sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Papabeers Nisuolut – Pyynikin käsityöläispanimo

Keskiviikkona ne vihdoin saapui. Siis Papabeersiltä tilatut oluet. Vihdoin kotimaista yli kauppavahvuista käsityöläisolutta kotisohvalla nautittavaksi! Kun kotimaisilla pienpanimoilla ei ole ollut muuta mahdollisuutta myydä maagista ja keksittyä 4,7%-rajaa vahvempia oluita kuin ravintolat ja baarit, on tämä Tuomas Peren polkaisema yritys selkeä parannus ja jopa yksi tämän vuoden kulttuuriteoista. Ainakin näin olutharrastajan kannalta.

Tässä kotimaista laatutyötä. Pyynikin Vahva 
Portteri valittiin Berliinissä Global 
Association of Craft Beer Brewers 
-tapahtumassa vuoden 2014 parhaaksi
 porteriksi ja palkittiin kultamitallilla. 
Alkosta tämän pullon hinnaksi tulee 5,08 €. 
Papabeersiltä tilattuna ja Viron kautta 
kierrätettynä sekä paikoitellen 
jopa kotiin kannettuna hinnaksi tuli 2,88 €/plo. 
Mieti sitä. Alkolla olisi syytä äkkiä päivittää 
toimintamallinsa tälle vuosituhannelle.
Toivottavasti Papabeers:stä tai sitten kovasti odotetusta Sori Beer Storesta saadaan myöhemmin myös muiden kotimaisten pienpanimoiden herkkuja, kun Alko ei niitä tarjoa. Tai onhan Alkolta tulossa nyt pienoinen kädenojennus pienpanimoille, kun ne voivat tarjota tuotteitaan 1-10 myymälään myyntiin. Tosin myymälä voi torpata sen, jos eivät halua niitä myyntiin ottaa. Ja ilmeisesti toiminta Alkon kanssa ei ole ihan joustavinta tuottajan kannalta, joten nähtäväksi jää miten käy. Toivottavasti tämä ei tule myöskään estämään pikkuhiljaa etenevää aloitetta pienpanimoiden suoramyyntioikeudesta.

Keskiviikkona tekstiviesti siis ilmoitti pakettini olevan haettavissa läheisestä Valintatalosta. Huvittavintahan tässä tilanteessa on, että Pyynikkin käsityöläispanimo on tehnyt hyviä yli 4,7% vahvuisia oluita, jotka on sitten kuskattu Tampereelta Tallinnaan, josta kuljetusfirma NordPost on kiikuttanut ne sitten tuonne läheiseen Valintataloon, josta minä ne sitten noudin kotiini. Mutta näitä ei siis voi ostaa sieltä, mutta noutaa kyllä, koska 4,7%. PASKAA sanon minä. Mieluummin minä nämä sieltä Valtsusta olisin suoraan ostanut. Varmaan jokunen euro näistäkin tuotoista jää tuonne lahden toiselle puolen, jotka olisi sopivan politiikan vallitessa hyödyttäneet enemmänkin Suomen verottajaa. Mutta, "kun ei vain voi", lainatakseni erästä SUURTA ajattelijaa, joka näillä loistavilla argumenteilla töröttää betoniporsaana kehityksen tiellä. Tosin tuossa tapauksessa ihan toisessa, jo hoidetussa asiassa. Minun mielestäni voidaan hyvinkin, jos tahtoa on, kuten Tahto2013 kansalaisaloitekin osoitti.

Mutta sitten paatoksesta takaisin näiden oluiden pariin. Perjantaina Snow White Breweryn panimolla oltiin pitkästä aikaa perustaja kokoonpanolla kattiloiden äärellä. Velipojan kanssa kaksi satsia maustettua belgityylistä alea tehtiin jouluksi, mutta nyt Mr. Whiten kanssa pantiin ensimmäistä kertaa porteria. Tekemisen ohessa maisteltiin toki myös muutama olut. Koska Mr. White on suuri sahdin ystävä otettiin maistoon myös Papabeersiltä saapunut Pyynikin Käsityöläispanimon Kataja 1.086 Sahti. Tästä ei juttua ehtinyt vielä kirjoittelemaan, mutta toinen pullo on vielä jäljellä sitä varten.

Tänään päivälliselle otin pihvin ja pottujen kaveriksi Papabeersin Nisuoluen. Olut on siis virallisesti Papabeersin Pyynikin käsityöläispanimolta tilaama vehnäolut. Tätä ei siis ilmeisesti tule olemaan saatavilla Pyynikin nimen alla, vaan tämä oli pelkästään Papabeersin tilausmyyntiin suunniteltu ja valmistettu olut.

Herkullisne näköinen kirkas vehnis,
jonka maku ei ollut täysin minun
mieleen.
Nisuolut muodostaa kaadettaessa vain noin 1 cm kerroksen valkoista lyhytikäistä vaahtoa kauniin kullankeltaisen ja kirkkaan oluen pinnalle. Sakat unohdin pyöräytellä mukaan, mikä nyt vähän harmittaa. Tosin sakat näyttää olevan kohtuu napakasti pohjassa, joten oisko niistä paljon makua tullut. No seuraavalla pullolla testaan senkin. 

Tuoksussa makeaa maltaisuutta ja banaanisuutta. Ja joku jännä maltainen "ominaistuoksu", jota on mielestäni parissa muussakin käsityöläispanimon oluessa taustala häilynyt. En valitettavasti osaa sitä tarkemmin yksilöidä. Ei se siis paha tuoksu ole, mutta tulee mieleen, että saman kaltaisen tuoksun olen ennenkin nuuhkinut nenäni limakalvoille.

Oluenmaku maailma on maltaisa ja jopa hieman katajainen. Tässä on jotenkin samaa maku pohjaakin, kuin pari päivää sitten portterin teon ohessa maistelemassamme Kataja 1.086 Sahdissa. Humalointi on tasapainoinen ja eikä paljoa puske esiin. Enemmänkin minusta tässä on katajamaista makua. Jälkimaussa pyörii vehnäisyys ja kevyt hiivaisuus. Vähän kuin vehnäoluen vierrettä ois maistanut keiton jäähdyttyä. 

Suutuntuma on kevyehkö ja hieman hapanleipäinen. Jälkimaussa hapanleipäisyys lisääntyy. Jotenkin ei hirveän miellyttävä kombo. Ehkä vähän keskenkäineisyyden tuntua varsinkin oluen hieman lämmettyä.

Nisuolut ei nyt iskenyt. Ehkäpä odotukset olivat vähän liian korkealla. Toissapäivänä maisteltu Kataja 1.086 Sahti toimi selkeästi paremmin. Onneksi on vielä monta olutta maistamatta, joten toivon kokonaisuuden kääntyvän plussan puolelle. Nyt tilanne 1-1.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50 

Speksit:
Panimo: Valmistuttaja Papabeers / Pyynikin käsityöläispanimo
Tyyli: Vehnäolut
Maa: Suomi
Maltaat:  Vehnä- ja ohramaltaat
Alkoholi: 5,2 %
Muuta: Yksi kahdeksasta Papabeersin nettikauppaan myyntiin tulleista oluista
Mistä: Tilattu Papabeersin nettikaupasta

2 kommenttia:

  1. Ei siinä ole järjen hiventäkään, että kotimaiset pienpanimo-oluet pitää kierrättää Viron kautta, jotta suomalaiset voisivat nauttia niistä. Saa nähdä milloin tähän älyttömyyteen tulee jokin muutos. Ulosmyyntioikeus on sallittava pienpanimoille ja prosenttirajat hevon kuuseen. Alko ei ole tähänkään saakka juurikaan huomioinut kotimaisia pienpanimoita, joten ei se ainakaan heiltä olisi pois.

    Päättäjien osalta looginen ratkaisu tilanteeseen olisi varmasti hankaloittaa oluen nettitilaamista kaikin mahdollisin keinoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin samaa mieltä kotimaisen pienpanimotuotannon syrjimisestä. Niillä harva kännejä kuitenkaan vetää. Siitä valmistuskustannukset ja meikäläinen verotus pitää huolen.

      Mutta pahoin pelkään, että virkamiesten reagointi tilanteeseen on jotain mietintöjä tilaamisen hankaloittamisesta, vaikka syytä olisi ehkä nähdä jo se toisenlainen tie ja keskittyä siihen. Sitä myötä verotulojen ohjaamiseen kotimaahan ja kotimaisen työllisyyden tukemista. Ei sillä Suomen taloutta ehkä pelastetta, mutta pienistä puroista kasvaa jokia ja lopulta meriä.

      Niin ja nettitilaamisen tuulimylläjä vastaan taisteleminen ei tule EU:ssa onnistumaan – ellei Suomen viranomaiset saa koko muuta EU:ta muuttamaan suhtautumistaan tähän...

      Poista