lauantai 22. elokuuta 2015

Nikolai Brewmasters Collection: Indian Pale Ale – Carlsberg

Toissa päivänä käväisin jätskiostoksilla pitkästä aikaa piskuisessa K-Market Kalakukossa Kuopion keskustassa. Kaupan pienuudesta huolimatta olutvalikoima on oikein kelvollinen ja sen takia pyörähdinkin kurkkaamassa oluthyllynkin. Lähes kaikki oli jo vanhoja tuttua, mutta kaksi uutta tuttavuuttakin löytyi. Sinebrychoffin tuo maahan mainion Brooklyn Breweryn oluita ja hyllystä lähtikin nyt mukaan uusi tulokas Brooklyn 1/2 Ale

Sen lisäksi hyllyssä oli myös emopanimon, Carlsbergin, uusin yritys lähentyä pienpanimo-oluiden aallon harjaa. Suomessa nämä Carlsbergin oluet julkaistaan Nikolai Brewmaster Collection nimikkeen alla, mutta samat tuotteet on julkaistu myös Ruotsissa ja Tanskassa. Aiemmin Nikolai BMC -sarjassa on ilmestynyt maukas Irish Red ja melkoisen mitään sanomaton California Steam Beer.

Tällä kertaa vuorossa on Indian Pale Ale. Nyt olut poikkeaa kuitenkin originaalista Tanskalaisesta Carlsbergin BMC Indian Pale Ale versiosta prosenttipitoisuudessa, kuten Tuopillinen-blogia kirjoittava Jouni Koskinen minulle ystävällisesti vinkkasi. En tiedä onko suomalainen versio tehty erikseen vai laimennettu originaalista (toivottavasti ei), mutta kyseessä on siis sinällään eri olut. Tarkempia speksejä en tästä vielä löytänyt, kun koko olutta ei löytynyt vielä Sinebrychoffin sivuilta.

Nikolai BMC Indian Pale Ale on väriltään kauniin kuparin ruskea ja hyvin kirkas. Pinnalle muodostuu lasiin kaadettaessa noin kahden sentin kuohkea valkoinen vaahtokerros.

Tuoksu on melkoisen mieto. Etiketti lupailee selkeää raikasta tuoksua, mutta siitä selkeydestä en nyt menee takuuseen. Raikas joo, mutta en meinaa saada tästä mitään irti. Kevyen toffeinen ja häivähdyksen omaisesti sitruuna, kun oikein kuvittelen. Ei nyt kovin voimakkaasti IPAmainen tuoksu.

Maussa on karamellista mallasta sekä häivähdyksenä mangoisia ja sitruksisia aromeja, jotka kuitenkin jää nopeasti maltillisten katkeroiden alle. Myös hieman makea. Jälkimaussa katkeroista on enää kaiku jäljellä.

Suutuntuma on kevyt ja maltillisen katkeroinen. Melkoisen helppojuotavuus.

Kokonaisuuten Nikolai BMC IPA on ihan tasapainoinen IPA, joka jää kyllä hyvin vaisuksi. Sanoisin, että tämä menisi tyylinä muuten Pale Ale osastolle katkeroiden ja maun maltillisuuden vuoksi, mutta väri on selkeästi tummempi. Tätä on helppo juoda ja onhan tästä helppo alkaa opettelemaan pois pulkeista, jos katkeroja pelkää. Olvi IPA on kuitenkin selkeästi paremman makuinen ja enemmän IPA kriteerit täyttävä olut kuin tämä. Puhumattakaan siitä, että vertaisi tätä kauppavahvuisten IPA-oluiden aateliin – Founder'sin  All Day IPAan.

Tuomio:
Tuoksu: 4/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 27/50 

Speksit:
Panimo: Nimellisesti Sinebrychoff, mutta on todellisuudessa Carlsbergin konsermin pohjoismainen yhteisprokkis. Tämä on ainakin pantu Ruotsissa eikä Keravalla.
Tyyli: Indian Pale Ale / Pale Ale
Maa: Ruotsi
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Nikolain Brewmasters Collection
Mistä: K-Market Kalakukko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti