perjantai 15. heinäkuuta 2016

Arrogant Bastard® Ale – Stone Brewing Co.

Stone Brewing on 20-vuotisjuhliaan viettävä lähes kulttimainen panimo Kaliforniasta. Eikä maine ole tullut tyhjästä. Stone IPA on lähes ikoninen Indian Pale Ale ja panimon muutkin tuotteet ovat vakuuttaneet oluiden ystäviä siinä määrin, että panimolla riittää kysyntää. Osittain tästä syystä tämän Yhdysvaltojen kymmenenneksi suurimman pienpanimon tuotteita on ollut melko niukasti saatavilla  näillä leveysasteilla. Ja silloin kun niitä on ollut saatavilla, on pullot ja tölkit matkanneet pitkän matkan erinäisten välikäsien kautta, joten esim. tuoretta Stone IPA on lähes mahdotonta saada Suomesta.

Osittain tähän ongelmaan Stone Brewing on vastannut perustamalla sivupanimon Berliiniin. Ensimmäisenä tuotteena panimo puski ulos vuonna 1997 julkaistun Arrogant Bastard® Alen, jota on riittänyt myös hieman Suomen markkinoille astikin. Alkon tilausvalikoiman kautta tätä olutta on saanut myös satunnaisiin myymälöihin myös hyllyyn, joten ei ole tarvinnut ostaa koko koria. 

Tämä Arrogant Bastard® (eli ylimielinen paskiainen) oli melko tyly vastaisku jenkkiläiselle suurpanimokulttuurille etenkin vuonna 1997.  
"YOU'RE NOT WORTHY

This is an aggressive ale. You probably won't like it. It is quite doubtful that you have the taste or sophistication to be able to appreciate an ale of this quality and depth. We would suggest that you stick to safer and more familiar territory—maybe something with a multimillion-dollar ad campaign aimed at convincing you it's made in a little brewery, or one that implies that their tasteless fizzy yellow beverage will give you more sex appeal. Perhaps you think multimillion-dollar ad campaigns make things taste better. Perhaps you're mouthing your words as you read this."
Ja onhan se sitä edelleen. Suuret poreilevan keltaisen oluen tekijät ovat markkinaykkösiä, mutta pienpanimo-oluet ovat vieneet jo ison markkinaosuuden (ja tämän on myös isot panimot huomanneet) niin jenkkilässä kuin myös täällä Suomessa. Tämän seurauksena jenkkilässä suuret ovat ostaneet jo jonkin verran pienpanimoita ollakseen mukana nousussa, kun eivät omillaan ole siihen tuotekehitykseen ilmeisesti kyenneet tai sitten kuten Euroopassa ja Suomessakin ovat yrittäneet tuoda omia maukkaampia oluita markkinoille (KOFF APA, Olvi IPA ja APA, Nikolai Brewmaster's Collectionin  tuotteet) vaihtelevalla menestyksellä. Etenkin lopputuloksen kannalta.

Mutta keskitytäänpä nyt tähän tämän päivän olueen.


Arrogant Bastard® Ale on väriltään tumman punaisenruskeaa. Alkuun kaadettaessa lasiin olut oli aivan kirkasta, mutta pohjia myöten tyhjennettynä olut on muuttunut hieman sameaksi. Eli lienee syytä olettaa , että kyseessä lienee suodattamaton olut. Pinnalle muodostuva vaahto on vaalean maitokahvin väristä ja lasin reunaalle oluen ja vaahdon rajapintaan kohoaa tasaiseen tahtiin pieni tasakokoisia helmimäisiä kuplia komistaan. Nämä Alkon Ale-lasit ovat oikeastaan liian isoja näille oluille. Tämäkin näyttää oikeastaan lähes läpikuultamattomalle tumman punaruskealle. Näin tummista ei meinaa saada enää väreistä selvää. Vaaleammille oluille oikein kiva, mutta esim. tämän väri pääsisi paremmin esiin hieman kapeammassa tai pienemmän kuvun omaavassa tulppaanilasissa. Pitänee laittaa hankintalistalle.

Tuoksu on maltaisan makea ja hieman toffeinen. Häivähdys marjaisuuttakin löytyy. Melko täyteläisen tuoksuinen.

Ensi hörppy iskee tuhdisti luun kurkkuun. Erittäin täyteläinen ja voimakas makumaailma saa jopa hieman säpsähtämään. Erittäin tuhti maltainen runko pökkää makusolut lähes ääritilaan, jolloin tuntuu kuin suu olisi tunkettytäyteen. Heti perään pähkinä armeija iskee perään ja maapähkinän kuorimainen katkero jää kiertelemään limakalvoja pitkin. Aika rajua.

Toisessa hörpyssä osaa ottaa jo asenteen vastaan ja maku on selvästi tasaantunut ja pyöristynyt. Tai ehkäpä ne vähän aikaa sitten syömäni lakut ovat jättäneet suuhun liian makeaan tottuneet aistinsolut, jolloin eka hörppy oli niille aivan liikaa. Niin tai näin – joka tapauksessa makumaailma on paljon miellyttävämpi nyt ensi shokin jälkeen.

Perusmakuna taustalla häärii erittäin täyteläinen napakka toffeinen mallasrunko, jossa on seassa tummaa kandisokeria. Myös hieman kuivahdelmäisiä makuvivahteita löytyy. Jälkimaun puolella ensi-iskussa esittäytyneet pähkinät pyörivät maltillisemmin partioimassa limakalvoilla, mutta viipyilevät siellä pidempään kuin Soldiers of Odinit kaduilla. Välillä seassa käy viuhahtelemassa kaukomaiden yrtit sotkemassa selkeää perusmakumaailmaa.

Suutuntuma on huikean täyteläinen ja paksu. Pehmeän maltaisuus alkaa kääntyä pikkuhiljaa hellästi puraiseviin katkeroihin, jotka nousevat esille selkeimmin jälkimaun puolella.

No onhan tämä ylimielinen paskiainen melkoisen hieno olut, jolla on myös kunnolla asennetta. Muistaakseni olen maistanut Ravintola Pannuhuoneella muutamia vuosia takaperin tämän tynnyrikypsytetyn version, joka muistikuvien mukaan oli myös erittäin maistuva olut. Joka tapauksessa olen tyytyväinen, että ostin tätä yhden tölkin myös jemmaan. Jospa näitä Stone Brewingin oluita olisi jatkossa Berliinin sivupanimon myötä paremmin saatavilla myös meillä täällä peräpohjolassakin. Kiitettävän tuoretta tämä Arrogant Bastard® ainakin on, sillä paskiainen on tölkitetty 9.6.2016. Kun miettii näitä Alkon prosesseja, niin tästä erästä on varmaan lähtenyt samantien linjastolta tölkkikuorma myös Suomeen. Osta, jos voit, vaikkei mitään halpaa olekaan.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 41/50 

Speksit:
Panimo: Stone Brewing Co.
Tyyli: American Strong Ale
Maa: USA/Saksa
Väri: 92,5 EBC
Katkerot: 73,2 EBU
Kantavierre: 16,5 °P
Alkoholi: 7,2 %
Muuta: Ensimmäinen Stone Brewing Co.:n Berliinin sivupanimossa pantuolut.
Mistä: Matkuksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti