lauantai 6. helmikuuta 2016

Yeti – Great Divide Brewing Co.

Tänään kävin pitkästä aikaa laskettelemassa. Edellisestä kerrasta on ainakin 10 vuotta. Käsittämätöntä. Harrastin vielä yläasteella kilpalaskua, mutta näin se haastus on vain jäänyt taakse. Osa syynä lienee lajin hinnakkuus. Ei opiskelijalle hirveästi varaa ollut. Vanhempieni kellarista kävin etsimässä omia laskettelutarvikkeita ja sieltähän ne vielä löytyi. Tosin käyttökunto ei vakuuttanut. Sovitin monoa jalkaan ja toinen halkesi pohjasta säpäleiksi. Ei muovi ollut kestänyt aikaa. No, laina kamoilla sitten Tahkolle opettamaan omia lapsia laskemaan. Huhuh. Neljä tuntia rinteessä rymytessä otti vähän voimien päälle. Niin ja tuosta hinnakkuudesta sen verran, että tämän päivän toitaroinit  kaikkine lisukkeineen taisivat niellä neljätä tunnilta palttiarallaa 200 euroa, joten ihan heti ei uusiksi oteta. Ehkäpä kymmene vuoden päästä taas...

Yetiä ja suklaata.
Kotiin palattuamme sauna kutsui väsynyttä ja sen päätteksi ajattelin ansainneeni hyvän oluen. Jääkaapista ei löytynyt nyt mitään hyvää tuttua, niin päätin ottaa arviolta parhaan oluen. Ja se oli Great Divide Brewing Companyn Yeti. Tämä Coloradolainen panimo on tehnyt monta hyvää olutta ja tästäkin olen kuullut vain pelkkää hyvää, joten odotukset on korkealla.

Yeti on väriltään sysimustaa ja paksua öljymäistä nestettä. Ja täysin läpikuultamatonta. No onhan tämän väri täysin käsittämättömät 592 EBC:tä!!!! Lasiin kaadettaessa Yeti muodostaa vain niukasta kahvinruskeaa vaahtoa. Muistuttaa hieman vasta keitettyä Espressoa. Erittäin herkullista, mutta vielä herkullisempaa, jos vaahtoa olisi vähän enemmän.

Tuoksu on kahvinen, suklainen ja ruisleipäinen. Nokista nuotio makkaraa. Tai ehkäpä se fiilis pyörii nenässä edelleen tuolta laskettelurinteestä.

Maku on suklainen ja kahvinen. Suklaa on jotain 90%:sta. Makeutta ei nimittäin juurikaan ole. Jälkimakuun tulee nokea ja havuja. Pihkaiset ja hieman nokiset havut kutittelevat limakalvoilla pitkään.

Suutuntuma on hyvin kuiva, mutta samalla melko täyteläinen. Jälkimakuun tulee kuivuuden kaveriksi kourallinen katkeroja.

Yeti on jämäkkä paketti, joka ottaa tiukkaan niskalenkkiin. Eikä päästä helpolla irti. Itse pitäisi enemmän hiukan enemmästä makeudesta, mutta tämäkin on hyvää. Toimi hyvin tumman (70 %) suklaan kaverina. Olisi saanut olla ehkä makeampaa suklaata. Ehkäpä etiketissä suositetun suolaisan sinihomejuuston kanssa voisi toimi. Voin kuvitella tämän kaveriksi pienellä Aurajuusto siivulla höystetyn piparkakun ja vähän makeemman suklaan. Mutta pihvin kanssa en tätä kyllä ehkä ottaisi, vaikka valmistaja näin etiketissä suositteleekin. Silti – ei tämä huippu kastiin minusta yltänyt.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50 

Speksit:
Panimo: Great Divide Brewing Co.
Tyyli: Imperial Stout
Maa: USA
Väri: 592 EBC
Katkerot: 75 IBU (Alko 107 EBU)
Kantavierre:  23 °P
Alkoholi: 9,5 %
Mistä: Matkuksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti