perjantai 5. helmikuuta 2016

Molotov Cocktail – EvilTwin Brewery

Molotov Cocktail –
kun ulkonäkö pettää.
Tänään maistelussa Ewil Twin Breweryn Molotow Cocktail. Tämä suomalaisen innovaation mukaan nimetty olut on tyyliltää Imperial Indian Pale Ale. Eli tiukka paketti IPA kovilla prosenteilla. Tämä lähti mukaan Tallinnasta viime kesäkuussa ja nyt hoksasin jääkaapista. Jos tämän kaltainen olut maksaa 4,8 €/plo, niin olihan se ostettava. Eihän siihen hintaan täällä saa juuri mitään. Tämän vuoden Alkon käsityöläisoluistakin vain viisi olutta yhdeksästätoista maksaa alta 4,8 € Äkkiä kitusiin, ettei mene huonoksi. Epäilemättä paras terä humalista on havissut pois jo aika päiviä sitten, mutta minkäs teet. Minun moka.

Molotov Cocktail on väriltään kullan keltaista ja kirkasta. Pullon pohjalta meinaa lasiin karata pieniä pallomaisia hiivapartikkeleja, mutta lopetan kaatamisen äkkiä. Muutamia ehti kuitenkin lasiin asti, mutta ne vajosivat pohjalle. Pinnalle muodostuu parin sentin kirkkaan valkoinen vaahtokerros.

Tuoksussa havun neulasia, kuivattua aprikoosia sekä häivähdys eucalyptusta.

Ensikulaus lyö lähes tyrmäykseen. Tässä ulkonäkö pettää. Ensihörppy oli kuin bensaa olisi hörpännyt. Tässä on reilusti pihkaisen havuista humalaa greipin kalvoilla, pyörän sisäkumilla ja teinin mopon bensatankin korkilla terästettynä. Alkoholi on voimakkaasti läsnä. Kun siihen tottuu alkaa mausta paljastua hienoja piirteitä. Kuivattuja hedelmiä, vadelmaa, jotain karpalomaistakin.

Suutuntuma on hyvin täytäläinen, alkoholinen ja jopa hieman likörinen. Jälkimakuun saapuu katkerot ja tietynlaista raikkautta, kuin Mynthon pastillia.

Kokonaisuutena yllättävä ja mielenkiintoinen olut. Tykkiä tavaraa, jossa on luonnetta näin vanhempanakin. Monia makuja, kunhan alkushokista pääsi ohi. Tämä löi kyllä yllättävästi makuhermot mutkalle, mutta sitten alko löyty kaikenlaista kiintoisaa. Hyviä makuja ja fiiliksiä. Jotenkin eucalyptus ja menthol tässä oli voimakkaasti läsnä, mutta se on todennäköisesti reilun alkoholisuuden ja humaloiden yhdistelmän aikaan saama illuusio. Jännittävä siitä huolimatta. Harvoin näin monipuolisia oluita vastaan tulee. Mutta totuuden nimissä – ei tätä paljoa juo. Tämä 0,35 litraa on aivan riittävä määrä. Alkaa kihahtaa jo hattuun ja makuhermot turtuvat. Vettä kannattaa ottaa kaveriksi. Minkähänlaista olisi tuoreena. Onko suurta eroa vaiko samanlainen likörinen pläjäys? En tiedä, mutta ehkäpä joskus senkin pääsee todistamaan.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Evil Twin Brewering
Tyyli: Imperial Indian Pale Ale
Maa: USA
Alkoholi: 13 %
Mistä: Öllepood (Lai 8), Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti