lauantai 4. huhtikuuta 2015

Aechten Schlenkerla Raucbier Fastenbier – Brauerei Heller

Eilen käväisin kuuntelemassa pitkästä aikaa livemusaa Olutravintola Pannuhuoneella, missä Neøv yhtye järjestää Gramofon-klubia. Tälle klubille yhtyeen pojat pyrkivät samaan hiedän mielestään kiinnostavia artisteja esiintymään. Tällä kertaa esiintymässä oli Kongolais-suomalainen räppäri Gracias. Itse en lopulta hirveästi hänen musastaan innostunut, joten keskityin maistelemaan muutamia uusia oluita, kuten Malmgårdin Proto#7, Adnamsin Innovation IPA ja Lervig Aktiebryggerin Galaxy IPA, joista viimeinen sattui olemaan 800. maistamani olut.

Tämä pehmeän savuinen ja palvikinkkumainen
 olut sopi erinomaisesti myös pulled
 pork burgerin kaveriksi.
Sen kunniaksi tänään päivällisellä otin pulled pork burgerien kaveriksi Aecht Schlenkerla Fastenbierin. Tämä kyseinen olut on reilusti savuisista oluista tunnetun saksalaisen panimon yksi arvostetuimmista oluista, jota on nyt ensi kertaa saatavilla myös pullosta. Aiemmin Fastenbieriä on saanut paastoaikana tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen (eli 46 päivän ajan) ja vain puutynnyreistä. Tästä sanotaankin, että siinä on välipala mukana. Eli oiva paastonajan juoma.

Fastenbier on siis rajatun saatavuuden herkku, joka on rankattu mm. Ratebeerissä täyden 100 pisteen olueksi. Alkolle pointsit siitä, että toi tämän oluen myös suomalaisten saataville. Tai no, saahan tuota tilattua suoraan panimolta kotiovellekin, joten Alkon varastojen loputtua suosittelen tilaamaan. Tätä on saatavilla pulloissa näillä näkymin ensi vuoden helmikuulle saakka.

Olut on väriltään tummapähkinän ruskeaa, jonka pinnalle kertyy hienosti rusehtava tiivis vaahtokukka. Tuoksussa on selväti savusaunassa palvattua kinkkua, nuotion savua ja vanhaa puuta – kuin savusaunan seinähirttä.

Maussa savu on tuhdisti läsnä. Palvikinkkua, kevyttä nokisuutta, katkerohumalaa ja hienoista makeutta. Miellyttävä makukombo. Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä, jossa myös miellyttävä katkeron tuulahdus.

Omasta mielestäni ei ehkä paras Schlenkerlan olut, vaikkakin erinomaisen maukas. Pitäisi ehkä tehdä joskus rinnakkaismaisto muiden tuotteiden kanssa, jolloin voisi todeta varmaksi sen oman suosikkinsa. Kaikissa kuitenkin tuttu Schlenkerlan oluille tuttu savuisuus. Hyvää juomaa ruoan kanssa ja ilman. Onneksi on Schlenkerla! Kippis.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Brauerei Heller
Tyyli: Savuolut / Rauchbier
Maa: Saksa
Väri: 47,4 EBC
Katkerot: 32 EBU (Alko 21,9 EBU)
Kantavierre: 15,1°
Maltaat:  Savustetut ohramaltaat, pilsnermaltaat
Humalat:  Hallertau ja Spalt
Alkoholi: 5,5 %
Muuta: Schlenkerlan pääsiäisajan sesonkituote nyt myös saatava pullosta.
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti