lauantai 29. maaliskuuta 2014

Karjala Maltti – Hartwall

Viimeisenä oluena tänä iltana oli uutuus Karjala Maltti. Olut on bourbon "viskillä" maustettua ja tuote on valmistajan mukaan rajoitetusti saatavilla maaliskuulle 2015. Hartwall kuuluu nykyisin Tanskassa pääkeskustaan pitävälle panimojätille Royal Unibrewille, jolla on tuotteillaan markkinamääräisesti johtava asema useissa Euroopan maissa. Tämä ei ole uutta Hartwallin osalta, sillä aikaisempi panimon omistaja oli panimojätti Foster's, mistä muistona Hartwall hoitaa edelleen Foster's ja Heinekenin tuotteiden Suomen jakelun. Suomessa Hartwallin markkinasuosikkituotteita ovat Karjala ja Lapinkulta. 

Karjala Maltti - maltainen
bourbon-cola ilman colaa.
Mielestäni tällaiset suurpanimot ovat joko kyvyttömiä tai haluttomia tekemään reippaita kokeiluita. Piileekö omistajilla pelko, että vannoutuneet kannattajat jättävät panimon tuotteet rauhaan, jos panimo tarjoaisi jotain vaihtelevaa, vai onko vain kysymys rahasta, jolloin yhtiölle on kannattavampaa pitää janoiset oluemiehet tyytyväisenä halvoilla hinnoilla. En tiedä, mutta toki silloin tällöin Hartwalliltakin tulee kokeiluja. Lapin Kulta sarjassa on luomuiltu, tehty "arktisen" alueiden maltaille pohjautuvia lagereita sekä talvista Tuisku olutta. Hartwall on tehnyt myös maukasta Gourmet sarjaa. Karjala on ollut vähän jäykempi, mutta edellinen kokeilu Karjala Terva oli ihan mukiin menevä. Terva maistui oluessa hivenen, mutta ei sytyttänyt itseäni kovinkaan paljoa. Kaikille kuitenkin yhteistä se, että pohjana pyöritään lagerien ympärillä. Olut tyyppejä on kuitenkin tukuittain maailmalla, vaikkakin suomessa on pitkälle hioutunut lager kulttuuri.

Entäs tämä uutuus? Maltti on hivenen tummempi kuin perus lagerversio. Tuoksussa bourbonin aromeja voi selkeästi haistaa. Maussa on mallasta ja bourbon tulee taustalta kutkuttelemaan. Suutuntuma on kuitenkin aika kevyt. Velipoikani ensimmäinen kommentti Maltin maistamisen jälkeen oli "viskikola". Totta, maku on hyvin viskikolainen. Tämä Mötorhead nokkamies Lemmy Kilmisterin suosikkijuoma tehdäänkin useinmiten bourboniin, kuten Jack Daniel'siä tai Jim Beamiä, jotka ovat kevyemmän makuisia kuin vanhan mantereen viskit. Harvemmin colan sekaan lurautettaneen savuista single maltia. 

Maltti ei ole aivan omaan makuuni sopiva, vaikkei se sinällään huonoa olekkaan. En hirveämmin pidä itse viskeistä ja nekin joista olen pitänyt ovat tähän mennessä olleet savuisia single malt viskejä. Mutta viskikolan ystävien laseihin tämän speciaalierän luulis tiensä löytävän.

Kun kerta Bourbon viskillä ollaan liikenteessä, niin jatketaan tästä seuraavaan viskibaariin. Elikkä aasinsillan kautta The Doorsia, jonka nokkamies Jim Morrisonillekin tämä Jack Daniel'sin bourbon tuntui maistuvan, ja kappaleena tietenkin Alabama Song (Whisky Bar)

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 29/50

Speksit:
Panimo: Hartwall
Tyyli: Lager
Maa: Suomi
Väri: 16 EBC
Katkerot: 18,5 EBU
Kantavierre: 10,3°
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Maustettu Bourbonilla
Mistä: Kuopion Kolmisopen Citymarket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti