tiistai 22. huhtikuuta 2014

Lutakko Offroad American Wheat Ale – Panimo Hiisi

Ennen pääsiäistä Jyväskylän ohi 9-tietä ajellessa käännyin Lutakon kohdalla pikavisiitille K-Supermarket Lutakoon. Olin kuullut, että täältä saisi Panimo Hiiden Lutakolle valmistamaa 100% vehnämaltaisiin valmistettua olutta ja Lutakko IPAa, joten tilaisuuden kohdalle sattuessa pitihän niitä maistettavaksi noutaa. 

Tänään kaveri muistutteli, että ostaisinko vihdoinkin Hassisen Koneen Harsoinen Teräs vinyylin, kun kaupoista tuli sovittua jo puolitoista vuotta sitten. No, johan tuo oli aikakin. Eli kaupat hoidettiin ja nyt levysoittimeen pyörimään. Kuuntelun kaveriksi katsastin jääkaapin kätköistä jotain suomalaisen legendan arvolle sopivaa juomista, joten otin maisteluun mielenkiintoisen kuuloisen Lutakko Offroad American Wheat Ale

Oluen lähtökohta on siis legendaarisessa Tassisali Lutakossa eikä Lutakon K-Supermarketissa, jolla on käsittääkseni yksin myyntioikeus näihin Lutakko oluisiin. Lutakkossa pidettävä Offroad-klubi on jonkinlainen vaihtoehtoiseen musiikiin keskittybä klubi ja ilmeisesti olut on tehty nimikkona tälle. Oluesta on tehty ensin ravintolaversio, joka on tyyliltään American ale (jota saa siis muualtakin kuin Lutakosta itsestään) ja sittemmin myös tämä vehnäversio maitokauppamyyntiin. Harmi, kun asustelee näin kaukana tämmöisistä mielenkiintoisista olut ja klubi tarjonnoista. Oishan sitä mielenkiintoista päästä joskus käymään tuolla Offroad klubilla ja maistella myös "täys"versioita näistä tuotteista (vaikka nämä onkin nyt jo tyyliltää hieman erilaiset). 

Mutta sitten itse oluseen. Pullossa on mielenkiintoa herättävä teksti:
"Valtatien ulkopuolella on aina pöhisty - ja normista poikkeaminen on se mikä saa arkisen keskiarvon muuttumaan. Siksi päätimme tehdä oluen, jolle keskiarvot eivät merkitse mitään. Toista tällaista et kauppojen hyllyissä näe."
Hassisen kone ei kovinkaan keskiarvoihin mennyt aikoinaan, joten tämähän vaikuttaa juurikin oikealta kaverilta tälle levylle.

Tällä kertaa mentiikin olutvalintaan musiikki edellä.

Lutakko Offroad American Wheat Ale on hivenen samea ja oljenkeltaista. Valkoista vaahtoa kertyy pinnalle ohut kerros. Olut näyttää selkeästi vehnäoluelle. 

Kun lasia hivuttaa kohti nenää, tuoksu yllättää voimakkaalla humalaisella sitruksella. Hivenen havumetsän pihkaista pistävyyttäkin, mutta jotenkin erittäin houkuttelevana. 

Maussa on vehnäoluelle tyypillistä pehmeyttä, mutta reippaalla humaloinnilla. Hivenen hedelmäistä makeutta, papaijaa ja verigreippiä. Mukavasti kutkuttaa suuta, kunnes humalointi vihtoo suuta hieman kuusenkerkällä. Mallasrunko meinaa jäädä kevyeksi, mutta reipas humalointi pelastaa suutuntuman, vaikka sekin on loppujen lopuksi yllättävän mietoa (vain 26 IBUa).

Tämä on makumaailmaltaan itseasiassa todella lähellä IPAa mielestäni, mutta mukavan pehmeä runko. Tätä ei voi ihan perinteiseksi vehnäolueksi mieltää, mutta mielestäni erittäin onnistunut olut! Jos pidät humalan puraisusta, niin suosittelen testaamaan. Onneksi tuli hommattua kerralla kaksi pulloa, niin jääpi toinen vielä nautiskeluhetkeä odottamaan. Voin kompata etiketistä löytyvää toteamusta:

"Unohda rock-oluet, Lutakko on enemmän. Lutakko on rock."

Elikkäs musana tänään Ismo Alangon luotsaaman Hassisen koneen vuonna 1982 Poko Recordsin kautta ilmestyneen Harsoinen teräs levyn aloittava nimikkobiisi. Biisi alkaa erittäin kutkuttelevana urku- ja ksylofoni-duettona, kunnes mukaan liittyy viidakkomainen tomikomppi. Vähän siinä on mollivoittoisia karibianmerellisiä tunnelmia kuten huumorilla höystettyssä legendaarisessa Monkey Island tietokonepelisaagassa. Levyllä on muutenkin paljon reggea-tunnelmia, mikä lienee noussut tuolloin Suomessakin enemmänkin esille. No, tämä on kuitenkin mielestäni yksi hienoimpia biisejä levyllä, mutta kuuntele toki koko levy.


Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50

Speksit:
Panimo: Panimo Hiisi
Tyyli: American Wheat Ale
Maa: Suomi
Katkerot: 26 IBU
Maltaat: 100% vehnämaltaat
Humalat: Summit ja Mosaic
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Mallaspohja on tehty täysin vehnämaltailla.
Mistä: K-Supermarket Lutakko, Jyväskylä

(EDIT: korjattu typoja ja yhdyssanavirheitä 23.4.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti