torstai 6. marraskuuta 2014

Stadin Red Ale vs. American Red Ale – Stadin Panimo


Olin hommannut jo pari viikkoa sitten Stadin Panimon Stadin Red Alen Alkosta, kun tänään huomasin Prismassa saman panimon American Red Alen. Tuli heti mieleen, että onko kyseessä vain saman tuotteen laimennettu versio? Kun muistin Stadin Red Alen vielä odottelevan jääkaapissa, niin en voinut vastustaa kiusausta suorittaa rinnakkaisvertailua näistä. Mielenkiintoinen Stadin ja American yhteen otto tiedossa. :)

Oluet ovat lasissa hätkähdyttävän samannäköisiä. Jos lasit sekoittuisivat, ei niitä ainakaan ulkoisesti olisi helppoa erottaa toisistaan. American Red Alen pinnalle kertyy kaadettaessa enemmän vaahtoa, tosin ei montaa milliä, mutta sen vaahto on hieman pidempi ikäistä. Tarkkaavainen tuijottaminen valoa vasten sai aivoni uskomaan Stadin Red Alen olevan himpun verran punaisempi.

Oluet ovat hyvin saman näköisiä laseissa.
Stadin Red Alen tuoksusta löytyy hapankirsikkaa, humalan pihkaisuutta ja greippisyyttä. Myös himpun verran makeaa pakastettua mansikkaa. Eli samanlaista mielen yhtymää, kun pakkasesta ottaa kokonaisia tai viipaloituja itse pakastettuja mansikoita ja niitä on sulattanut mikrossa. Ei kovin virallinen oppikirjojen mukainen määritelmä, mutta minkäs sitä mielenyhtymälleen voi?

American Red Alessa tuoksumaailma on hyvin samankaltainen kuin isoveljessä, mutta hivenen pehmeämpi. Raikkaus, hapanmarjaisuus ja pihkaisuus ei tule niin hyökkäävänä, vaikka tuoksu on yhtä voimakasta. Oluiden lämmettyä ja lepäiltyä pöydällä puolisen tuntia American Red Alen tuoksu on miedontunut ja "laimentunut". Raikasta marjaisuutta ei ole niin selkeästi aistittavissa kuin Stadin versiossa.

Minusta vasemman puoleinen on punertavampi.
Eikö olekin?

Stadin Red Alen maku on raikas, kevyen maltainen ja marjaisa. Jälkimaussa marjaisuus viipyilee ja humalan katkerot liukuvat esiin makumaailmaa ryhdittämään. Kuivattavat katkerot viipyilevät suussa pitkään.

American Red Ale lähtee samoilla laduilla liikenteeseen, mutta marjaisuus jää himpun verran taustalle. Vetisyys tunkee väliin jättäen raikkautta taka-alalle ja korostaen katkeruutta. Jälkimaku on tässä enimmäkseen katkeroa. Kuin olisi ottanut hörpyn Stadin Red Alea ja sitten nuolaissut roiskuneen tipan polkupyörän sisäkumin vaihtamisen jälkeiseltä kädeltä. Etäinen kumimainen katkero tässä on verrattuna Stadin Red Aleen. Ei tämä pahaa siis ole, mutta tympeämpi jälkifiilis.

Suutuntuma on molemmissa kevyen hapokas ja kääntyy humalan katkeroon ja kuivuuteen loppua kohden. Sillä erotuksella, että American Red Ale on vetisempi.

Alkuun nämä oluet tuntuivat tosi tasaväkisiltä. Kuitenkin pikkuhiljaa oluiden lämmetessä kirjoittelun ja rauhaisan maistelun aikana erot alkoivat tulla esiin. Olin reittaamassa nämä lähemmäs toisiaan aluksi, mutta jouduin pudottamaan American Red Alen arviota esiin tulleen vetisyyden sekä makujen ja tuoksujen hiipumisen vuoksi.

Stadi vs. America vertailussa voittajaksi nousi Stadin Red Ale. Parempi turnauskestävyys sekä raikkaampi ja maukkaampi. Näin tänään.

Paljastan salaisuuden kulisseista ja valoitan laadukkaita
Musamiehen kuvausstudion apuvalaistusjärjestelmiä.
Huomaa kattilan ja klementtiini välissä tärkein salaisuus
– kuivahtanut ruisleivän neljännes tukemassa pienemmän
keittokattilan kantta.

Kun punaisissa maisemissa liikuttiin, niin jatketaan sillä musankin puolella. Ja progehan on paskimmillaankin parasta. Vai oliko se hevi. Kuitenkin King Crimsonin Red. Legenda kehiin.



American Red Alen tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50 

Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: Red Ale
Maa: Suomi
Katkerot: 30 IBU
Kantavierre: 10,4°
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Hopback-humaloitu. Erä #603
Mistä: Prisma, Kuopio
Stadin Red Alen tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50 

Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: Red Ale
Maa: Suomi
Väri: 35,4 EBC
Katkerot: 40 IBU (Alko 57,5 EBU)
Kantavierre: 12,5° (Alko 13,6°)
Maltaat:  Pale ale- ja crystalmaltaat
Humalat:  valikoima parhaita amerikkalaisia aromihumalia
Alkoholi: 5,6 %
Muuta: Olut on mäskätty käsin ja se on suodattamaton ja pastöroimaton. Hopback-humaloitu. Erä #604
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti