torstai 17. huhtikuuta 2014

Double Oat Malt Stout – Stadin Panimo

Pitkä päivä takana. Aamusella vajaan tunnin työmatka, 8h töitä ja lopuksi kolmisen tuntia matkaa kotiin pääsiäisruuhkan seassa. No, tein minä yhden taktisen pysähdyksen Lutakon K-Supermarketissa, jotta sain hommattua Panimo Hiiden valmistamia Lutakko IPA ja Lutakko Offroad oluita. Eilen taas nappasin Muuramen K-Supermarketista mukaani Pyynikin Käsityöläispanimon Kauppa IPAn ja Pääsiäisoluen sekä Kaksi kotia oluen, jonka ovat tehneet yhteistyössä Panimo Hiisi ja Rekolan Panimo. Aijai, mielenkiintoisia olusia lisää kellariin. Kuopiossa olen vähemmän näiden panimoiden tuotteita nähnyt kaupoissa. Tosin voi johtua siitäkin, etten ole paljon täällä Kalakukkocityssä oleskellut tämän vuoden puolella, enkä siten kaupoissakaan ole käynynä.

No, nyt sentään saa viettää ainakin 4 päivää kotona. Sen kunniaksi voisi nauttia oluen. Kotiin tullessa iltapalaksi oli valmistettu omena-kaurapaistosta, joten sen kanssa voisi testa toista kauratuotetta. Stadin Panimon Double Oat Malt Stout tuli hommattua jemmaan Alkosta heti käsityöläisoluiden saavuttua hyllyihin. Nyt olisi siis sopiva hetki korkata se.

Omena-kaurapaistosta Kaurastoutilla - ei pöllömpi iltapala.

Olut on väriltään lähes mustaa ja kaadettaessa pinnalle kertyi noin puolentoista senttimetrin korkuinen maidolla jatketun Café Latten värinen vaahtokukka. Erittäin houkuttelevan näköinen tuotos. Tosin vaahto laskeutui aika nopeasti.

Tuoksussa on suklaata, kahvia ja hieman paahtunutta mallasta. Häivähdys eetteriä. Maussa paahtunutta kauraleipää, hitunen suklaista makeutta, joka taittuu jälkimaussa kuivaan suutuntumaan. Kuin hapankorppua olisi syönyt. Mielenkiintoinen yhdistelmä, jonka alkumaku on kuitenkin hivenen kevyt. Olisin ehkä kaivannut tuhdimpaa otetta, mutta oikein maukas näinkin.

Stadin panimolla on monia erittäin hyviä ja maukkaita tuotoksia. Voisinpa sanoa, että Stadin Panimo on ollut osaltaan ohjaamassa minua omilla mielenkiintoisilla tuotoksilla oluen maistelun pariin. Harmi vain, että suurin osa niistä tuotoksista on tarjolla vain pääkaupunkiseudulla.

Musaiikkina nautiskelun taustalla pyöritin Radioheadin live pätkiä BBC:n Basement Studion sessioista. Sieltä nousivat nyt esiin kaksikin eri versiota Videotape biisistä, joka ei In Rainbows levyltä noussut alkuun suosikkieni joukkoon. Nämä livepätkät ovat tuoneet siihen selkeästi herkkyyttä - varsinkin Thom Yorken soolo piano versio. Tässäpä koko bändin versio. On se hienoo.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 35/50

Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: Stout
Maa: Suomi
Väri:  135 EBC
Katkerot: 60 IBU (Alkon mukaan 36,6 EBUa)
Kantavierre: 15,8°
Maltaat: Ohra- ja kauramaltaat
Humalat: Käpyhumalat
Alkoholi: 6,8 %
Muuta: Alkon käsityöläisoluet sarjan tuote. Käsintehty, Hopback-aromihumaloitu, Pullokäyvä täysmallasolut.
Mistä: Savonlinnan Citymarketin Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti