keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Palokka Savu-Ukko – Panimo Hiisi

Viime Jyväskylän seudulle suuntautuvalta reissulta kävin nappaamassa Palokan Citymarketista kassillisen pääasiassa suomalaisten panimoiden tuotteita. Tämä Palokalle tehty Savu-Ukko on pantu Palokan seudulle syntyneessä Panimo Hiidessä. Taitaapa olla, että jatkossa Palokan nimikko-oluet pannaa Hiidessä entisen Malmgårdin sijaan, kun kerta kaupungissa - ja vieläpä samassa kaupungin osassakin on nyt panimo. Palokan oluet ovat olleet savuisia ja itsekin pääsin viimekesänä maistamaan Palokka Savuvehnän. Se tosin oli mielestäni yllättävänkin laimena makuinen, josta savua sai hakea.

Savu-Ukko tuotti lasiin kaadettaessa komean vaahtokukan. 
Olut maistui hyvin omenan, vastapaistetun 4-viljan 
leivän ja 6 tuntia muhineen porsaanlavan kera.

Mutta entäs tämä Savuinen ukkeli sitten? Savu-Ukkon valmistuksessa raaka-aineina on käytetty ohran lisäksi myös ruista.

Olut vaahtoa hurjasti lasiin kaadettaessa ja 6 dl lasiin kertyy yli puolet vaahtoa, joten joudun jättämään pullon pohjalle hieman juomaa odottamaan vaahdon laskeutumista. Vaahto on kerman väristä ja melko lyhyt ikäistä. Väri on kauniin punaruskea ja kirkas, mutta pulloon jääneen oluen lasiin kaataminen toi mukana pöllähtäneen pohjasakan lasiin ja teki juoman hieman sameaksi.

Tuoksussa aistittavissa vaniljaa, fenolia ja anista. Savun voi kyllä aistia, mutta sen tuoksu on heikohko. Kuin eilisen nuotioreissun tuoksu ulkoilutakissa. Maussa savun aistii paremmin. Maussa myös rukiin tuomaa kuivuutta. Olin aistivinani myös banaania. Suutuntuma on mieto ja pehmeähkö, mutta jälkimaussa tuntuu humalan puraisu. Ihan mielenkiintoinen tuote. Eniten kutkutti tämän savuruisoluen odotuksiini nähden yllättävät aromit.

Koska Panimo Hiisi on rakentanut kotinsa Palokkaan ja solminut myös siteensä savuisten oluiden perinteikkääseen maaperään, valitsin musa suositukseksi The Cinematic Orchestran Ma Fleur levyn aloittavan To Build A Home biisin. Valitsin tähän vielä hienosti toimivan live version. Biisin laulaa ja soittaa pianolla myös levyversiossa vieraileva kanadalainen singer-songwriter Patrick Watson, joka ei kuulu bändin varsinaisiin jäseniin. Biisi on voinut kuula myös mm. Greyn Anatomia -sarjassa.Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50

Speksit:
Panimo: Panimo Hiisi
Maa: Suomi
Maltaat: Ohra- ja ruismaltaat
Alkoholi: 4,5%
Muuta: Savuisuus paikallisesti savustetusta, paikallisesti kasvatetusta ohrasta, joukossa myös paikallista ruista.
Mistä: Palokan Citymarket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti