lauantai 27. syyskuuta 2014

Savo Special Bitterin poikkeuserän rinnakkaisvertailu – Iso-Kallan Panimo

Tänään suoritin mielenkiintoisen rinnakkaismaistelun. Elokuussa kaveri kysyi olenko jo maistellut erikoiserän Iso-Kallan Panimon Special Bitteriä. En ollut ja heti heräsi kiinnostus, mikä on homman nimi. Iso-Kallan Panimo oli julkaissut 26.7.2014 seuraavanlaisen ilmoituksen Facebook-sivuillaan:
"Kah nytpä on harvinaisuus liikkeellä bitterin muodossa. Maltaiden punnituksessa tapahtuneen inhimillisen erheen vuoksi Special Bitterin mukaan on eksynyt vehnämallasta!

Tarkoittaapi sitä, että olemus ei ihan bitter perinteitä mukaile vaan tuoksussa ja maussa havaittavissa enemmän hedelmäisyyttä, mm banaania.

Tämän tupla-special erän tunnistat eräpäivästä: 16.5.2015

Tästäkin huolimati hyvää viikonloppua toivottaen,

-Optikolle ajan varanneet panomiehet."
Kyseessähän oikeastaan tuotevirhe, eikä tuote tällöin vastaa oikeaa. Periaatteessa tuotte olisi voitu/pitänyt vetää markkinoilta, sillä tuotteen etiketissä oleva tuoteseloste ei pidä paikkaansa. Tosin hengenvaaraa tästä ei koitune (toki voihan niitä vehnä-allergikkojakin olla), mutta joku kyseistä erää maistanut voi todeta tuotteen olevan huono ja pettyä, eikä maista sen takia kyseistä olutta toiste. Tai voihan siinä käydä toisinkin päin, mutta pettyy sitten kun maistaa originaalia. TAI sitten olutharrastaja voi ottaa asiasta hyödyn irti ja suorittaa vertailun, miten määrä "X" (jonka osuutta ei  siis valitettavasti tiedetä) vehnämallasta seassa vaikuttaa makuun, tuoksuun ja ulkonäköön.

Kävin metsästämässä heti tämän "viallisen"/Tupla-Special (tämä riippuu, miltä kannalta tätä ajatellaan) erän jemmaan. Tätä jouduin katselemaan useammastakin kaupasta, mutta lopulta samainen kaveri vinkkasi sitä löytyvän Kuopion Sokoksen alakerran S-marketista. Pullon hommattuani se jäi jääkaappiin pitkäksi aikaan, kunnes muistin sen ja aloin etsimään sille vertailukaveria.

Perus Special Bitter (PE 2.5.2015) vasemmalla ja "viallinen"
Tupla-Special Bitter (Erä PE 16.5.2014) oikealla.
No nyt tätä päiväyksellä 16.5.2015 varustettua Tupla-Special Bitteriä tuntui löytyvän kaikista kaupoista, mistä etsin, muttei muilla päiväyksillä. Lopulta tällä viikolla löysin päiväyksellä 2.5.2015 erää Kuopion Kolmisopen Citymarketista ja ajattelin tämän olevan sopiva vertailukumppani. Molemmat olisivat lähes samanikäisiäkin, joten vertailuasetelma vehnän vaikutuksen havainnointiin olisi tällä parilla varmasti todettavissa. Annoin molempien oluiden lepäillä viileässä muutaman päivän ja nyt lauantaisaunan jälkeen oli sopiva hetki suorittaa vertailu rauhassa.

Ulkonäöllisesti oluissa ei ole oikeastaan mitään eroa.
Perus Special Bitter (PE 2.5.2015) vasemmalla ja "viallinen"
Tupla-Special Bitter (Erä PE 16.5.2014) oikealla.

Ulkonäkö:

Erien kesken on hankala nähdä minkäänlaista eroa. Molemmat ovat väriltään vaalean meripihkan värisiä ja pinnalle kertyy molempiin kaunis ja korkea vaahtokukka. Tupla-Special erän vaahto on hieman pidempikestoista ja sitä jää pinnallekin hivenen enemmän.

Jos kovasti yrittää löytää jotain eroa, niin originaali on ehkä hivenen tummempi ja enemmän punertavaan taittava. Hankala on kyllä erottaa. Ehkä vain kuvittelen. Joka tapauksessa houkuttelevan näköistä olutta. Ekaerä menee tasan.

Tuoksu:

Erä PE 2.5.2015: Tuoksu on raikas ja hieman hapan. Humalan katkeron voi aistia jo tuoksussa. 
Erä PE 16.5.2015: Tupla-Special erän tuoksu on "tunkkaisempi" ja pehmeämpi, mutta katkeron aistii tästäkin. Aistittavissa hentoa banaanisuutta ja esterisyyttä. Verrattuna oikeaan tuotteeseen tästä on vaikeampi saada tuoksuja irti ja tuoksujen kokonaisuus ei ole niin selkeä. Tämän erän vei originaali.

Maku:

Erä PE 2.5.2015: Alkumaku on hedelmäisen raikas ja maltainen, mutta pian reipas katkerohumalointi ottaa vallan ja johdattelee jälkimaun katkeraan loppuunsa. Ja tässä tarkoitan maukasta katkeruutta. Napakka mallasrunko tukee humalointia ja jälkimaussa katkero ei ruoski pyörän sisäkumilla makunystyröitä, vaan tunnelma on enemmänkin koivunvihtamainen.
Erä PE 16.5.2015: Makumaailma on pehmeämpi ja hedelmäisyys on banaanista. Katkero tulee miedommin ja vähän tympeämpänä verrattuna originaaliin. Tämä on vähän tiukempi juttu. Molemmissa mauissa on puolensa ja tietyllä tapaa tykkään tuosta humaloidummasta vehnämausta, mutta pitkällisen pohdinnan ja useiden makusteltujen suullisten jälkeen nostan tämänkin erän originaalille.

Suutuntuma:

Erä 2.5.2015: Originaalin suutuntuma on tuhti, mutta kuitenkin raikas. Kauppavahvuiseen on saatu kiva mallasrunko, joka tukevoi makumaailmaa. Humalan katkerot kiristää tuntuman katkeron puolelle ja kuivattaa suuta miellyttävästi.
Erä 16.5.2015: Suutuntuma on selkeästi orinaalia pehmeämpi ja keveämpi. Humaloiden katkeruus ei kuivata suuta samalla tavalla kuin originaalissa. Jälkimaussa suutuntuma latistuu, eikä se kanna niin pitkään kuin originaalissa. Vaikka nyt mennään erimaailmoissa on vaikea valita kumpi olisi tällä saralla parempi. Pidän molemmista. Tässä vehnä tulee selkeästi esille ja tekee siitä vehnäolutmaista. Pehmeys on vehnäversiossa se valtti, mutta suutuntuma on lyhyempi kuten usein vehnissä. Originaalissa taasen suutuntuma on pidempi ja hieman tasapainoisempi. Päädyn tässä tasapeliin.

Upeat vaahdot. Vasemmalla originaali
ja oikealla vehnäinen-versio
Kokonaisvaikutelma:

Täytyy todeta ensin, että lääkkeiden parissa työskentelevänä suhtaudun tuotevirheisiin erittäin vakavasti. Ehkäpä siksi ensireaktioni tähän oli myös hiukan varautunut. Toisaalta kyseessä ei ole samanasteisesta tilanteessa, kuin lääkkeiden kohdalla. Tiedotus olisi voinut panimonpuolelta olla kuitenkin laajempi. Innostuneena oluenmaistelijana – ja etenkin aloittelevana kotioluen tekijänä – tämmöisen erehdyksen tarjoama mahdollisuus maistaa yhden ainesosan mukaantulon vaikutus kokonaisuuteen antaa todella mielenkiintoisen mahdollisuuden, jota ei voinut olla käyttämättä hyväksi. Näin siis annan anteeksi tämän markkinoille päässeen tuotevirheen ja näen sen sinällään positiivisena mahdollisuutena. Toki tiedotus tästä erheestä olisi voinut olla laajempaa.

Kokonaisuutena Erä PE 2.5.2015 on harmonisempi ja selkeämpi. Erä PE 16.5.2015 on pehmeämpi, mutta "hapuilevampi" kokonaisuutena. Maut ei ihan asetu kohdilleen, vaikka hienoja hetkiä tämäkin yhdistelmä tarjoaa. En olekaan varmaan koskaan vehnäpohjaista ESB:iä tai Bitteriä maistellut. Tästä voisi kehitellä semmoisenkin tuotekehittelyllä. 

Sen verran vehnä makumaailmaan vaikuttaa, että se on selkeästi aistittavissa. Testasin tätä myös kokemattomamman olutmaistelijan (eli vaimoni) suulla. Hän huomasi myös eron selvästi tietämättä kumpi on kumpaa. Eli voisi sanoa, että tässä on kaksi eri olutta vertailussa. Peruspohja on sama, mutta vehnällä maltaana on voimakas, vaikkain pehmeä persoona. 

Eli tämäkin erä menee originaalille, joten kokonaispisteissä Iso-Kallan Panimon Special Bitter selätti "Tupla-Special Bitterin" rinnakkaisvertailussa.

Olutharrastelijoille ja oluista kiinnostuneille voin suositella lämpimästi tällaista rinnakkaisvertailua. Tässä voi maistaa, haistaa ja kokea kuinka valituilla raaka-aineilla on väliä. Asiasta innostuneiden kannattaa seurailla myös Mikkellerin ja BrewDogin hiiva- ja humalasarjoja, joissa on tarkoituksena tarjota kiinnostuneille rinnakkainvertailtavaksi sama tuote yhden muuttujan erolla (hiivakanta tai humalalajike). 

Maltaiden kokonaismäärä on todennäköisesti ollut näissä kahdessa sama, mutta vehnää on livahtanut joukkoon jonkin mallasmäärän tilalla. Joka tapauksessa tämä asetelma tarjoaa kivan testailumahdollisuuden. Tässä voisi kokeilla myös perinteistä kolmiosokkotestiä eli verrata samalla myös kahden eri peruserän makuamaailman yhteneväisyyttä suhteessa Tupla-Special erään. Eli valitse kaksi originaali Special Bitteriä eri eristä ja ota kolmanneksi tämä Tupla-Special erä. Sitten sokkona koetetaan tunnistaa, mikä on tämä erikoiserä.

Mielenkiintoinen keissi hyvän oluen kanssa. Suosittelen kokeilemaan rinnakkaistestiä, jos omilta kulmilta tätä  spessua erää löytyy.

Tuomio Erä 16.5.2015:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50 
Tuomio Erä 2.5.2015:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: ESB / Bitter
Maa: Suomi
Katkerot:  34 IBU
Kantavierre: 10,7°
Maltaat:  Pilsner, Pale Ale, Dark Ale, Crystal (16.5.2015 erässä myös vehnää)
Humalat:  EKG
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: 16.5.2015 päiväyksellä oleva erä on "terästetty" vahingossa vehnällä
Mistä: 16.5.2015 erä Sokoksen S-Market, Kuopio / 2.5.2015 erä Kolmisopen Citymarket, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti