perjantai 27. tammikuuta 2017

Nokipalo – Paloaseman panimo

Nokipalo on vallan herkullisen
näköinen olut. Onneksi sammutuspeitettä
ei sentään tarvittu.
Tänään blogarin lasiin kaatui Lohjalaisen Paloaseman panimon Nokipalo. Panimo pitää majaansa Nummen kylällä vanhalla paloasemalla, mihin panimon nimikin viittaa. Olen jo jonkin aikaa halunnut tutustua tähän sympaattisen oloisen panion tuotteisiin, mutta niitä ei hirveästi ole näillä leveysasteilla löytynyt. Kun joulukuussa käväisin Helsingissä koulutuspäivässä, niin päätin lopultakin käydä tutustumaassa Ateneumin takana sijaitsevassa Pien olutkauppaan. Kattavasta valikoimasta lähti mukaan hyväksi panimoksi osoittautuneen Maistilan Kotva sekä pakko-ostoksena vihdoinkin yksi Paloaseman panimon olut eli tämä kyseinen Nokipalo. 

Olut on mitä ilmeisimmin stout tyylin edustaja. Hirveän paljon infoa tästä ei ole tarjolla. Prosentit on peruskauppavahvuisen luokkaa ja maltaat on ohraa. Etiketistä löytyy tarjoilulämpötila sekä vähemmän kotimaisissa oluissa esiintyvä QR-koodi, joka johtaa panimon kotisivuille, muttei sieltäkään paljoa lisää selviä. Oletin sen vievän suoraan sivulle, jossa olisi ollut oluen tärkeimmät speksit. Sillä tavoin QR-koodi palvelisi pulloissa parhaiten, mutta tälläpä mennään. Eikun lasiin ja maisteleemaan.

Nokipalo on väriltään sysimustaa, eikä läpi näy yhtään. Pinnalle muodostuu lasiin kaadettaessa reilun parin sentin vaalean ruskea vaahtokerros, josta isoin kerros vajoaa aika nopeasti. Oluen pinnalle ja lasin reunoille jää kyllä vielä peittävä kerros kuohkeaa vaahtoa.

Tuoksu on melko mieto ainakain alkuun tai sitten vaahtokruunu piilottelee aromeja allaan. Kovalla nuuhkuttelulta tuoksusta löytyy hyvin hentoa suklaamallasta ja aavistus nokea, mutta melko tuoksuton.

Maku on hyvin tasapainoinen ja jopa miedohko. Mallas- ja ruisleipää tästä löytyy hennolla suklaisella vivahteella. Jälkimaussa mukanan miedon nokiset ruisleivän kuoret viipyilevät. Vähän kuin on ois voimallisemmat nämä maut, niin olisi vallan hieno paketti.

Pullossa ei hirveästi infoa oluesta löytynyt –
eikä valitettavasti panimon nettisivuille johtavan
QR-koodinkaan takaa.
Suutuntuma on erittäin miellyttävän pehmeä ja yllättävänkin täyteläinen. Vain pienet hiilihappo kuplat terävöittävät suutuntumaa kuin purskaus sitruuna kermavaahdossa.

Kokonaisuuten oikein hieno olut. Näyttää erittäin upealta ja maultaankin oikein hyvää, mutta pikkainen vetisyys työntyy loppua kohden esiin. Tuoksu oli jossain minun nenäni hajuepiteelin ulottumattomissa. Tästä kun saisi semmoisen 6,5% vahvuisen version, niin voisin olettaa kaiken olevan enemmän kuin hyvin kohdallaan. Sitä odotellessa.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Paloaseman panimo
Tyyli: Stout
Maa: Suomi
Maltaat:  Ohramallas
Alkoholi: 4,5 %
Mistä: Olutkauppa Pien, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti