paljon parempaa. Eipä tästä sen enempää. 

Osta jos haluat – minä en. Enkä voi tätä kenellekään suositellakaan. Jos et voi/halua ostaa alkoholillista olutta, niin mieti suosiolla ihan jotain toista juomaa.

Tämä teksi on osa vuoden 2016 Olutjoulukalenteria.

Tuomio:
Tuoksu: 2/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 1/10
Suutuntuma: 1/5
Kokonaisvaikutelma: 1/20
Yhteensä: 8/50 

Speksit:
Panimo: Bockhold N.V. (valmistuttaja S-ryhmä)
Tyyli: Alkoholiton / tumma lager
Maa: Belgia
Maltaat:  Saksalaista ja ranskalaista mallasta
Alkoholi: 0,0 %
Mistä: Prisma, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti