keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Julmajuho – Teerenpeli

Maanantaina ne taas tulivat saataville. Nimittäin Alkon tämän vuoden käsityöläisoluet. Tai no, yksi vielä upuu ilmeisesti Alkon keskusvarastoltakin, mutta kuulema tulossa on. Ensi viikolla pitäisi Luraakin olla saatavilla.

Tänä vuonna koko kattaukselle kertyy reilusti hintaa (107,15 €) ja siksipä päätinkin laittaa itselleni rajaksi kymmenen pullon ostoskorin. Tosin menin jo tietyllä tavalla pettämään oman lupauksi ja ostin Mufoloni Imperial Stoutin kaverin hehkutuksen jäljiltä. No toisaalta Lura ei ole vielä korissa, niin kymmenen pulloa on vasta ostettuna... Jos sen joisi äkkiä, niin lasketaanko se...

No soimaan tai taputtelen itseäni selkään vähän myöhemmin. Tänään on sitten ensimmäisen oluen vuoro laskeutua tuoppiin maisteltavaksi ja sen kunnian saa Teerenpelin Julmajuho. Tai oikeastaan tämähän on jo toinen. Ensimmäisen kunnian sai Iso-Kallan Panimon Salmiakki Porter, jonka pääsin maistelemaan etukäteen. Mutta tänään siis Julmajuho

Alkon sivut tietävät kertoa, että Julmajuho on saanut nimensä Teerenpelin yhden tuotekehittäjän, Juho Larkion mukaan. Voin kuvitella mielessäni Juhon, tuon matalaan satuloidulla Harrikalla ajavan miehen. Tätä miestä kuvatessa tämä sana on kohdillaan. Julmajuho. Lempinimi ei ole tullut suotta. Ehei. Kun tämä mies, Julmajuho kaartaa panimon pihaan korvia huumaavasti ärjyvällä Harrikallaan (tietenkin myös tulipalo pakkasilla) ja ottaa päätään suojanneen, olutpullon etikettiinkin ikuistetun sarvikypärän päästään, panimolle tulee järjestys silmänräpäyksessä ja kaikki paikalla olijat skarpaa kuin sadan kymmenen metrin aituri lähtötelineissään. Kun Julmajuho astuu sisään, niin talosta lähtee vain priimaa. Piste. Tai...

Noniin, noniin. Nyt lähti mielikuvitus taas vähän lapasesta ja meikäläisen mopedi on jo reilusti pusikon puolella. Edellä kuvattu on täysin yhden 11 tuntisen päivän jälkeen väsyneen höyrypään ajatusharhailuja eikä niillä ole mitään tiedettyä totuuspohjaa. Joten...  ...mennään asiaan. Kyseessä on siis savuporter, joka panimon etikettiin raapustaman kuvauksen perusteella on tuoksultaan hillityn savuinen ja maultaan julmetun hyvää. Korkki auki ja olut lasiin. Sillähän se selviää.

Julmajuho on väriltään syvän tumman punaruskea, lähes musta. Valoa vasten katsottuna kuitenkin läpikuultava ja kirkas. Pinnalle muodostuu reilun kolmen sentin komea ja kuohkea vaahtokukka. 

Tuoksu on yllättävän mieto. En meinannut saada tästä aluksi mitään irti. Kun muutaman kulauksen jälkeen laskeutuneen vaahtokerroksen sai lävistettyä tuoksuakin irtosi vähän paremmin. Tuoksu on maltillisen savuinen, hieman palvikinkkuinen ja karamellinen. Ihan kiva.

Etiketissä lupaillaan Julmajuhon
maistuvan julmetun hyvälle.
Maku on makean maltainen, huoltoasemakahvinen ja hennon savuinen. Myös häivädys palvikinkkua tässä on. Ja niitä uunissa porsaan kinkun tai fileen kanssa kypsennettyjä kuivattuja luumuja. Jälkimaussa luumujen välistä pistelee hieman pihkaiset neulaset. Näiden pääteeksi suuhun jää vielä maistumaan hienoinen leppäsavun aromi. Jotenkin jännä yhdistelmä, joka on samalla etäisesti tuttu.

Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä, lähes kermavaahtomainen. Sitten nielaisun jälkeen kevenee, kunnes maltilliset katkerot alkavat pikkuhiljaa purra.

Kokonaisuutena Julmajuho melko onnistunut olut ja kiva aloitus käsityöläisoluiden maisteluun. Paljon tämä on kallellaan Schlenkerlan savuisiin maisemiin. Ehkä eniten Fastenbieriä, mutta ei yhtä ruokaisa. Omaan makuuni tässä saisi olla enemmän savua. Tosin tämä olisi päässyt ehkä parhaiten oikeuksiinsa jonkun ruoan kumppanina. Savustettua lihaa tai uunissa kypsennettyä possua kera uunijuuresten ryyditettynä hyvällä tummalla olutkastikkeella. Paljaaltaan tässä on tiettyä tylsyyttä ja ehkä liiallista makeutta, joka nousee hetkittäin turhan paljon esiin. 

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Teerenpeli Panimo ja Tislaamo Oy
Tyyli: Savuolut / Porter
Maa: Suomi
Väri: 218 EBC
Katkerot: 31,1 EBU
Kantavierre: 19,6 °P
Maltaat:  Savustetut maltaat ja suklaamaltaat, crystal 100 -maltaat, ohrahiutaleet
Humalat:  Nugget ja Fuggles
Alkoholi: 7,7 %
Muuta: Yksi Alkon vuoden 2016 käsityöläisoluista
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti