sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter – VASP ja Grand Cru Paques Brune – StaPa

Pääsiäinen on taas käsillä ja siten myös pääsiäisen ajan juomat. Viinihän tuo on kristilliseltä puolelta  perinteisempi tämän aikakauden juoma, mutta oluellakin on osansa etenkin Belgian suunnalla munkkiluostareissa. Pari päivää sitten maistelin Aecht Schlenkerla Fastenbierin, joka on pääsiäistä edeltävän paastonajan juoma. Nyt sitten näitä perinteisempiä pääsiäisjuomia.

Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter – Vakka-Suomen Panimo


Ensimmäisenä maistoon Vakka-Suomen panimon Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter, joka on sukua tummalle kauppavahvuiselle Prykmestar Pääsiäisoluelle. Tämän kauppavahvuisen maistelen viime vuonna, mutten pitänyt siitä ollenkaan. Tältä hieman vahvemmalta ja tuhdimman oloiselta oluelta odotan enemmän.

Pääsiäisportteria mämmin kera.
Näin se oli parhaimmillaan.
Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter on väriltään lähes mustaa, mutta valoa vasten katsottuna tumman punaruskeaa. Lasiin kaadettaessa rusehtavaa vaahtoa kertyy reilu parin sentin kuohkea kerros, joka laskeutuu kuitenkin nopeasti. Olut kuplii melko voimakkaasti. Vaahdon laskeuduttua isohkojen hiilihappokuplien pintaan nousu yhdessä niukkojen vaahtohaituvien kanssa luo mielenyhtymän kolajuomaan.

Tuoksussa selvästi esanssista suklaisuutta, vaniljaa ja imelyyttä. Tulee mieleen vaniljakokis. Lämmetessään esanssisuus vain tuntuu korostuvan tuoksussa.

Maku on imelä. Siitä on kuitenkin löydettävissä tummaasuklaisuutta, kahvia, esanssista suklaata ja humalankatkeroja. Lämmettyään myös maku antaa myös kevyitä eukalyptuksen aromeja ja enin imelyys vähenee maltaisuuden ja katkerojen tieltä. Kahvisuus korostuu, mutta silti esanssinen suklaa dominoi makuprofiilia häiritsevästi.

Suutuntuma on täyteläinen, hiilihappoinen, jälkipuolella katkeroa. Jälkimaku on ristiriitainen makupaletti, jossa esanssista imelää suklaata sekä täyteläisen paahteista kahvia ja katkeroja. Jos esanssinen ja yli imelä, huonon suklaakalenterin suklaata muistuttava aromi olisi vaikka tummaa suklaata tai kaakaota, niin homma voisi toimia paremmin. Nyt se vain ällöttää.

Tämä ei kyllä nyt toiminut minulle yhtään. Todella suuri pettymys. Mämmin kanssa makuyhdistelmä oli hyvä pienenä annoksena, mutta pitkästä aikaa olut, jonka lopun jätin juomatta. On tämä kuitenkin himpun parempi kuin kauppavahvuinen Prykmestar Pääsiäisolut, joka on on oikeastaan vain keppanan vahvuista suklaakokista. En kuitenkaan suosittele ostamaan. Jos porteria haluat, osta mielummin vaikka Sinebrychoffin erinomainen Porter. 

Prykmestar Suklaisen Pääsiäisportterin tuomio:
Tuoksu: 4/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 3/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 5/20
Yhteensä: 16/50 

Speksit:
Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Tyyli: Porter / Maustettu olut
Maa: Suomi
Väri: 117 EBC
Katkerot: 24,6 EBU
Kantavierre: 18°P
Maltaat:  Pilsner-, münich-, väri- ja karamellimaltaat
Humalat:  Hallertauer Magnum
Alkoholi: 7,5 %
Muuta: VASPin suklaisen pääsiäisoluen vahvempi isoveli. Oluen valmistuksessa on käytetty sekä aitoa suklaata, että suklaa-aromia. Olut valmistetaan infuusiomäskäysmenetelmällä. Käymis- ja kypsymisaika on kokonaisuudessaan kaksi kuukautta. Kylmäkypsytyksen päätteeksi olut suodatetaan.
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Grand Cru Paques Brune – Stadin Panimo


Stadin Panimon Grand Cru Paques
Brune
on erinomainen pääsiäisolut.
Stadin Panimon Grand Cru Paques Brune on yksi Alkon pääsiäisolutvalikoiman tuotteista. Tämä belgialaistyylinen vahva ale on maustettu pomeranssinkuorella, lakritsijuurella ja korianterin siemenillä.

Grand Cru on väriltään tumman mahongin punaruskeaa ja niukka vaahtoista . Väri on kauniin syvä ja himpun samea suodattamuudesta johtuen. 

Tuoksu on miedohko. Aluksi en meinaa aistia mitään, mutta lämmetessään aromeja alkaa tulla esiin hyvin. Aromi paletista löytyy kevyttä yrttisyyttä, hedelmäisyyttä, mausteisuutta, toffeisuutta ja paahdettua sokeria.

Maku on maltainen, mausteinen, himpun pippurinen ja kevyen vaniljainenkin. Myös jotain sitrusmaista. Miellyttävän tasapainoinen maku paletti. Mikään ei tunnu vyöryvän yli vaan olut pehmeä ja lämmittävä kokonaisuus.

Grand Crussa on tuhti mallasrunko, jota raikastaa marjaisuus ja mausteisuus. Suutuntuman pehmeytttä korostaa hiilihappojen puuttuminen lähes kokonaan.

Kokonaisuuten erittäin tasapainoinen ja maukas olut. Ei mikään tajunnan räjäyttäjä, muttei oluen aina tarvitsekkaan olla. Kun kokonaisuus on maistuva ja hyvin kasassa suutuntumaa myöten, saadaan aikaiseksi erinomaista olutta, jollainen tämä Grand Cru Paques Brunekin on. Osta mielummin tämä kuin edellinen.

Grand Cru Paques Brunen tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 40/50  

Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: Belgian Strong Ale
Maa: Suomi
Väri: 107 EBC
Katkerot: 45 IBU (Alko 28,5 EBU)
Kantavierre: 20,5 °P (Alko 20,1 °P)
Maltaat:  Pilsner-, crystal- ja belgialaiset erikoismaltaat
Humalat:  Mannereurooppalaiset humalat
Alkoholi: 9,0 %
Muuta: Korianterin siemen, lakritsijuuri ja pomeranssinkuori. Suodattamaton ja pastöroimaton
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti