sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Marsalkka Double IPA – Saimaan Juomatehdas

Eilen palailin kotia Mikkelistä reissuhommista. Työpäivän päätteeksi pari tuntia ajelemista on aina vähän syvältä. Tuntui välillä kuin auto olisi mennyt maantiellä taaksepäin, joten väsymystä lienee ollut ilmassa. No tein sentään pikapysähdyksen Varkauden Citymarketin yhteydessä olevassa alkossa, jolloin jalkoja sai vähän oikoa. Alkon pääsiäisolut valikoimissa on tänä keväänä legendaarista Rochefort 10 ja Kuopiossa niitä on näkynyt kovaan tahtiin menevän. Mikkeliläisille ei tätä herkkua näytä monopoli tarjoavan, joten ohikulkumatkalla oli Varkaudesta nopsa napata muutama mukaan, ettei jää ainakaan ilman. Lähtiähän sieltä myös BrewDogin Hardcore IPA ja Chimayn Triple

Herkkuja tiedossa, mutta eilen saunan päätteeksi korkkasin hitaasti viilennetyn Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Double IPAn, jota en ottanut torstaina maisteluun Pub Päämajassa. Oluen kera napostelin pizzaa, jonka hurmaava tuoksu toivotti minut tervetulleeksi kotiin. Tulipahan samalla avattua tämän vuoden parveke kausi, kun ensin oli imuroinut katupölystä harmaat matot valkoisiksi ja pyyhkäissyt tuolit puhtaiksi.

Meripihkan värinen Tupla IPA maistui hyvin pizzan kera. 
Lasiin kaadettaessa valkoista vaahtoa kertyy noin 1 cm verran, mutta se laskeutuu hyvin nopeasti. Olut on hivenen sameaa ja meripihkan väristä, melkein kuin vappusimaa. Tuoksussa humalan tuomaa hedelmäisyyttä ja päärynää. Alkoholi tuoksuu myös hivenen läpi. Mieleen tulee hiukan calvados.

Maussa maistan makeutta, vaniljaa ja banaania. Humalan kitkerän puraisu tulee kuin veitsellä leikaten jättäen kitkerän, mutta hivene hedelmäisen jälkimaun suuhun, joka pysyy pitkään. Olut oli todennäköisesti mennyt liian kylmäksi omassa jääkaapissani. Panimo suosittelee maistelu lämpötilaksi 8-10 °C ja jääkaappimme on hivenen kylmemmällä. Oluen maku nimittäin pehmeni hiukan oluen lämmetessä, joten todennäköisesti suositusta olisi ollut ihan hyödyllistä noudattaa.

Suutuntuma oli kitkeryyden takia hieman ikävä, joten humalointi ei ole ihan kohdilleen mielestäni sattunut, mutta muuten ihan maukas tuote.

Kotiin ajellassa tuli autossa pyöritettyä Kuopiolaisen NEØVin reilu vuosi sitten ilmestynyttä loistavaa Orange Morning debyyttilevyä. Levyllä liikutaan maalailevissa ja utuisissa tunnelmissa. Kuin mukavan kesäisen illan jälkeisen aamuauringon ensisäteiden raukeus. Levyä on tullut kuunneltua paljonkin ja siellä on hienoja biisejä yksitoisensa perään, mutta oma suosikkini on A Fall Through The Roofs kappale. Biisin alkutunnelmat ovat kuin islantilaisen Múm yhtyeen Please Smile My Noise Bleed mini-EP:ltä, mutta sitten esiin hyökkää yksi viimeaikojen huikeimmista bassoriffeistä, joka on mielestäni kappaleen kantava voima. Täydellinen viipyilevä pläjäys, jossa liidetään lopuksi hurmokseen. NEØVilta on ilmestymässä lähiaikoina Dominique nimeä kantava toinen albumi, jonka ensimmäinen single Laketown pitäis olla pihalla ensiviikolla. Innostuneen jään odottelemaan tulevaa. Se kun on hyvä, että on elämässä asioita joita odottaa.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Tyyli: Double Indian Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 28,5 EBC
Katkerot: 86,8 EBU
Kantavierre: 17,4°
Maltaat: Pilsner-, vehnä- ja carapale-maltaat
Humalat: Columbus-, Chinook- ja Cascade
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Olut kuuluu Alkon vuoden 2014 käsityöläisoluet sarjaan.
Mistä: Citymarketin Alko, Savonlinna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti