sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Prykmestar Saazer Pils – Vakka-Suomen Panimo

Kerrassaan herkullisen näköinen,
tuoksuinen ja makuinen olut.
Prykmestar Saazer Pils on yksi tämän vuoden Alkon käsityöläisolutvalikoimaa ja ainoa perinteisen pils tyylin edustaja tässä joukossa. Tosin olut on hieman vahvempi alkoholipitoisuudeltaan kuin perinteisesti tyylilajiin kuuluisi. Oluen valmistuksessa on käytetty tsekkiläistä ohramallasta ja tsekkiläistä Saaz-humalaa, jolla olut on kokonaan humaloitu.

Prykmestar Saazer Pils on väriltään oljenkeltainen ja hieman sameahko. Pintaa verhoaa puolen sentin korkuinen napakka kirkkaan valkoinen vaahto. Pohjalta nousee rauhaksiin tasaiseen tahtiin kuplia kuin ylösalainen kevätpäivän vesisade.

Tuoksu on raikkaan keväinen. Aromiprofiilista löytyy tuoretta ruohoa, keksistä mallasta ja hentoa kukkaisuutta.

Maku on rehdin maltainen, tuore leipäinen sekä hieman hapan omenainen. Humala puraisee kivan tuntuisesti, muttei liikaa. Humaloiden hampaat paljastavat vastaleikattua ruohoa, yrttejä sekä sitrusta.

Suutuntam on raikas ja rapsakka. Mukava juoda, muttei kuitenkaan liian kevyt. Mallasrunko on tukeva, jota tasapainoinen humalointi liidättää.

Mukavan maanläheinen ulkoasu etiketissäkin.

Onpas nyt kyllä oikein maukas ja hieno pils lasissa. Fiilikset katossa. Itselläni onkin alkuvuoden tehnyt Pilsejä ja Ipoja kovasti mieli, kun alku talvi on tullut vietettyä enemmänkin stout ja imperial stout osaston parissa. Yksi Bohemian pilsner onkin kellarissa käymässä ja keväisen reilusti humaloidun IPAn resepti on työn alla. Voi kumpa osaisi itse tämmöisen vielä joskus valmistaa. Tässä maku ja suutuntuma on erinomaisessa tasapainossa ja olut itsessään on maukas sekä sopivan katkera. Ostan tätä todennäköisesti lisää janojuomaksi. Tätä ei kannata jemmata kellarin kätköihin odottamaan parempia aikoja. Se aika on nimittäin nyt.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Tyyli: Pils
Maa: Suomi
Väri: 13 EBC
Katkerot: 37,2 EBU
Kantavierre: 15,0 °P
Maltaat: Tsekkiläiset ohramaltaat
Humalat: Tsekkiläinen Saaz
Alkoholi: 5,7 %
Muuta: Yksi Alkon vuoden 2017 käsityöläisoluista
Mistä: Haapaniemen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti