torstai 7. heinäkuuta 2016

Smoked Porter 2012 – Alaskan Brewing Co.

Eilen tarvitsi polttaa vähän roskapuuta pois ja jonkun piti jäädä tulen vartijaksi, joten mikäs tässä savuisessa hommassa ois parempaa, kuin kaivaa kylmiöstä joku sopiva olut. Nuotion savuiseen ja hieman tihkusateiseen tilanteeseen erinomaisesti tyylilajiltaan sopiva olut oli Alaskan Brewing Co. Smoked Porter 2012

Alaskan Brewing Co. toimii todella Alaskassa noin 30000 asukkaan Juneaussa, missä panimo tuottaa omien sanojensa mukaan Alaskan henkeä oluisiinsa. Siitä en tiedä, mutta kohta testataan. Panimo ottaa vetensä Juneau jäätiköstä ja tätä vuodesta 1988 lähtien valmistettua Smoked Porteria valmistetaan panimon nettisivujen mukaan vain kerran vuodessa marraskuun ensimmäinen päivä (tosin pullosta löytyy leima 09/17/12, joten syyskuussa tuo minun käsitykseni mukaan on tehty). Säilyvyyttä oluelle on annettu ihan riittävästi, sillä parasta ennen päiväys on 26.12.2026 eli reilu kymmenen vuoden päästä. Niin pitkään en kuitenkaan odottele.

Tämä kyseinen olut on kovastikin maailmalla arvostettu ja itsekin olen päässyt tätä kerran maistamaan. En muista minkä vuoden erä oli kyseessä, koska aikaa tästä on muutama vuosi, kun erään mainion oluttastingin jälkeen Maljan ravintolapäällikkö Mika Kilpeläinen halusi tarjota tätä tastingin jälkeen paikalle jääneelle seurueelle. Paljon ei silloin tätä ollut maistettavaksi, mutta hyvältä se maistui. 

Nyt on sitten mahdollisuus maistella ihan rauhassa, kun on kokonaan oma pullo. Koska aikaakin lomalla tuntuu remonttihommilta löytyvän, niin on hyvää aikaa tehdä myös arvio tästä.

Olut on väriltään hyvin tummaa, lähes mustaa. Hieman valoa vasten katsottuna ruskean punaisia sävyjä tulee esiin. Pinnalle muodostuu reilusti maitokahvin väristä kuohkeaa vaahtoa. Erittäin herkullisen näköistä, kun kosteus vielä tiivistyy lasin pintaan.

Tuoksu on kahvinen, paahtomaltainen ja kevyen savuinen. Kyllä tästä löytyy myös hienostunutta kaakaota. Maltillinen tuoksu ja miellyttävä tuoksumaailma.

Maku on mahtavan täyteläinen. Kaakaota, paahdettua mallasta, kahvia ja miellyttävää tasapainoista savuisuutta. Se ei puske todellakaan läpi, vaan tukee hienosti muita makuja. Maut tuntuvat vain voimistuvan jokaisella suullisella. Esiin puskee myös häivähdys vaniljaa.

Suutuntuma on erittäin pehmeä ja täyteläinen. Jälkimakuun tulee hienoisesti katkeroja ja nokista kuivuutta.

Onpa kyllä erinomaisen hieno juoma! Näin muistelisin, mutta maku on vielä parempi kuin muistin. Toki voi johtua myös siitä, että silloin alle oli maisteltu semmoisia kevyitä oluita kuin Alkostakin nimen vuoksi poisvedetty AleSmithin Speedway Stout ja Hoppin' Frogin Silk Porter. Alaskan hengestä en ole edelleenkään varma, mutta hyvää olutta he ainakin tekevät. Suosittelen hommaamaan kallistaa hinnasta huolimatta, jos täyteläiset ja hennon savuiset oluet maistuu.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50  

Speksit:
Panimo: Alaskan Brewing Co.
Tyyli: Savuolut
Maa: Yhdysvallat
Väri: 92 SRM (Alko 182 EBC)
Katkerot: 45 IBU  (Alko 32,1 EBU)
Kantavierre: 1.068 OG (Alko 16,2 °P)
Alkoholi: 6,5 %
Muuta: Olut on valmistettu 2012 ja tätä valmistetaan vain kerran vuodessa.
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti