perjantai 15. elokuuta 2014

Kompassi – Panimoyhtiö Hiisi

Panimoyhtiö Hiisin oluita on tullut testailtua paljon viimeaikoina – ja mikäpäs niitä on testaillessa, kun useimmat niistä on ollut oikein maukkaita. Kun työpaikka on "aikalailla" lähellä Hiisin kotipaikkaa Jyväskylää, niin kotimatkalla on muutaman kerran tullut poikettua "hieman" hakemaan uusia maistelukokemuksia. Toki Jyväskylässä Palokan Citymarket tarjoaa erittäin oivan valikoiman muitakin kauppavahvuisia oluita, joten siellä tulee piipahdettua lähes aina, kun kulmille sattuu.

Asuntomessuilla pyörähtäessäni kävin telttapatjoja metsästäessäni keskustassakin ja Stadiumissa piipahduksen jälkeen kävin tutustumassa alakerrasta löytyvään Mestarin herkkuun. Tämä paikka kiinnosti siksi, että kuulemani mukaan sieltä voisi saada Hiisin valmistamaa Kompassi olutta.

Nimellä viitataan ilmeisestikin Jyväskylän keskustassa kävelykadulla olevaan kompassin muotoiseen katukiveykseen. En tarkemmin tiedä, mutta jos kiinnostaa niin KVG. Minua kiinnostaa erityisesti nyt tämä olut, vaikka tarinat niiden takana lisäävät osaltaan oluen mielenkiintoa.

Löysin kaupasta vain tämän vehnäisen Kompassi-oluen. Sarjaan kuuluisi myös Kompassin Kulkija, mutten ainakaan löytänyt sitä kyseisestä kaupasta. Saatavilla ainakin Sokokosen alakerran Mestarin Herkusta, mutta käsitykseni mukaan myös joistain muista keskustan ruokakaupoista.

Olut on väriltän kirkkaan tumman kullan keltainen. Pinnalle kertyy paksu ja napakka valkoinen vaahto. Pientä kuplaa nousee lasin reunoja pitkin tuihaan ohuina helmivanoina.

Tuoksu on maltainen ja nostalginen. Jotenkin tulee tuoksusta mieleen lapsuudessa sukulaisten kyläkaupasta ostama saunakalja, jonka tuoksun sai itse haistella korkeista joita silloin keräilin. Ei sinällään mitenkään erikoinen, mutta nostalgia viboista plussaa. 

Maku on maltainen ja napakka. Mallasrunko on aika ryhdikäs, jota vehnä hieman keventää ja pehmittää. Humalointi on maltillinen ja selkeä Magnumin tuoma maltaisuutta tukeva katkeruus on miellyttävä. Jälkimakuun jää bananiisuutta ja aromisempaa humalaa. Mielenkiintoinen kompo. Pullosta ei selviä onko vehnä vai ohra määräävässä asemassa. Mielenkiintoista olisi tietää. Veikkaisin ohraa, koska ohramaltaisuus on enemmän mielestäni läsnä. Tätä voisi tukea etiketin raaka-ainejärjestys, joka noudattaa esim. kosmetiikan raaka-aineiden luettelointia paketeissa. Eli mitä aine, jota on eniten, on ensimmäisenä ja siitä laskevasti niin, että pienin pitoisuus on viimeisenä.

Tämä voisi olla oikein mainio rantasauna juoma tai kumppani suomalaisille pataliha-ruoille. Alkoikin tekemään heti mieli karjalanpaistia.

Tuomio: 
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50  

Speksit:
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi
Tyyli: Vehnäolut
Maa: Suomi
Katkerot: 20 IBU
Maltaat:  Ohra- ja vehnämaltaat
Humalat:  Magnum Summer
Alkoholi: 4,5 %
Mistä: Mestarin Herkku, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti