lauantai 15. helmikuuta 2014

Gouden Carolus Christmas – Brouwerij Het Anker

Joulu meni jo melkein 2 kuukautta sitten, mutta tänään perjantain kunniaksi otin maisteluun jouluoluen. Kun monopolimyymälässä vuoden vaihteen jälkeen oli tarjolla tarjouksessa muutamia vuoden 2013 jouluoluita, jotka jäi maistamatta, niin pitihän niitä varastoon ottaa. Kaiken lisäksi prosenttiensa puolesta säilytysikääkin on.

Täyteläinen ja makeahko olut toimi
myös metvursti-juusto-leivän kera.
Gouden Caroluksen tuotteista on muutamia jo tutuksi tullut, mutta tätä Christmasia en muista maistaneeni. Saanee kelvata näin ystävänpäivän kaveriksi.

Etiketissä ollaan haettu joulun tunnelmaa perinteiseltä näkökantilta, kun pukki lentää poroineen lumisen vuoristokylän yllä. Joulua tehdään vaikka väkisin. Näinköhän Belgiassa on usein lumisia kuusia jouluisin? Noo… täytyy myöntää, etten tiedä, mutta ei takerruta lillukan varpuihin nyt.

Olut kaatuu paksuna lasiin muodostaen noin 3 cm vaalean ja pienikuplaisen vaahdon. Väri on hyvin tumma ja aavistuksen punaiseen taittava ruskea. Odotukset nousevat lupaavalle tasolle.

Tuoksussa asustaa yrttisyyttä, kuivattua aprikoosia ja piparkakkua. Havaittavissa myös lakritsia ja alkoholia.
Huulille vietäessä ensimmäisenä makuaistimuksena on voimakas makeus, jota löytynee useimmista belgi strong aleista. Mausta löytyy myös yrttiä, lakritsia ja appelsiiniä. Häivähdys myös vaniljaa ja kaakaota. Alkoholi maistuu myös, mutta jostain syystä se ei tunge esiin liian häiritsevänä. Toki 10,5%:nen juoma sitä sisältääkin. Juoma ei nouse suosikiksi, mutta olisihan tämä toiminut herkkujen ja kirjan luvun parissa jouluiltoina. Kelpo lämmittävä talvijuoma näin helmikuussakin ja voisi sopia myös pääsiäiseen, mutta juhannuskokolle varaisin mieluummin vaikka Koffin punaista. Vitsivitsi.

Juoman suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen. Jopa hyvin samettinen.

Juoma on sopiva hyvin juhlalliseen hetkeen ja itse asiassa makeus voisi toimia jouluruokien kera oivastikin, mutta suosittelisin jättämään kuitenkin makeimmat herkut väliin tämän kanssa. Ellei juomaa tarjota esim. 1dl jälkkärijuomana. Itse mutustelin maistelun lomassa metvursti-juusto-ruisleipiä ja toimi tämä niidenkin kanssa.

Etenkin näin vahvojen oluiden kohdalla on syytä muistaa, että hyvä seura on hyvän oluen kerakin parhautta, vaikkakin valmistajalle plussat näppärämmästä pullokoosta yksinäisille nautiskelijoillekin. Monopolin tarjoamat Gouden Caroluksen tuotteet jää usein itseltä hyllyyn sen vuoksi, etten halua juoda 0,7 litraa 8-9% olutta kerralla. Tämä 0,33l on vielä sopiva annos yksinkin nautiskeltuna, mutta ei jäisi paha mieli, vaikka kaverillekin jakaisi. Etenkään näin ystävänpäivänä.

Suosittelen oluen nautiskelua kotioloissa kainaloon sopivan kaverin kera – mielellään takkatulen ääressä. Taustalle kun pyöräyttää soimaan Husky Rescuen Far from the Storm singlen b-puolelta löytyvän Kauko Röyhkän sanoittaman ja poikkeuksellisesti yhtyeen nokkamiehen, Marko Nybergin itsensä laulaman herkän Onnellisuus kappaleen, niin voi viimeistään tietää olevansa onnellinen. Hyvää ystävänpäivää!

Ps. Jälkikäteen herää mietintä, ettei vain olisi samaa kuin Gouden Caroluksen Eastern. En löytänyt tästä kyllä mitään tietoa.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Speksit:
Tyyli: Belgian strong Ale
Maa: Belgia
Väri:  75,5 EBC
Katkerot: 15 EBU
Kantavierre: 21,9°
Alkoholi: 10,5 %
Maltaat: Erinäisiä belgialaisia maltaita
Humalat: Challanger, Magnum
Muuta: Anis, korianteri, pomeranssinkuori, lakritsi, kamomilla
Mistä: Kuopion Prisman Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti